Yoğun yaşam temposu, iş yükü, ailevi sorumluluklar ve hayatın getirdiği beklenmedik olaylar, psikolojik olarak zaman zaman herkesin stres yaşamasına neden olabilir. Ancak sık sık stresli durumlarla baş başa kalırsanız ve bu durum sağlığınızı etkilemeye başladıysa, Episodik Akut Stres ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Peki, Episodik akut stres nedir, belirtileri neler? Tedavisi var mı?
Episodik Akut Stres, kişinin yaşamında sürekli olarak karşılaşılan belirli olaylar ya da koşullar nedeniyle yaşadığı yoğun stresin bir sonucu olarak tanımlanır. Kısa süreli bir stres türü olarak bilinen bu durum, kişinin maruz kaldığı zorlayıcı olaylar veya streslerin devam ettiği süre boyunca devam eder. Günlük yaşam içinde sık sık tekrarlanan sorunlar, zorluklar veya sürekli baskılar Episodik akut stres ile ilişkilidir.
Sık sık yaşanan stresin sebepleri birden fazla olabilir. Kişinin iş hayatı, ilişkiler, mali zorluklar, sağlık sorunları ya da kişisel sorumluluklar gibi unsurlar, sürekli stresin yol açan önemli faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra, kişinin yoğun ve devam eden stresle başa çıkma yöntemlerinin yetersiz kalması ya da bu tür stresin ortaya çıkmasına neden olabilir. Sürekli olarak yaşanan stres, bireyin fiziksel sağlığına, ruhsal ve duygusal olumsuzluklara, olumsuz etkilere neden olabileceğinden, stres yönetimi yöntemini geliştirerek bu etkileri hafifletmek büyük önem taşır.
Episodik akut stres yaşayan bireylerde fiziksel ve ruhsal özellikler oldukça yaygın. Kalp çarpıntısı, baş ağrısı, mide problemleri ve sürekli bir gerginlik durumu en sık karşılaşılan sorunlar arasında ön plana çıkar. Aynı zamanda duygusal olarak da çabuk öfkelenme, sabırsızlık, karamsarlık gibi etkiler ortaya çıkıyor. Eğer bu oluşum sık sık kendini günlük hayatta gösteriyorsa bir uzmandan destek almak oldukça önemli.
Episodik akut stres, zamanla kendiliğinden geçebilen bir durum olabilir. Ancak, bu süreçte profesyonel destek almak iyileşme sürecini daha da hızlandırabilir. Psikolojik destek, kişiye duygularını daha iyi anlamayı, stresle başa çıkma becerilerini geliştirmeyi ve günlük yaşama yeniden uyum sağlamayı öğretir.