Sadece bir kere düşünün karşınızdaki size bir şey istediğinde, o kelimeyi söylemek ne kadar zor olabilir ki? ‘Hayır.’ Basit ve kısa bir kelime olarak gözükse de çoğu birey için bir o kadar da uzak. Başkalarını kırmamak için mecburen evet dediğiniz bu bedel sizi fark etmeden tüketebilir. Kendi hayatınıza yön veren bu kararları gözden geçirmek sizin elinde.
Hayır diyememek, pek çok insan için basit bir kelimenin ötesinde, derin psikolojik kökenlere dayanan karmaşık bir kelime. Çocukluktan döneminden itibaren öğrenilen ‘insanları memnun etme’ düşüncesi, çoğu zaman ağır bir yük olarak geri döner. Başkalarını hayal kırıklığına uğratmaktan korkma, sevilmeme endişesi ve dışlanma korkusu, kişiyi istenmediği kararlar almaya zorlayabilir. Bu, aslında bireyin kendi psikolojik sınırlarını ihlal etmesine sebebiyet verir.
Birey her “evet” dediğinde, aslında kişisel sınırlarını biraz daha bulanıklaştırır ve kendini bir süre sonra göremez. Kendi ihtiyaçlarını geri plana atarak, başkalarının taleplerine boyun eğmek, bir süre sonra kişiyi tükenmişlik hissiyle yalnız bırakabilir. Psikolojik olarak bu durum, özgüven kaybına, içsel huzursuzluğa ve daha birçok sebebe yol açabilir. Hayatın kontrolünü geri almanın ilk adımı, sınırları netleştirmekten geçmeli.
Hayır demek aslında bir güçlük ifadesidir. Kişinin kendi değerlerini ve sınırlarının farkında olması hayatının kontrolünü bilmesi kişiyi özgür birey yapar. Aynı zamanda hayır diyebilmek, stresin, kaygının azalmasına ve özgüvenin artmasına da yardımcı olur.
HAYIR DEMEK REDDETMEK Mİ?Hayır demek reddetme mi? İşte bu sorunun cevabı…
"Hayır" kelimesi, yüzeyde bir reddetme gibi görünebilir. Ancak, "Hayır" demek, bir şeyleri ya da birilerini reddetmekten öte, kendinize olan bağlılığınızın ve hayatınıza olan saygınızın bir göstergesi olarak görülür.