Ameliyat olmak fikri birçok kişi için korkutucu bir deneyim olabilir. Ameliyat korkusu nedeniyle tedavi olmaktan kaçınan ve ciddi sağlık problemleri yaşayan çok sayıda kişi olduğu biliniyor. Ameliyat olmak fikri, hem ameliyat sırasında olabilecek durumlar hem de sonrasında yaşanması olası problemler düşünülerek, kişinin gözünde korkutucu bir hal alabilir. Sizler için bu yazımızda ameliyat korkusunu ele alacağız. Ameliyat korkusu nedir, nasıl tedavi edilir? İşte detaylar…
AMELİYAT KORKUSU NEDİR?Ameliyat korkusu, bir kişinin ameliyat ya da cerrahi bir müdahale öncesinde aşırı endişe, stres ve korku yaşaması durumu olarak açıklanabilir. Bu korku, bazen kişinin ameliyattan kaçınmasına, gerekli tedavileri ertelemesine ve sağlığını riske atmasına bile neden olabiliyor. Bu korku, ameliyatın kendisine, cerrahi ekipmanlara, anesteziye ve ameliyat sonrası iyileşme sürecine yönelik yaşanabilir.
AMELİYAT KORKUSU BELİRTİLERİAmeliyat korkusu yaşayan kişilerde görülen belirtilerden bazılarını bir araya getirdik. Ameliyat korkusu belirtileri, fiziksel, duygusal ve davranışsal belirtiler olmak üzere üç kategoride incelenebilir. İşte ameliyat korkusu belirtileri…
Fiziksel Belirtiler:
Kalp çarpıntısı
Nefes darlığı
Baş dönmesi
Terleme
Mide bulantısı veya sindirim sorunları
Kaslarda gerginlik
Duygusal Belirtiler:
Aşırı endişe ve stres
Panik atak
Uyuyamama
Gerginlik ve huzursuzluk hissi
Sürekli olarak kötü senaryolar düşünme (ameliyatın kötü geçeceği gibi)
Davranışsal Belirtiler:
Ameliyat tarihini sürekli ertelemek veya iptal etmek
Ameliyat hakkında konuşmaktan kaçınmak
Doktor ziyaretlerini ihmal etmek veya kaçınmak
Gerekli ameliyatı yaptırmamak için alternatif tedavi arayışlarına girmek
AMELİYAT KORKUSU NASIL ORTAYA ÇIKAR?Ameliyat korkusunun nedenleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Peki insanlar neden ameliyat olmaktan korkar? İşte ameliyat korkusunun bazı yaygın nedenleri:
Ameliyatın nasıl geçeceği, sonuçlarının ne olacağı, ameliyat sonrası süreci gibi bilinmeyenler, kişide korkuya neden olabilir.
Bazı kişiler anestezi altında kontrolü kaybetme düşüncesinden ya da uyanamama korkusundan endişe duyabilir ve bu nedenle ameliyat korkusu yaşayabilir.
Öte yandan geçmişte yaşanmış olumsuz tıbbi deneyimler de -zor bir ameliyat ya da komplikasyon geçirmiş olmak- kişinin ameliyat korkusu yaşamasını tetikleyen unsurlardan biri olabilir.
Ameliyat sırasında bir şeylerin yanlış gitme ihtimali, hatta ölüm korkusu, kişide ciddi bir kaygı yaratabilir.
Ameliyatın ya da iyileşme sürecinin acı verici olacağına dair yaşanan endişe de ameliyat korkusunun bir nedeni olabilir.
Ameliyat sırasında kişinin kendini kontrol edemeyeceğini hissetmeside , korkuyu artıran nedenler arasında yer alır.
Ameliyat korkusuyla başa çıkmak ve tedavi sürecini kolaylaştırmak için uygulanabilecek birkaç yöntemi sizin için bir araya getirdik, işte onlardan bazıları…
Bilgi edinmek: Ameliyat hakkında detaylı bilgi almak, kişinin endişelerini azaltmaya yarayabilir. Ameliyat süreci, olası riskler ve iyileşme dönemi hakkında doktorla açık bir şekilde konuşmak, bilinmezlik korkusunu ortadan kaldıracağından ameliyat korkusunun önüne geçebilir.
Psikolojik Destek ve Terapiler: Bilişsel Davranışçı Terapi, Maruz Kalma Terapisi ve Hipnoterapi gibi terapi yöntemlerine başvurmak, ameliyat korkusu ile mücadelede faydalı olabilir. Bu terapi yöntemleri sayesinde olumsuz düşünce kalıplarını değiştirerek, kişinin korkusuyla yüzleşmesi sağlanır. Bunun yanı sıra hipnoz da bilinçaltındaki korkuları hafifletmek ve sakinleşmek noktasında faydalı olabilir.
Medikal Destek: Bazı durumlarda doktorlar, ameliyat öncesi aşırı kaygı yaşayan hastalara kısa süreli sakinleştirici ilaçlar verebilir. Hasta bu ilaçların etkisiyle ameliyat öncesi daha sakin olabilir.