Sağlıklı yaşam için spor şart!

Genç Türk Sağlıklı Yaşam ve Spor Merkezi’nde çalışan Vücut geliştirme ve Fitness Eğitmeni Bahadır Çelik ile spor üzerine hoş bir sohbet gerçekleştirdik. Sporun insan sağlığı üzerine olumlu etkisine vurgu yapan Çelik, sporun sadece vücut olarak değil mental olarak da hayata karşı güçlü olmamızı sağladığını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 27.01.47516 08:00
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.47516 08:00
ilksesgazetesi.com

TANER UYANIKER

Spor ile tanışmanız nasıl gerçekleşti?

Bu spor ile tanışmamın üzerinden 8 yıl geçti. Sadece bir spor değil yaşam tarzınız olan bir süreç içerisindeyim. Bu branşı seçmenin nedeni fiziksel olarak çok zayıf bir yapıya sahip olmam (boy ve kilo orantısına göre) ve farklı bir branşa ilgim olmamasındandır. Bu başlangıcın devamı vücut geliştirme yarışmasına, podyuma kadar devam eden bir serüven başladı benim için.

“SPOR SADECE BEDENİ DEĞİL RUHU DA İLGİLENDİRİR”

Spor bizler için neden önemlidir?

Bütün insanların sağlıklı yaşamaları için spor en çok ihtiyaç duyulan araçlardan birisidir. Spor bedeni ilgilendirdiği kadar insan ruhunu da ilgilendirmektedir. Spor ruh sağlığını etkiliyor. Spor çocuklarda ve gençlerde agresifliği ve saldırganlığı önlüyor. Yetişkinlerde de enerjik görünmeyi sağlarken yaşlılarda dinç olmaya yardımcı olmaktadır. Spor insanlardaki sorunların ilacıdır. Unutkanlığı önlemesi en güzel örnek olabilir. Spor yapmak yaşı ilerleyen insanlar için zorunlu olan bir kavramdır. Yaşlılar için hem beden hem de ruhen önemlidir. Spor yaparak yaşlı insanlar depresyona yakalanmazlar ve kendilerini mutsuz ve yalnız hissetmezler. Spor yapmak gençlerin sorumluluk duygularını artırır. Saldırganlığı engeller, öfkenin kontrol edilmesini sağlar. Spor yapan çocuklar günlük hayatta ve derslerinde daha başarılı olurlar. Spor yapan çocuklar kendi yaşıtlarına oranla daha az hastalığa yakalanır. Spor stresi engellemek için en etkili yöntemdir. Spor yapan bir insan normal halinden daha iyi düşünür ve daha sakindir. Spor yaparak ruh sağlığınızı ve beden sağlığınızı uzun yıllarca koruyabilirsiniz. Bütün insanların sağlıklı yaşayabilmeleri için spor gereklidir.

Sporun sizdeki etkisi nedir?

Bu bir spor değil dediğim gibi bir yaşam tarzı, beslenmenizi, uyku düzeninizi, antrenman saatlerine ve günlere saati saatine takip edip aksatmamanız gereken bir branştır. Bu branş hayatıma bakış açımı değiştirdi daha disiplinli, azimli, kararlı ve başarılı bir insan oldum. Yeri geldi benim için bir terapi yeri geldi bir mücadele içerisinde oldum. Hayatıma her açıdan birçok artı kattığını düşünüyorum. En önemlisi yaptığım işi seviyorum. Bilgi ve tecrübelerimi severek öğrencilerime aktarıyorum.

“BOL BOL SU İÇİN”

Spor yapanlar beslenmelerine nasıl dikkat etmelidirler?

Spor yapacak olan kişiler beslenmelerine her açıdan dikkat etmesi gerekmektedir. En önemlisi gün içerisinde yeterince su tüketimidir (idman sırasında kayıp olacağı için). Daha sonra bireyler hedeflerine yönelik olarak beslenme planı uygulamalıdır. Eğer hedeflerine göre beslenme planı uygulamazlar ise istedikleri sonuçları alamazlar. Beslenme planı bireyin istediği hedefi (yağlardan kurtulma, kilo ve kas alma, sıkılaşma) gibi faktörlere göre belirlenir. Kilo vererek yağlardan kurtulacak birey şeker ve fazla karbonhidrat tüketiminden uzak durmalı ihtiyacından fazla kalori almamalıdır aksi takdirde yağ ve kilo kaybı oluşmaz.

Kilo, kas ve kütle almak isteyen birey ise vücudunun ihtiyacı kadar olan protein, karbonhidrat ve yağı almalıdır. Bu ihtiyaç kişinin kilosuna ve boyuna, cinsiyetine, yaptığı işe, aktivitelerine göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden kişisel olarak beslenme programı hazırlanmalıdır. Bireyler gereksiz kalori alımlarından kaçınmalıdır. Günde maksimum 3 porsiyon meyve tüketilmeli, eğer aktivite yok ise (yürüyüş, koşu, basketbol, yüzme, dans) akşam saatleri karbonhidrat alınmamalıdır. Spor yapan kişiler doğru besinleri tercih etmelidir. Kurumumuzda ise bu beslenme planı kişiye göre hazırlamaktadır. Aynı zamanda kişiye özel antrenman programı (kardiyo egzersizleri, kondisyon egzersizleri, fiziksel aktiviteler, vücut geliştirme egzersizleri, stüdyo seansları) ile aktif olarak hizmet vermekteyiz.

“FAZLA AĞIR EGZERSİZ YAPMAYIN”

Spor yaparken düştüğümüz hatalar nelerdir?

Spor yaparken düştüğümüz yanlışlıklar, egzersize ısınma ve esneme hareketlerini uygulamadan başlanan idman sakatlıkları, kondisyon hareketlerinin yanlış uygulanmasından kaynaklanan sakatlıklar, gereğinden fazla ağır egzersiz ile vücudumuzdaki kasları zedeleyerek yapılan hatalardır. Özellikle spor yaparken nefes alışverişlerimizde meydana gelen düzensizlikten kaynaklanan yorgunluk sizi halsiz düşürebilmektedir. Çoğunlukla kısa kısa alınıp verilen kısa nefes alış verişler yerine uzun soluklu nefes alışverişinde bulunmanız önerilmektedir. Spor yapmaya başlamadan önce mutlaka ısınma hareketlerini yapmanız gerekmektedir. Eğer ısınmadan spor yapmaya başlarsanız sakatlanma gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Öncelikle açma- germe hareketlerinden yararlanarak ısınmanız gerekmektedir. Bir programa bağlı kalıp çalışmak yerine kimi zaman program değiştirme tercihinde bulunmaktasınız. Fakat program değiştirme sizin için en riskli durumlar arasında yer almaktadır. Bir uzman kontrolünde değişikliğe gitmeniz önerilmektedir. Spor yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli konular arasında beslenme düzeniniz yer almaktadır. Egzersizlerden sonra vücudunuzdaki eksiklikleri giderici bir beslenme programı uygulamasında bulunmanız gerekmektedir. Kafanıza göre bir diyet programı asla uygulamamalı ve bedeninizi yakıtsız yani aç bırakmamalısınız. Bu önerilere kulak verir seniz sporu sağlıklı bir şekilde yapmış olursunuz. Sağlık için spor yaparken sağlığımızdan olmayız. Mutlaka iyice ısınmadan spora birden başlamayalım aksi takdirde olumsuz etkilerini göreceğizdir. Daha fazla kas yapmak istiyorsanız, vücudunuza daha fazla yakıt vermelisiniz. Daha da önemlisi, vücudunuzu şekillendirmek için seçtiğiniz yakıtın doğru yakıt olması gerekir. Tüketilen besinlerde yakılacak enerji bulamayan vücut, kaslarda depolanan proteini yakmaya başlar; başka bir deyişle yağ yerine kas kaybetmeye başlarsınız. Bu nedenle spordan en az 2 saat önce kaliteli karbonhidratlar tüketmeli ve vücudumuza yağ yakma işlemini başlatabilmek için gerekli enerjiyi vermeliyiz. Spor sonrasında ise protein bakımından zengin besinler tüketerek vücudumuzda kas yapılanmasını başlatacak yakıtı takviye etmeliyiz.

Bahadır Çelik Kimdir?

Ekim 1992 doğumluyum, 6 yıl gibi süre zarfında çeşitli spor salonlarında eğitmenlik yapmış bulunmaktayım, şuan ise aktif olarak sporcu gıdaları satışı ve kişisel antrenörlük yapıyorum. Aynı zamandan müsabakalı sporcuyum.  2013 yılı Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonası Avrupa seçimlerinde Türkiye 6’ncılığım var.

Bahadır Çelik’e göre spor yapmanın faydaları:

-Bireylerin yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olur

-Fiziksel performansın geliştir

-Kalp rahatsızlığı riskini azaltır

-Kalp damar dolaşımını geliştirir

-Eklem fonksiyonları geliştirir

-Kemikleri güçlendirir

-Cinsel gücü artırır.

-Stresi azaltır

-Cilt sağlığına olumlu yönde katıkları vardır

-Bağışıklık sistemini güçlendirir 

Fitness nedir?

Fitness, genel olarak ülkemizde body building sporu ile özdeşleştirilir. Kelimenin anlamını tam olarak bilmeyen kişiler ise, çok farklı bir spor dalı olduğunu düşünür. Aslına bakarsanız fitness kelimesi, bu iki kavramı da tam olarak karşılamaz. Fitness sağlıklı olmak, formda olmak anlamlarını içerir. Bundan dolayı, sağlık ve zinde olmak adına yapılacak olan çok çeşitli spor dallarını, bünyesinde barındırır. Spor dilinde, vücut geliştirme sporunu tanımlayacak olursak, aletli veya aletsiz olarak yapılan, insan vücudunda bulunan kasların tümünün ya da bir kısmının çalıştırılmasına yönelik çalışmalardır diyebiliriz. Fiziksel olarak, vücudun güçlendirilmesi mantığına dayanan bu spor çeşidi, kişilerin tercihlerine göre farklı mekanlarda ve farklı yöntemlerle uygulanabilir. Spor dallarının neredeyse hemen hepsinde kullanılan egzersiz yöntemleri, fitness çalışmaları esnasında da kolayca görülebilir.