Hayali hastalıklarla mücadele: Hastalık hastalığı nedir?

Her ağrı bir hastalığın habercisi midir? Hastalık hastalığına dair detayları sizler için derledik. Hastalık hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Hastalık hastalığının tedavisinde neler uygulanır? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2024 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2024 16:12

Tıpta hipokondriyazis adı ile yer alan hastalık hastalığı, kişinin hasta olmadığı halde kendisini hasta olduğuna inandırdığı ve en ufak bir hastalık semptomundan çok ciddi hastalıklara yakalandığını düşünmesine yol açan bir kaygı bozukluğu olarak açıklanabilir. Bu durum kontrol edilmediğinde ciddi psikolojik sorunları beraberinde getirebilir. Bu haberimizde hastalık hastası olan kişilerin yaşadığı durumlara değineceğiz ve hastalık hastalığını daha detaylı ele alacağız. İşte hastalık hastalığının detayları…

HASTALIK HASTALIĞI NEDİR?

Hastalık hastası olmak, hipokondriyazis ya da sağlık anksiyetesi olarak da bilinir. Bu hastalık, kişinin ciddi bir hastalığı olduğuna dair aşırı endişe ve korku duyması olarak açıklanabilen bir psikolojik durumdur. Bu kişiler genellikle deneyimledikleri fiziksel belirtileri abartılı şekilde yorumlar ve ciddi bir sağlık problemi yaşadıklarını düşünürler, ancak genellikle bu korkular tıbbi testlerle doğrulanamaz. Hastalık hastalığı olan kişiler, sürekli doktorlara gitme ihtiyacı duyar ya da tam tersine, doktor ziyaretlerinden kaçınarak olası kötü haberler almaktan korkarlar. Örneğin bu kişiler, grip semptomlarından yola çıkarak Kovid-19 hastalığına yakalandıklarını ya da basit ağrı semptomlarından kanser gibi ciddi bir hastalığa yakalandıkları varsayımını çıkarırlar. Yaşadıkları sağlık anksiyetesi, kişilerin günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkiler ve hayatlarını ele geçirir. O nedenle bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

HASTALIK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sürekli olarak hasta olduğuna kendisini inandıran hipokondriyazis sahibi kişilerde yaygın olarak görülen belirtilerden bazıları şunlardır:

Hastalık hastası olan kişi, hafif bir fiziksel belirtiyi bile ciddi bir hastalığın işareti olarak yorumlar. Örneğin, bu kişiler baş ağrısını beyin tümörü, mide rahatsızlığını kanser belirtisi olarak değerlendirebilirler.

Bu kişiler sürekli farklı doktorlara giderek çeşitli tıbbi testler yaptırırlar. Fakat test sonuçları normal çıksa bile ikna olmazlar ve endişeleri devam eder.

İnternette hastalıklarla ilgili aşırı araştırmalar yapmak, semptomları sürekli kontrol etmek ve kendini doktorlara danışmadan teşhis etmeye çalışmak yaygın olarak görülür. Bu kişiler internette yazan tüm semptomların kendisinde olduğuna kendilerini inandırırlar.

Kişi vücudundaki normal fizyolojik değişiklikleri veya küçük belirtileri ciddi bir hastalık olarak algılar. Örneğin, kalp çarpıntısı, terleme veya kas ağrılarını ölümcül bir hastalığın belirtisi olarak yorumlar.

Bazı hastalık hastaları, ciddi bir hastalık haberi almaktan korktukları için doktorlardan veya sağlık kontrollerinden kaçarlar. Ancak hasta olduklarına dair inançları da bir yandan devam eder.

Kaygı bozukluğunun bir sonucu olarak ortaya çıkan bu hastalığa sahip kişilerin hastalık aslında zihinlerindedir. Kendisine serum takılması konusunda ısrarcı olan kişilere yalnızca saf su enjekte edildiğinde bile kendilerini iyileşmiş hissetmeleri buna bağlıdır. Ancak hastalık hastası kişilerde farklı olarak, hastalıklarının hala devam ettiğine inanırlar.

HASTALIK HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Hastalık hastalığı bir anksiyetik bozukluk olarak tanımlanır ve tedavisi de buna bağlı olarak uygulanır. Hastalık hastalığının tedavisinde uygulanacak olan yöntemler, kişinin durumunun ciddiyetine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Temelinde kişinin olumsuz düşünce kalıplarını ve yanlış inançlarını fark etmesini sağlamaya yarayan ve bunları daha gerçekçi ve dengeli düşüncelerle değiştirmeye çalışan Bilişsel Davranışçı Terapi, bu hastalığın tedavisinde uygulanan ana tedavi yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkar.

Hastalık hastalığının depresyon veya anksiyete ile birlikte görülmesi durumunda, doktorlar ilaç tedavisine başvurabilir ve ilaç reçete edebilir.

Benzer deneyimleri olan insanlarla konuşmak, destek almak ve paylaşımda bulunmak da hastalık hastası olan kişilere tedavi sürecinde yardımcı olabilir.

Öte yandan stresi azaltmak, sağlıklı bir yaşam tarzı genel ruh sağlığını iyileştirmeye ve sağlık anksiyetesini hafifletmeye katkıda bulunabilir.