Hayvanları kütleten adam: Onlara yardım ediyorum

Kediden köpeğe, yılandan aslana kadar birçok evcil ve yabani hayvana uyguladığı kayropraktik tedavi ile hayvan sağlığında yeni bir dönem başlatan Murat Çolak, felçli olan hayvanları bile sağlığına kavuşturarak can dostlarına umut oluyor

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2024 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2024 11:37

GÖNÜL MORSÜNBÜL - RÖPORTAJ- Halk dilinde ‘kütletme’ olarak bilinen kayropraktik, son yılların en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden birini oluşturuyor. Kayropraktik, Yunanca’da el ile yapılan tedavi anlamına geliyor. Tamamlayıcı tedavi olarak uygulanan bu yöntemle, omurga ve eklemelerde meydana gelen ağrılar, sinir- kas- iskelet sistemini oluşturan kemiklerde oluşan fonksiyonel bozukluklar teşhis edilerek iyileştiriliyor. Kayropraktik ya da osteopati tedavisi, anatomi ve fizyolojiye dayanan, vücudun uyumlu şekilde çalışmasını engelleyen durumların ortadan kaldırılmasını amaçlıyor. Hareket, yürüme, denge ve koordinasyon bozukluklarında, bel, boyun, omuz, dirsek, kalça, kol, sırt gibi hareketi kısıtlayıcı durumlarda kayropraktik tedavi hastaların sağlığına kavuşmasını sağlıyor. Türkiye’de sağlık alanında bir tedavi yöntemi olarak henüz yeni uygulanan kayroprati, insanların yanı sıra hayvanlar üzerinde de uygulanıyor. İnsanlar gibi hayvanların da vücut sistemlerinde çeşitli nedenlerden dolayı fonksiyonel rahatsızlıklar oluşabiliyor. Kas ve iskelet sistemlerinde sorun yaşayan hayvanlara uygulan kayropratik tedavi sayesinde birçok hayvan omurga sağlığına kavuşarak daha kaliteli bir yaşam sürdürebiliyor. Yürüme, koşma gibi hareket zorluğu yaşayan hayvanlar, kayropratik ya da osteopati tedavi ile kısa sürede iyileşebiliyor.

Sosyal medyada paylaştığı videolar ile dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan milyonlarca insanın dikkatini çeken kayropraktör Murat Çolak ile hayvan kayropratiği üzerine konuştuk. Şu anda Almanya’da hizmet veren Çolak, Türkiye’de muayene açmayı ve bu alanda eğitim vermeyi planladığını belirtti.

FARKINDALIK OLUŞTURMAK İSTİYORUM

Sizi tanıyabilir miyiz?

 “Ben Murat Çolak. Almanya’nın Bochum şehrinde yaşıyorum. Ailem Bartınlı. Türkiye’ye genellikle üç ayda bir iş için geliyorum. Hayvan kayropraktörü olarak çalışıyorum. Almanya’nın en büyük TV kanalı olan RTL Plus’ta kendi TV dizim var. Sosyal medya hesabım olan “bones_hands_animals”ta tedavi uyguladığım hayvanların videolarını paylaşarak dünyanın birçok yerine seslenerek hayvan sağlığı için farkındalık oluşturmaya çalışıyorum.”

KÖPEĞİM BONES SAYESİNDE

Hayvan kayropraktörü olmaya nasıl karar verdiniz, özel bir nedeniniz var mıydı? Bu alanda nasıl bir eğitim aldınız?

“Hayvanlar için kayropraktik uzmanı oldum çünkü kendi köpeğim Bones’un ciddi sağlık sorunları vardı. Ne yazık ki hiçbir veteriner bana yardım edemedi. Kayropraktik tedavi ve masajını 14 yaşında amcam sayesinde öğrendim. O zamanlar kemik kırıcıydım, ama sonrasında bu alanda kendimi çok geliştirdim. Hayvan kayropraktörü ya da hayvan osteopatı olmak için Almanya’da ileri bir eğitim programı almanız gerekiyor.”

HAYVANLAR SORUNLARINI SÖYLEYEMİYOR

Kayropraktik tedavi Türkiye’de son zamanlarda yaygınlaşan sağlık yöntemlerinden biri ve çoğunlukla insanlar üzerinde uygulanıyor. Hayvanlara uygulanan kayropraktik tedavi ile insanlara uygulanan tedavi yöntemi aynı mı?

“Hayvanların da insanlar gibi düzenli bakım ve tedaviye ihtiyaçları var. Kayropraktik, onları ilaçsız ve cerrahi müdahale gerektirmeden tedavi etme imkanı sunuyor. İnsan ve hayvanların anatomileri farklı olduğu için uygulan yöntemler de farklı oluyor. Hayvanlar için tedavi daha zordur. Hayvanların aksine, insanlar sorunların nerede olduğunu söyleyebilir ve gösterebilir. Hayvanların ise böyle bir imkanları olmadığı için onları anlamanız, yardımcı olmanız gerekiyor”

FELÇ OLAN HAYVANLAR BİLE İYİLEŞİYOR

Hayvanlara uyguladığınız kayropratik tedavinin hayvan sağlığı üzerindeki etkileri nasıl oluyor? Hayvanların sağlık durumları değişiyor mu yoksa kısa süreli bir rahatlama mı sağlanıyor?

“Hayvanların da insanlar gibi omurga ve kas sistemlerinde çeşitli nedenlerden dolayı sağlık problemleri oluşabiliyor. Benden sadece bir tedavi aldıktan sonra, artık düzgün yürüyemeyen hayvanlar tekrar yürüyebiliyor. Rahatsızlık ve ağrı da ortadan kalkabiliyor. Topallayan veya neredeyse felç olan hayvanlar tedavi sonrasında tekrar yürüyebiliyor.”

VAHŞİ HAYVANLARI TEDAVİ ETMEK DAHA ZOR

Sosyal medyada paylaştığınız videolara baktığımızda, kedi, köpek, tavuk, at, ayı, aslan, maymun, yılan gibi her cinsten ve boyuttan farklı hayvana tedavi uyguladığınızı görüyoruz. Oldukça geniş bir yelpaze...Hangi türler üzerinde çalışmak sizin için daha zorlu veya daha kolay?

“Sizin de bahsettiğiniz gibi birbirinden farklı hayvanlara tedavi uygulayabiliyorum. Her hayvan anatomisi nedeniyle özel ilgi ve deneyim istiyor. Hangi hayvanı tedavi edersem edeyim, her zaman özel bir canlıyla karşı karşıya olduğumun bilincinde hareket ediyorum. Hayvanı tedavi edebilmem için öncelikle güven oluşturmam gerekiyor. Fiziksel olarak düşünürsek, vahşi hayvanları tedavi etmek daha zor çünkü çok daha ağırlar. Onları tedavi etmek için daha fazla güce ihtiyaç duyuyorum.”

HAYVANLARLA İNSANMIŞ GİBİ KONUŞUYORUM

Kayropraktik uyguladığınız hayvanların verdiği tepkiler yoğun ilgi görüyor. Tedavi sonrası hayvanların gözlerindeki sevgi dolu bakışlar ve rahatlama hissi ise dikkat çekici. Siz bu tepkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?

“Bir hayvanı tedavi ettiğimde, hayvanların çok çabuk rahatladığını ve sakinleştiğini fark ediyorum. Birçok hayvan tedavi sırasında beni öpüyor ve yalıyor. Bunu bir teşekkür gibi algılıyorum. Beni seviyorlar... Kulağa garip geliyor ama hayvanlar onlara yardım ettiğimi hissediyor ve bana güveniyorlar. Ayrıca her bir hayvanla sanki bir insanmış gibi konuşuyorum. Onları anlıyorum ve vücut dillerinin çoğunu okuyabiliyorum. Hayvanları mutlu etmek beni de çok mutlu ediyor.”

HİÇ ISIRILMADIM, HAYVANLARDAN KORKMUYORUM

Aslan, ayı, at gibi büyük ve güçlü hayvanların yanı sıra yılan gibi hassas ve tehlikeli olarak bilinen hayvanlara da tedavi uyguluyorsunuz. Bu tür hayvanları tedavi ederken korktuğunuz zamanlar oluyor mu? Tedavi sırasında olumsuz bir durumla karşılaştınız mı hiç?

“Hastalarımdan asla korkmam, onlara saygı duyarım. Bu ister bir köpek ister bir aslan olsun... İçgüdülerim ve sakinliğim beni her zaman koruyor. Hayvanlar bunu hissediyor ve aramızda bir güven duygusu oluşuyor. Bu güven duygusu sayesinde onlara yaklaşmama izin veriyorlar. Bu da beni kaygılanmak yerine çok özel hissettiriyor. Hiç ısırılmadım. Sadece zaman zaman bana hırlayanlar oluyor...”

DÜNYADAKİ HER HAYVANA YARDIM ETMEK İSTİYORUM

Yeni tür hayvanlarla çalışmayı düşünüyor musunuz?

“Evet, yaşayan her varlığa değer verdiğim için tüm hayvanlara açığım. Yapabilirsem dünyadaki her hayvana yardım etmeyi kendime görev edindim.

VİDEOLARIM 100 MİLYONDAN FAZLA KEZ TIKLANIYOR

Oldukça farklı bir meslek yapıyorsunuz. Dünya’nın birçok ülkesinde yaşayan milyonlarca insan sizi takip ediyor. Böylesine ilgi görmek sizi nasıl hissettiriyor? İnsanlardan nasıl tepkiler alıyorsunuz?

“Dünya çapında böyle bir etkiye sahip olmak bir Türk olarak beni gururlandırıyor. Almanya’nın en büyük TV kanalı olan RTL Plus’ta kendi TV dizim var. Randevular nedeniyle günde 500 ila 800 arasında mesaj alıyorum. Instagram hesabım bones_hands_animals ve Tiktok hesabım boneshansanimals’ta yayınlanan videolarım 100 milyondan fazla kez tıklanıp izleniyor. Geri bildirimler çok olumlu ve pek çok insan beni ve işimi seviyor. Bu da söylediğim gibi gurur verici.”

BENİMLE İLETİŞİME GEÇSİNLER

Hayvan sahipleri hayvanlarının kayropraktik tedaviye uygun olup olmaklarını anlamaları için nelere dikkat etmeli? Hayvan sahiplerine neler önerirsiniz?

“Öncelikle hayvanlarını çok iyi gözlemlemeliler. Hayvan sahipleri hayvanlarının iyi hissetmediklerini anladıklarında, kas-iskelet sistemlerinde anormallikler olduğunu fark ettiklerinde bir hayvan kayropraktörü ile iletişime geçmeleri gerekir. Eğer yaşadıkları yerlerde bu alanda uzman biri yoksa kesinlikle benimle iletişime geçmeyi düşünebilirler. Her zaman onlara bilgim ve deneyimim ölçüsünde yardımcı olmak isterim.”

TÜRKİYE’DE MUAYENE AÇACAĞIM

Türkiye’ye zaman zaman geldiğinizi söylediniz. Türkiye’de de hayvanlara kayropraktik yapmak ister misiniz? Türkiye ile ilgili planlarınız var mı?

“Elbette ki, kendi ülkemdeki hayvanlara da yardım etmeyi çok istiyorum. Her şey yolunda giderse önümüzdeki yıl İstanbul’da bir muayene açacağım. Ayrıca Türkiye’de bu alanda eğitim vermeyi de istiyorum”