Görme kaybının gizemli halüsinasyonları: Charles Bonnet Sendromu

Ciddi görme kaybı yaşayan bireylerde ortaya çıkan ve genellikle karmaşık görsel halüsinasyonlarla kendini gösteren nadir bir durum olan Charles Bonnet Sendromu’nun detaylarına göz atalım…

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2024 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 16:27

Kısmi görme bozukluğunun beraberinde getirdiği yetersiz görme yetisi, beynin görüntünün devamını zihninde tamamlamasıyla birlikte kişinin varolmayan halüsinasyonlar görmesine neden olur. Bu durum Charles Bonnet Sendromu olarak açıklanır. Peki Charles Bonnet Sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Haberimizin devamında bu hastalığın detaylarına değinelim…

CHARLES BONNET SENDROMU NEDİR?

Charles Bonnet Sendromu (CBS), görme yetisini önemli ölçüde kaybetmiş olan kişilerde ortaya çıkan ve genellikle gerçek olmayan görsel halüsinasyonlar görmesiyle sonuçlanan bir durum olarak açıklanabilir. Bu sendrom, adını 18. yüzyılda yaşayan İsviçreli filozof ve doğa bilimci Charles Bonnet'ten alır. Bonnet, bu durumu büyükbabasının yaşadığı deneyimleri gözlemlemesi sonucu ortaya koymuştur.

CHARLES BONNET SENDROMU NASIL ORTAYA ÇIKAR?

CBS çoğunlukla görme kaybına neden olan hastalıkların devamında meydana gelir. Bu durum, yaşa bağlı olarak görülen çeşitli ciddi görme bozukluklarıyla ilişkilendirilir. Görme kaybı beynin görsel algı işlevlerinde bir boşluk yaratır ve bunun sonucu olarak da beyin bu boşluğu görsel halüsinasyonlarla doldurmaya çalışır. Ve sürecin sonunda Charles Bonnet Sendromu ortaya çıkar.

CHARLES BONNET SENDROMU BELİRTİLERİ

CBS’nin en ayırt edici özelliği gerçek dışı görsel halüsinasyonlar görülmesidir. Bu halüsinasyonlar çok çeşitli olabilir. Charles Bonnet Sendromu yaşayan kişiler, gördükleri halüsinasyonlar nedeniyle gerçek ve hayali ayırt etmekte zorluk yaşarlar ve bu durum kişinin psikolojisinde olumsuz etkiler yaratabilir.

CBS’ye sahip olan kişiler çeşitli ışık parlamaları, renkli şekiller veya çizgiler görebilir ve beyinleri bu anlamsız şekilleri hayali görnütüler olarak tamamlayabilir.

Gerçek olmayan insanlar, hayvanlar, objeler ya da mekanlar görülebilir. Bu görüntüler genellikle sabit, hareket etmeyen ve kişiyi korkutmayan görüntülerdir.

Kişiler bu halüsinasyonların gerçek olmadığının farkındadır ve CBS halüsinasyonları, duyusal bozukluklar olmadan yalnızca görme ile sınırlıdır, diğer duyuları etkilemez.

CHARLES BONNET SENDROMU TEDAVİSİ

Charles Bonnet Sendromu'na özgü bir tedavi yöntemi yoktur, yalnızca semptomları hafifletmek ve yönetmek için çeşitli yöntemler uygulanabilir. Eğer varsa katarakt ameliyatı gibi göz hastalıklarının tedavisi, bazı vakalarda CBS semptomlarını da hafifletebilir.

Bu hastalığın belirli bir tedavisi olmadığı için, kişinin hastalığını kabul ederek halüsinasyonların farkında olması ve bu görüntülerin gerçek olmadığını kendisine hatırlatması gerekir. Kişi dikkatini başka bir şeye odaklayarak halüsinasyonların kaybolmasını sağlayabilir.

Bazı durumlarda ise antidepresanlar ve antipsikotik ilaçlar kullanmak halüsinasyonları hafifletebilir.