Hissettiklerinizi anlamlandırma ve ifade etme konusunda zorluk yaşadığınız oluyor mu? Bazılarımız, kolay gibi görünen bu eylemi gerçekleştirme noktasında zorluk yaşıyor. 10 kişiden 1’inde görüldüğü bilinen bu duruma psikolojide bir tanı konmuş ve adına da “Aleksitimi”, diğer bir adıyla Duygu Körlüğü demişler.
Aleksitimi, temel olarak “duygulara kelime bulamama” olarak açıklanırken, kişinin hissettiği duyguları anlamlandıramama ve ifade edememe durumu olarak tanımlanabilir. Bu hastalığa sahip kişiler sosyal hayatlarını belirli bir kalitenin altında yaşamak durumunda kalırlar. Çünkü duygusal bağlanma, kişilerarası ilişkiler ve duygusal farkındalık gibi konularda yetersiz kalırlar. Aleksitimisi olan bireyler, hissetmekte oldukları duygularını kavrayamaz ve karşısındakine ifade edemezler, hissettikleri şeylere eşdeğer anlamlar bulma konusunda zorlanırlar. Bu nedenle aleksitimisi olan kişiler hem kendi iç dünyalarında hem de yakın çevresiyle olan ilişkilerinde her zaman problem yaşarlar.
Cinsiyetler üzerinden yapılan araştırmalar gösteriyor ki, aleksitimi tanısı koyulan erkeklerin sayısı kadınlardan daha fazla. Bu da aslında erkeklerin birçoğunun neden duygularını ifade etme konusunda başarısız olduğunu açıklıyor. ‘Erkekler ağlamaz, erkekler duygularını dışa vurmaz’ anlayışının hakim olduğu bölgelerde duygu körlüğü durumu kendiliğinden gelişebilir. Çünkü kişiyi bu duruma evrilmek zorunda bırakan bir algı ile dünyaya gelirler.
ALEKSİTİMİ BELİRTİLERİDuygu körlüğü, duygusal farkındalık eksikliği, sınırlı duygusal ifade, somatik şikayetler, duygusal tepkisizlik ve sınırlı hayal gücü olarak kendisini gösteriyor.
Duygu körlüğü yaşayan bireyler, o an hissetmekte olduğu duyguların ne olduğunu tanımlama ve anlama konusunda zorluk çekerler. Zaman zaman üzüntü, öfke ve sevinç gibi temel duyguları bile birbirlerinden ayırt edemeyebilirler.
Duygularını açığa vurma ve sözel bir şekilde karşısındaki kişiye aktarmakta zorlanırlar, bu nedenle sosyal hayatında ve ikili ilişilerinde problemler yaşayabilirler.
Aleksitimisi zaman zaman fiziksel belirtilerle de kendini gösterebilir. Duygu körlüğü yaşayan kişilerde stres ve üzüntü hisleri, mide ve baş ağrısı olarak belirti gösterebilir.
Duygu körlüğü yaşayan bireyler kendi duygu durumlarını tanımlayamadıkları gibi karşısındaki kişilerin duygularını da anlamakta güçlük çekerler. Bu nedenle empati yapma noktasında zayıftırlar.
Bu kişiler duygularını tanımlayamadıklarından, hayal güçleri de sınırlıdır.
Duygu körlüğü, psikoterapi ve kimi zaman ilaç tedavisi yöntemi ile tedavi edilmeye çalışılır. Kişinin alacağı bilişsel davranışçı terapi, duygusal farkındalığını artırma konusunda ona destek sağlayabilir. Aleksitimi, doğru tedaviyle kontrol altına alınması mümkün olan bir durumdur.