İki popüler beslenme tarzı! Vejetaryen ve vegan arasındaki fark

Veganlık ve vejetaryenlik bitkisel beslenme yaklaşımları arasında sıkça karıştırılan iki terim olarak bilinir.

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2024 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2024 13:50

Günümüzde bitkisel beslenme, sağlık ve çevre bilinciyle giderek daha fazla ilgi çekici hale geliyor. Ancak, vejetaryen ve vegan beslenme tarzı genellikle birbirinin yerine kullanılabiliyor. Aslında, bu iki beslenme tarzı arasında önemli farklar bulunuyor. Bir kesim, hayvansal ürünlerin sadece bazılarını tüketirken, diğer kesim ise hayvansal kaynaklı tüm gıdalardan tamamen kaçınıyor. Bu iki yaklaşım arasındaki farklar hem beslenme hem de yaşam tarzı açısından önemli farklılıklar gösterir.

VEGANLIĞIN TARİHÇESİ

Veganlık veya veganizm, hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddeder. Vegan bireyler, vejetaryenlerden farklı olarak, sadece et, süt ve yumurta gibi gıdalardan değil, aynı zamanda bal, yün ve diğer hayvansal yan ürünlerden de tamamen uzak dururlar.

1944 yılında, The Vegan Society'nin kurucularından Donald Watson veganlığı şu şekilde tanımlamıştır: “Veganlık, hayvanlara yönelik her türlü sömürü ve zulmü reddetmek ve yaşamı korumak amacıyla uygulanan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, et, balık, kümes hayvanları, yumurta, bal, hayvansal süt ve benzeri ürünlerin dışlanmasını ve sadece bitkisel kaynaklı ürünlerle yaşanmasını gerektirir. Ayrıca, hayvanlardan üretilen tüm ticari malların alternatiflerinin kullanılması da bu pratiğe dahildir.”

Vegan diyetleri genellikle diyet lifi, magnezyum, folik asit, C vitamini ve E vitamini açısından zengindir ancak doymuş yağ, kolesterol, omega-3 yağ asitleri, D vitamini, kalsiyum, çinko ve B12 vitamini gibi besinler açısından da daha düşük olabilir.

VEJATERYEN VE VEGAN ARASINDAKİ FARK

Vejetaryen ve vegan arasındaki farklar, bu yaşam tarzını uygulamayan kişiler için genellikle belirsiz olabilir. Her iki yaklaşım da et, balık, tavuk ve diğer hayvan ürünlerini tüketmeme üzerine dayalıdır. Fakat, vejetaryenler, hayvan etini dışlarken süt ürünleri ve yumurta gibi bazı hayvansal gıdaları diyetlerinde kullanabilirler. Veganlar ise bu tür ürünlerden tamamen kaçınarak yalnızca bitkisel kaynaklı besinlerle beslenirler.

Vejetaryenlik Türleri

Lakto-ovo vejetaryenler: Bu diyeti uygulayan bireyler sadece süt ürünleri ve yumurta tüketirler. Kümes hayvanları ve deniz ürünlerini kullanmazlar.

Lakto vejetaryenler: Et, deniz ürünleri ve kümes hayvanlarını tüketmezler, fakat lakto-ovo grubundan ayrı olarak yumurta da kullanmazlar. Yumurta haricindeki diğer süt ürünlerini yerler.

Ovo vejetaryenler: Bu grupta beslenen bireyler sadece yumurta yerler. Süt ürünleri, et, kümes hayvanları ve deniz ürünü tüketmezler.

Pesco vejetaryenler veya peskataryenler: Vejetaryenliğin standart tanımını tamamen karşılamayan bu yarı vejetaryen beslenme biçimini uygulayan bireyler, balık ve diğer deniz ürünlerini tüketirler, ayrıca yumurta ve süt ürünlerini de diyetlerine dahil ederler. Ancak, bu kişiler kümes hayvanları ve et tüketmezler.

Pollovejetaryenler: Peskataryenler grubunda bireyler, et ve balık tüketilir. Fakat kümes hayvanlarını tüketmezler.

Vejetaryenlerin aksine, veganlar çok daha katı kurallı bir diyet uygulayarak tüm hayvansal ürünlerden tamamen uzak dururlar. Bu; yumurta, peynir, yoğurt, mayonez, peynir altı suyu ve jelatin gibi hayvansal kökenli ürünleri de içine dahil eder. Ayrıca, hayvanlardan elde edilen giysiler, aksesuarlar, deri, yün, inci ve fildişi gibi eşyaları da kullanmazlar.