AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER- Yaklaşık 7 yıl önce, kırsalda zor şartlar altında eğitim gören çocukların kitaplara ulaşımını kolaylaştırmak adına Zafer Yılmaz tarafından başlatılan “Başak Köy Kütüphanesi” adlı gönüllülük projesi hala devam ediyor. Şimdilerde 30 yaşında olan Yılmaz’ın üniversite öğrencisi olduğu zamanlarda hayalini kurduğu ve kısa süre içinde hayata geçirdiği proje kapsamında 25 köyün kütüphanesine kavuştuğu biliniyor. Öte yandan Yılmaz, tarihteki kadın kahramanları çocukların belleğinde yaşatmak amacı ile “Kadın Kahramanlar Kütüphanesi” açarak Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.
Proje başladıkları ilk yıllardan bu yana arkadaşları ile birlikte internet üzerinden çağrıda bulunduklarını ve böylece toplanan kitaplardan, köylere kütüphane oluşturduklarını belirten Yılmaz, “Arkadaşlarımla birlikte projeye başlarken ki amacımız köylerdeki öğrencilerin ücretsiz olarak faydalanacakları ilk ve ortaokul seviyesinde kitaplar akıl ve zekâ oyunları ile birlikte kullanacakları bir kütüphane alanını oluşturmaktı. Bu kapsamda Başak Köy Kütüphaneleri Projesi 2016 yılında Uşak’ta ben ve arkadaşlarım tarafından başlatıldı ve projenin ilk kütüphanesi, köyün muhtarının bize atıl durumda bir yeri vermesi ile Uşak’ın Derbent Köyü’ne açıldı. O günden bugüne verdiğimiz emeklerle birlikte 25 köy kütüphanesine ulaştık. Ayrıca başlarda çocuklar için açtığımız kütüphaneler şu anda yetişkinler için de uygun. Çünkü içerisinde yetişkinlerin düzeyinde eserler de barındırıyor” dedi.
Bu projenin daha çok köye ulaşması için destekçilere ihtiyaçları olduğunu söyleyen Yılmaz, “İlk yıllardan beri hedefimiz ulaşabildiğimiz her köy okuluna ulaşmak ve orada ki öğrencilerin ücretsiz bir şekilde kullanacakları kütüphane alanı sağlamak. O sebeple bizim için bilinirlik ve kitap bağışı önemli bir yere sahip. İnsanlar projemizi duydukça kitap bağışlayanların da sayısında bir artış oluyor. Böylece ise bize yalnızca kütüphaneye ihtiyacı olan köyü bulmak ve oraya gidip çalışmalara başlamak kalıyor. Bu yüzden buradan da tekrar kitap bağışı yapanlara seslenmek istiyorum; kitap okuma alışkanlığı bir neslin çağdaş ve kültürlü olmasında büyük bir rol oynar. Günümüzde bilgisayar oyunlarına olan ilginin olumsuz sonuçlarını hepimiz görüyorken, bunun önüne geçebilecek en etkili şey kitap okumayı seven nesillerdir” diye konuştu.
“Başak Köy Kütüphanesi” projesinin dışında “Kadın Kahramanlar Kütüphanesi” adlı bir projeye de imza attığını dile getiren Yılmaz, “Kadın Kahramanlar Kütüphanesi, dünden bugüne adını bildiğimiz ve bilmediğimiz nice kadın kahramanlarımıza ithafen hayata geçirildi. Nene Hatun’dan Yarbay Songül Yakuta’a kadar kahramanlarımızı köy çocuklarının gönüllerinde yaşatmanın en güzel yolu budur diye düşünüyorum. Aynı zamanda Türkiye’de bir ilk olma özelliği de taşıyan bu proje ile kahramanlarımıza gönül borcumuzu da bir nebze ödemeyi diliyorum” ifadelerini kullandı.