Her zaman mutlu olmak zorunda mıyız? Toksik pozitiflik nedir?

Hayata pozitif tarafından bakmak her ne kadar kişi için iyi bir şey olsa da, bunun dozunun aşılması halinde toksik pozitiflik olarak ifade edilen bir psikolojik durum ortaya çıkabilir. Peki toksik pozitiflik nedir?

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2024 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 15:12

Hayata yalnızca olumlu taraflarından bakmak ve dünyada olan biten kötülüklere kulak tıkamak… Bu durum kişinin gerçeği inkar etmesi ve kendisini kandırmasından başka bir şey değildir. Her ne kadar hayata pozitif bir pencereden bakmak faydalı olsa da, önemli olan bunun sınırını koruyabilmektir. Pozitif ve olumlu bir kişiliğe sahip olmak ile çevresinde olan biten olumsuz durumları yok saymak ve her olaya olumlu bakmak için ekstra bi çaba sarf ediyor olmak birbirinden çok farklı şeylerdir. Bu durum toksik pozitiflik olarak adlandırılır. Peki nedir toksik pozitiflik, gelin göz atalım…

TOKSİK POZİTİFLİK NEDİR?

Toksik pozitiflik dediğimiz kavram, bireyleri her durumda aşırı pozitif olmaya iten bir düşünce ve davranış biçimi olarak açıklanabilir. Toksik pozitiflik hali içerisinde bireyler, olumsuz duygularını bastırarak, gerçekçi olmayan bir şekilde sürekli mutlu olmaya çalışırlar. Bu kişiler, zorluklarla karşılaşan bireylere empati göstermek yerine, onların duygularını geçersiz kılarak her şeyin "iyi" olduğuna kendilerini inandırırlar. Toksik pozitiflik, kişinin yaşadığı acı, stres veya üzüntü gibi doğal insani duygularını ifade etmesini engeller ve bunların bastırılmasına neden olur.

Toksik pozitif olan bireyler, karşısında kötü bir gün geçirdiğini söyleyen birine "Boş ver, her şey iyi olacak!" gibi basit yanıtlar verirler. Ya da çevrelerindeki kişiler ciddi bir sorunla karşılaştığında, "Olumlu düşün, daha kötüsü olabilirdi" şeklinde tepki gösterirler. Bu kişiler, "Sadece pozitif ol!" gibi ifadeler kullanarak, karşısındaki kişinin duygularını küçümserler veya görmezden gelirler.

TOKSİK POZİTİFLİĞİN ZARARLARI

Toksik pozitiflik, kişiye psikolojik olarak zarar veren bir durumdur. Toksik pozitifliğin bireyler üzerindeki bazı olumsuz etkilerini sizler için derledik. İşte toksik pozitifliğin zararlarından bazıları:

Kişiler üzerinde duygusal baskı yaratır. Toksik pozitif kişiler, olumsuz duygularını bastırmak zorunda hissederler.

Duygusal izolasyona sebep olur. Toksik pozitiflik nedeniyle gerçek duygularını paylaşamayan kişiler, kendisini yalnız hissederler.

Zihinsel ve duygusal sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Toksik pozitiflik nedeniyle bastırılan duygular zamanla stres, anksiyete ve depresyon olarak kendisini gösterir.

Olumlu düşünmek ile toksik pozitiflik arasında ince bir çizgi vardır. Pozitiflik, hem iyi hem de kötü duyguları kabul etmeyi içerir.