İlişkilerde kullanılan 5 sevgi dili: Siz sevginizi nasıl ifade ediyorsunuz?

Herkesin farklı bir sevgi dili vardır ve bu dil, kişinin nasıl sevildiğini hissettiğini belirler. Sevgi dillerini bilmek, ilişkide daha güçlü ve sağlıklı iletişim kurmayı sağlar. Siz sevgi dilinizi biliyor musunuz?

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2024 15:03
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2024 15:03

İlişkilerde her birimizin sevme biçimi ve sevgisini gösterme biçimi farklıdır. Kimimiz iltifatlarda bulunarak, kimimiz hediyeler alarak bunu karşı tarafa göstermeyi tercih ederiz. Önemli olanın sevgiyi karşı tarafa hissettirmek olduğunu ve bunun ne şekilde yapıldığının pek önemli olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak sevgi dili birbirinden farklı olan kişiler, ilişkilerde çeşitli zorluklar yaşayabiliyor. Bu yazıda, sevgi dilinin ne olduğunu, sevgi dili türlerini ve ilişkilerde neden bu kadar önemli olduğunu ele aldık. İşte detaylar…

SEVGİNİZİ İFADE ETMENİN 5 ŞEKLİ

Sevgi dili, bireylerin sevgiyi nasıl ifade ettikleri ve nasıl almayı tercih ettiklerini tanımlayan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Her birimiz, sevgi konusunda farklı beklentilere ve ihtiyaçlara sahibiz ve her birimiz farklı şekillerde sevildiğimizi hissediyoruz. Bu noktada sevgi dili kavramı, bu farklılıkları anlamamızı ve partnerimizle daha sağlıklı bir iletişim kurmamızı sağlar.

Ünlü yazar Dr. Gary Chapman tarafından yazılan "5 Sevgi Dili" isimli kitapta ortaya atılan ‘sevgi dili’ kavramı ilişkilere farklı bir pencereden bakmamızı sağladı. Chapman’ın kitapta temel olarak anlatmak istediği şey, hepimizin sevmek ve sevgimizi göstermek için farklı yollar seçtiğimizdir. Kitapta insanların sevgisini beş farklı şekilde ifade ettiğini açıklar ve sevgi dilini beşe ayırır. Bu 5 sevgi dilinin ne olduğuna bakacak olursak… Kaliteli zaman geçirmek, fiziksel temas, sevgi sözcükleri kullanmak ve iltifat etmek, iyilik yapmak ve partnerine yardımcı olmak, son olarak ise hediye almak sevginin beş dili olarak sınıflandırılıyor.

SEVGİNİN 5 DİLİ

Kaliteli Zaman Geçirmek:

Kimi bireylerin sevgilerini yansıtma biçimi birlikte zaman geçirmek ve yeni şeyler deneyimlemek, yeni anlar biriktirmektir. Bu kişilerin sevgisini gösterme biçimleri buradan geçer. Partnerlerinden de aynı şekilde kendileriyle sık sık vakit geçirmesini beklerler, onların sevdiklerini belli etme yöntemi budur.

Fiziksel Temas Kurmak:

Kimi bireylerin sevgi dili fiziksel temastır. Sevdikleri insana dokunma eğilimi gösterirler. Sarılmak ve el ele tutuşmak onların ‘seni seviyorum’ deme yöntemidir. Partnerlerinin de kendilerine temas etmekten kaçınmamasını isterler.

Sevgi Sözcükleri Kullanmak:

Kimi bireyler sevgisini sözcükler aracılığı ile ifade ederler. Karşısındaki kişiye iltifatlar etmek, sevgi sözcükleri sarf etmek, onu ne kadar sevdiğini söylemek sevgisini ifade etmenin en net yoludur. Bu kişiler sevildiklerini de kendisine sözlü bir şekilde ifade edildiğinde anlarlar.

Onun İçin Bir Şeyler Yapmak:

Kimi bireylerin sevgi dili, karşısındaki kişiye yardım etmek ve destek olmak şeklindedir. Partnerine o istemeden herhangi bir konuda yardım etmek ve yükünü hafifletmek o kişinin ‘seni seviyorum’ deme yöntemidir. Bu davranışların çok büyük ve önemli şeyler olmasına gerek yoktur, ufak jestler ilişkide o kişiler için büyük önem taşır.

Hediye Almak:

Kimi bireylerin sevgi dili hediyeleşmektir. Hediye almak ve vermek o kişiler için sevgi ifadesidir. Karşısındaki kişiye verdiği değeri hediyeler ile gösterdiklerini düşünürler. O nedenle aynı şekilde hediye almayı beklerler.

PARTNERİNİZLE AYNI SEVGİ DİLİNE SAHİP DEĞİLSENİZ NE OLUR?

Romantik ilişkilerde parterlerin sevgi dillerinin birbirinden farklı olması çoğu zaman problemlere neden olabilir. Örneğin kişilerden birinin sevgi dilinin hediye almak ve diğerinin sevgi dilinin iltifat etmek olduğu bir ilişki düşünelim… İlişkideki bu kişilerin sevgilerini gösterme biçimleri birbirinden farklı olduğu için, değer görmediğini ve partnerinin kendisini sevmediğini düşünebilir. Çünkü birinin hediye beklediği noktada diğeri kendisine iltifat edilmesini ve ne kadar sevildiğini duymayı bekliyor olacaktır.

Bu noktada önemli olan, partnerinizin sevgi dilinin ne olduğunu fark etmek ve ona göre davranmaktır. Sizin sevgi diliniz farklı olsa bile, karşınızdaki kişinin ona değer verdiğinizi hissetmesi için onun sevgi diline göre hareket etmeniz ilişkiniz açısından sağlıklı olabilir.