Hipersomnia, birçok bireyin yaşamını olumsuz yönde etkileyen, gün içerisinde sürekli uyku hali ile kendini gösteren bir uyku bozukluğudur. Uyku değişimi normalden fazla olmasına rağmen, bu durumun kişinin üzerinde yarattığı etkiler oldukça derin ve karmaşık gelebilir. Gündelik yaşamla başa çıkmayı zorlaştıran hipersomni hem fiziksel hem de psikolojik sağlıklarını tehdit eder. Peki, Hipersomnia nedir, belirtileri nelerdir?
Hipersomnia, gün boyunca aşırı uyku hali ile birlikte yayılan bir uyku bozukluğudur. Bu durum, devam edeceği gece boyunca yeterince uyumasına rağmen, gündüzleri sürekli olarak dalma isteği hissetmeleriyle kendini gösterir. Hipersomnia, genellikle 24 saat içinde 10'dan fazla uykuda bir durum olarak sağlanır.
Hipersomnia belirtileri türlerine göre benzerlilik veya farklılık gösterebilir.
Narkolepsi belirtileri aşağıdaki gibidir:
Uyku ataklarının yenileyici bir etki olması Katapleksi ataklarının en az 6 ay sürmesi Uykuya dalma veya uyanma sırasında halüsinasyon yaşanması Uyku felci (uyku paralizisi) durumuİdiyopatik Hipersomnia hastalığında ise belirtiler şöyle sıralanır:
Uzamış uyku atakları Aşırı uykululuk veya aşırı derin uyku varlığı Gece uykusunun uzaması veya gündüz sık uyku ataklarının olması Başlangıcın sinsi ve 25 yaşından önce olması Şikayetlerin en az 6 aydır olmasıKlein-Levin sendromunda ise belirtiler şu şekilde gözlemlenir:
Uyku sonrası aşırı yeme isteği Cinsel davranışlarda değişiklikler Algı değişiklikleri Psikiyatrik BelirtilerUyku bozukluğu yaşayan hastalar, doktor tarafından yapılan detaylı muayenenin ardından uyku testlerine yönlendirilir. Test sonuçlarına göre kişiye özel bir tedavi planı oluşturulur. Tedavinin ilk aşamasında, hasta uyku düzenini etkileyen faktörlerden uzak durmaya teşvik edilir. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve uyku saatlerine dikkat etmek tedavi sürecinin önemli bir parçasıdır. Gerekirse uyku ilaçları da kullanılabilir. Hipersomnia, kişinin günlük yaşamında önemli zorluklara neden olan ciddi bir sağlık sorunudur. Bu hastalık, kazalara yol açabilir, sosyal hayatı olumsuz etkileyebilir ve kişinin genel yaşam kalitesini düşürebilir.