Televizyon ve sinemalarda özellikle aksiyon ve gerilim türlerinde yoğun ilgi gören askerlik ve polislik temalı yapımlar, izleyiciler üzerinde önemli bir etki bırakıyor. Bu dizilerdeki karakterlerin bazı izleyiciler için rol model haline gelmesi ve meslek gruplarının toplum gözünde farklı bir algı yaratması, konuyu daha da tartışmalı hale getiriyor. Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan emekli İstihbarat Albay, Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, askerlik ve polislik gibi güvenlik mensubu meslek gruplarının yanlış ve abartılı bir şekilde kurgulanarak dizi ve filmlerde sunulmasının, bir psikolojik harp olduğunu savundu. Başbuğ, görsel medyanın bu tür senaryolar aracılığıyla gençlerin hayatlarını ve seçimlerini derinden etkilediğini ifade ederken, Türkiye’de bu konuda denetim mekanizmasının da eksik olduğuna dikkat çekti.
Meslek gruplarının bazı senaryolar ve haberlerde yanlış ya da çarpıtılarak yansıtıldığını dile getiren Başbuğ, “Psikolojik harp son dönemlerde en çok uygulanan yöntemlerden biri. Özellikle dış güçler bu yöntemi çok kullanıyorlar ve halk operasyonları kapsamında bu harp yöntemleri uygulanıyor. Harp uygulamanın en kolay yolu da görsel ve yazılı basın. Özellikle görsel basın bu konuda çok etkili. O nedenle bütün filmler, diziler maalesef aile düzenini bozmaya, bazı meslek yapılarını, gruplarını aşağılamaya veya kötü göstermeye yönelik. Özellikle asker ve polis meslekleri… Ki üniforma Türk milletin en hassas olduğu noktalardan biridir. Bu iki mesleği dizilerde farklı bir konumda göstererek insanların bu mesleklerden soğumasını veya bu meslekleri tercih etmemesini sağlamak üzere bir kurgu hazırlıyorlar. Bu bahsetmiş olduğum yöntemler genellikle, bahsettiğim dizilerde uygulanıyor. Bu nedenle bu konunun RTÜK tarafından veya toplum tarafından iyi bir şekilde sorgulanması gerekir. Bu tür yanlış tanıtılmaya çalışılan rollerin, meslek yaşantılarının, aile yapısının toplum tarafından iyi bir süzgeçten geçirilerek amacın iyi mi kötü mü olduğu konusunda bir kanaate varılmalı. Çünkü bunlar gerçekten uzun vadede özellikle gençlerde çok etkili oluyor. Burada oluşturulan kanaat ömür boyu o kişide kalıyor” ifadelerine yer verdi.
Dizilerin gençler üzerinde çok etkili olduğunu ve karar verme sürecinde büyük etki yarattığını vurgulayan Başbuğ, halkı yanlış yöne çekmek isteyen güçlerin, toplumda yanlış bir kanaat oluşmasına sebebiyet verdiğini aktardı. Başbuğ, “Bu sadece meslek seçiminde geçerli değil. Günlük, sosyal yaşantıda da birçok konuda dizilerin etkin olduğu, karar mekanizmasına etki ettiği, yaşam tarzı olarak da belirleyici olduğu dünya tarafından biliniyor. Bu nedenle sinemalar, diziler özellikle bu 2 başlık, devlet tarafından çok iyi bir şekilde sansür edilmeli. Sansürler ve kontroller uygulandıktan sonra gösterime sunulmalı. Ancak maalesef bu konuda Türkiye’de etkin bir denetim sağlandığı söylenemez. Bu nedenle gençler böyle dizilerin çok etkisinde kalarak giyim tarzıyla, yaşam tarzıyla ve seçimleriyle hareket ediyor ve gençlerde bu yaşam tarzı etki bırakan izler oluşturuyor. Maalesef bunlar hep toplumun aleyhine olan izler. Bunun zaten yansımalarını da günlük yaşantında artık çok net görmeye başladık” diye vurguladı.
Dizilerde özellikle askerlik ve polislik mesleğinin yanlış bir şekilde detaylandırılarak izleyicilere sunulduğunu belirten Başbuğ, “Dizilerde askerlik mesleği ile ilgili çekimler yaklaşık 20 yıl önce FETÖ döneminde başladı. Askerliği alaya alan, askerlik mesleğiyle dalga geçen, kışlalarda gerçek olmayan durumlar gösterilerek farklı projeler ve yaşam biçimleriyle karşılaştık. Bunlar normalde tamamen tabana veya olana aykırıydı ama birer komedi dizisi şeklinde sunuldu. Bu diziler veya filmlerin toplumu eğlendirdiği gibi bir algı oluşturuldu. Aslında orada psikolojik harp kapsamında bir operasyon yürüyordu. Maalesef biz operasyonun etkilerini bugün o mesleklere, askerliğe bakış açısındaki değişimde gördük. Olumsuz anlamda askerlik mesleğine, ‘Peygamber ocağı’ gibi birtakım ithamlar ve atıflar yapılmaya başlandı” sözlerine yer verdi.