HÜSEYİN DEMİR/ÖZEL HABER
FIFA (Uluslararası Futbol Federasyonlar Birliği), yeni ofsayt kuralıyla futbolun daha izlenebilir gelmesini amaçlarken spor camiasında kural bazı tartışmalara neden oldu. Bu kural ilk olarak İtalya ve İsveç’te uygulanacak, daha sonra da diğer ülkelerde uygulanması düşünülüyor.
Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği İzmir Şubesi üyelerinden gözlemci Raci Köprülü yeni ofsayt kuralının farklı tartışmaları beraberinde getirebileceğini söyledi. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi önümüzdeki sezondan itibaren yarı otomatik ofsayt sisteminin Süper Lig’de kullanacağını söylemişti. Yarı otomatik ofsayt sisteminin ise oyunun temposunu ve hızını artırıp futbola olumlu etki edebileceğininim altını çizen Köprülü, futbolunun dinamiklerinin değiştiğini, yeni jenerasyonun ilgisini çekmek için farklı oyun kurallarının ortaya çıkabileceğini ifade etti.
YENİ OFSAYT KURALI
Yeni ofsayt kuralının uygulanması için FIFA ve IFAB üyelerinden toplam 6 oy çıkması gerektiğini vurgu yapan Köprülü, “FIFA (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği), futbolun gelişimi için küresel futbol gelişimi diye bir yapı oluşturdu, kurulun başına Arsene Wenger getirildi. Oyun kurallarında oluşan değişiklikler bu kurulun kararlarıyla çıkıyor. IFAB (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu) kurulun dört üyesi Büyük Britanya ülkelerinde; İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler ülkelerinden oluşuyor, diğer dört üyede FIFA’dan toplam sekiz üye bulunuyor. Teknik kurulda antrenörler, hakemler ve eski futbolcular yer alıyor. Bir oyun kurallarının değişmesi için toplam sekiz üyeden altısının olumlu yanıt vermesi gerekiyor. FIFA’nın yeni ofsayt kararı için dört oyu var. Futbolun gelişimi ve değişimi için çalışma yapan kişiler yeni ofsayt kuralında hücum oyuncusunun vücudunun tamamen önde olmasını deneyelim dediler. Ofsayt kuralında bir çizgi çektiğinizde sondan iki savunma oyuncusundan çizgi çekiliyor; savunma oyuncusundan hücum oyuncusu tamamen kurtulduysa herhangi bir bağlantısı kalmadıysa o zaman ofsayt kararı verilebilir diye bir görüş belirttiler” dedi.
TÜRKİYE’DE İMKANSIZ
Futbol gündeminde yarı otomatik ofsayt teknoloji sisteminin yer aldığını, yeni ofsayt kuralının Türkiye’de olmasının imkansız olduğunu söyleyen Köprülü, “Yarı otomatik ofsayt sistemi şuan gündemde yer alıyor, orada defans oyuncusunun vücudunun son açıları 29 noktadan tespit ediliyor, ofsayt olup olmadığına karar veriliyor. Savunma oyuncusunun el dışında omuz, diz veya ayak vücudunun herhangi bir parçasından çizgi çekiliyor, hücum oyuncusunun çekilen çizgiden kurtulmuş olması, hiçbir bağının olmaması gerekiyor. En ufak bir temas varsa o çizgi içerisinde o zaman devam kararı verilmesi şeklinde bir deneme kararı verileceği ifade ediliyor. Daha henüz hiçbir yerde bu uygulama uygulanmıyor. Yeni uygulamayla çok bir şey değişeceğine inanmıyorum, belki daha farklı tartışmaları beraberinde getirebilir. Eğer yarı otomatik ofsayt sistemi gelirse bu tartışmaların son bulacağını düşünüyorum. Yarı otomatik ofsayt sistemi maliyetli bir sistem ama çok daha hızlı sürede ve üç boyutlu çiziyor. Bu sistem hayata geçerse hata payı olmadığı için futbola olumlu bir şekilde katkısı olacağını düşünüyorum fakat denemeden tam olarak ne olacağını bilemiyoruz. Şimdi bu uygulama alt liglerde uygulanacak, süreç içerisinde nasıl bir etki yaratacağını hep birlikte göreceğiz. İtalya, İsviçre ve Hollanda’nın alt liglerinde bu karar uygulanmaya başlayacak. Bu sene Türkiye’de olması imkânsız! Olursa belki seneye görürüz” ifadelerini kullandı.
FUTBOL DEĞİŞİYOR
Sporun ve futbolun dinamiklerinin değiştiğini, oyun kurallarının değişebileceğini kaydeden Köprülü, “Bilgi ve iletişim teknolojisinin gelişimiyle hayatımızda her şey hızlı bir şekilde değişiyor. Spor ve futbolda bir değişim içerisinde yer alıyor, yeni jenerasyon artık futbolu durağan ve sıkıcı bulduğu için daha farklı değişimler istiyor. Oyunun temposu ve hızı artarken futbol izleyicisinin tepkileri değişiyor. Yarı otomatik ofsayt teknoloji sisteminin gelme kararlarından biri de oyunun hızını artırmak isteniyor. Normalde 70 saniyede manuel bir şekilde çizgi çekilerek karar verilirken bu sistemle yaklaşık 50 saniyelik bir kazanç elde ediliyor. Yarı otomatik ofsayt sistemiyle oyun hızlanacak ve seyir zevki artacak. Zaman içerisinde futbolda daha farklı kararları ve uygulamaları görebiliriz. Gençlerin ilgisini ve beğenisini daha çok kazanmak için oyunun hızlanması gerekiyor. Dört devre gibi, araları kısaltalım gibi tartışmalar da var. Bunların hepsi düşünce aşamasında olduğu net bir karar yok” açıklamasını yaptı.