Demir Lady: Yarışı bitirdiğim için mutluyum

Iroman yarışmasında birinci olan triatlet İpek Öztosun,” Yarışmada en iyi performansı sergilemeye çalıştığım için kendimi mutlu ve gururlu hissediyorum. Zor şartlar altında bitiş çizgisini görmek beni mutlu etti” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2024 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2024 11:33

İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün triatlon sporcusu İpek Öztosun, uluslararası organizasyonlarda elde ettiği başarılarla ülkemizin gururu olmaya devam ediyor. Başarılı sporcu Sırbistan'da düzenlenen Ironman 70.3 yarışmasında birinci oldu. Demir Lady lakaplı triatlet Öztosun, yarışmanın ardından gazetemize özel açıklamalarda bulunurken triatlon sporunun gelişimini ve kariyer hedeflerini aktardı.

HAVA ŞARTLARI ZORLADI

Sırbistan'da organize edilen IRONMAN 70.3 yarışmasında 30-34 yaş kategorisinde birinci, genel klasmanda ise 4'ncü olarak bitirdin. Nasıl bir yarışmayı geride bıraktın?

30-34 yaş kategorisinde birinci oldum. Genel klasmanda ise yarışmanın son 3 km kala üçüncü olarak gidiyordum. Son 10 dakikasında genel klasman kürsüsünden uzaklaştım. Sevinirken genel klasman kürsüsüne çıkamamak tabi beni üzdü. Yarış sırasında çok zorlandım. Soğuk ve zorlu bir parkurda yarıştık… Yarışın son bölümünde mental ve fiziksel olarak yıprandım. 5 saatlik bir yarışta bisiklet parkurunda soğukluktan dolayı bazı tehlikeler ile karşılaştık. Organizasyonun sabahında hava koşullarından dolayı bazı sporcular yarışmadan çekilme kararı aldı.

ZORLU PARKUR

Uluslararası organizasyonlarda büyük başarılara imza atan bir sporcu olarak bu yarışmadaki performansını nasıl değerlendiriyorsun?

Yüzme benin en çok güvendiğim branşlardan biridir. Bunun avantajı ile birlikte yaş grubumda ikinci genel klasmanda ise ikinci olarak sudan çıktım ve bisiklet etabına başladık. Hayatımda ilk kez yarış esnasında yağmurluk ve eldiven giyme zorunluluğum oldu. Bu ekipmanlarımı giymeseydim eğer yarışı bitiremezdim. Hipotermiden dolayı yarışı bitiremeyenler oldu. Bisiklette ellerim soğuktan uyuştuğu için motor becerilerimi kontrol edemeyip çok fazla zaman kaybettiğim anlar oldu. Tabi bu durum sadece benim için geçerli değil herkes aynı şartlarda yarışıyordu. Olabildiğince hızlı bir şekilde bisiklete binmeye başladım. Bisiklette tek amacım üşümeden güçlü bir şekilde pedal çevirmek oldu. Hatta bu yüzden kendi güç değerimden fazla efor sarf ederek vücudumu sıcak tutmaya çalıştım. Bisiklet sürerek sert ve rüzgarları bir havaya karşı ilerliyoruz. Ellerim, dizlerim ve ayak parmak uçlarım üşümeye başladı. Zor bir etabı sağlıklı bir şekilde tamamlamaya çalıştım.

GURURLUYUM

Böyle zor bir parkurda yarışmayı bırakmayı düşündünüz mü?

Yaş grubumda birinci olarak koşuya başladım. Yağmur yüzünden sürekli ıslak bir ayakkabı ve çorap ile koşmak çok zor oldu. 21 km koşmak yorucuydu. Amacım finiş çizgisini görmekte ve sağlıklı bir şekilde yarışı bitirdim. Genel klasmanda dördüncü, kendi kategorimde birinci oldum. Yarışmada en iyi performansı sergilemeye çalıştığım için kendimi mutlu ve gururlu hissediyorum. Zor şartlar altında bitiş çizgisini görmek gerçekten mutlu etti.

GENEL KÜRSÜDE MADALYA HEDEFLİYORUM

Önümüzdeki dönemlerde IRONMAN yarışmasında mücadele edeceksin. Hedeflerin neler?

Diğer yarışmalara göre bu organizasyonu hava şartlarından dolayı fazla kıyaslamadım. Birbirinden farklı sporlar olduğu için süre değerlendirmesi yapıyorum. Yarışta strateji olarak hiçbir şeyin uymadığını ve benim bu havada yarıştığım için çok fazla kıyaslayamadığım yarış oldu. Genel olarak sıralamadan ve süreden memnun olduğumu söyleyebilirim. Hedefim Kasım ayında Türkiye’de düzenlenecek olan IRONMAN yarışmasında mücadele edeceğim. Geçen senede aynı şekilde İtalya’da yarışıp sezonu Türkiye’de bitirmiştim. IRONMAN yarışmasında genel kürsüde madalyayı hedefliyorum.

ÖĞRENCİLERİM BENİ MOTİVE EDİYOR

Sporcu kimliğinin yanında aynı zamanda eğitmenlik yapıyorsun. İkisini birlikte yürütmek zor oluyor mu?

Sporcu kimliğimin yanında 8 yıldır Matematik öğretmeni olarak çalışıyorum. İki farklı branşı yürütebilmek hem zor hem de çok keyifli… Öğrencilerim, velilerim beni hep motive ediyor. Öğrencilerime ve geçlere rol model olarak bunun yapılabilir olduğumu gösteriyorum. Aktif sporculuğumun yanında 1 yıldır yüzme antrenörü olarak da görev alıyorum. Hem yetişkinlerle hem de küçük yaştaki sporcularla çalışıp onlara kendi bilgi birikimimi ve tecrübemi aktarmaya çalışıyorum.

TRİATLON GELİŞİYOR

Triatlon sporu ülkemizde her geçen yıl gelişmeye devam ediyor. Bu sporun gelişimini nasıl gözlemliyorsun?

Antrenör olarak ilerlemek de kariyerimin arasında yer alıyor. Triatlon sporu ülkemizde her geçen gün ilerlemeye devam ediyor. Triatlon, artık hem federasyonun desteği hem de özel organizasyonların artmasıyla Triatlon sporu daha popüler hale gelmeye başladı. Bu gelişmeye tanıklık etmek beni mutlu ediyor. Bende sporcu olarak bu sporun gelişmesi için çalışıyorum.