Kimlik bunalımı nedir? Kimlik bunalımının nedenleri nelerdir?

Kim olduğunuz ve benliğiniz konusunda kafanızda soru işaretleri varsa kimlik bunalımı yaşıyor olabilirsiniz. Peki kimlik bunalımı nedir, kimlik bunalımı neden ortaya çıkar? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 15:36

İnsanlar hayatlarının çeşitli dönemlerinde, birtakım çevresel etkenler nedeniyle kimlik bunalımı yaşayabilirler. Çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde çeşitli sebeplerden ötürü ortaya çıkabilen kimlik bunalımı, bireylerde birtakım psikolojik sorunlara neden olabilirler. Bu nedenle kimlik bunalımı yaşayan bireyin erkenden fark edilerek gerekli tedavi yöntemleri ile bu durumdan kurtulmasına yardımcı olmak gerekir. Kimlik bunalımı konusuna daha detaylı değinelim. Kimlik bunalımı nedir?

KİMLİK BUNALIMI NEDİR?

Kimlik bunalımı kavramı, bireyin içerisinde bulunduğu dönemde "Ben kimim?" sorusuna net bir yanıt bulamaması veya kendi kimliğiyle ilgili kararsızlık ve belirsizlik yaşaması durumu olarak açıklanabilir. Bu bunalım, kişinin kendisini, değerlerini, inançlarını ve sosyal rollerini sorgulamasıyla ortaya çıkar. Özellikle ergenlik dönemi başta olmak üzere, yaşamın farklı evrelerinde insanlarda kimlik bunalımı görülebilir.

KİMLİK BUNALIMININ NEDENLERİ

Kimlik bunalımının çeşitli sebepleri olabilir. Bu sebepler çoğunlukla bireyin içinde bulunduğu çevre, yaşamı süresince deneyimledikleri ve psikolojik durumu ile ilgili olabilir. Sizler için kimlik bunalımının en yaygın görülen nedenlerini derledik…

Ergenlik, kişinin kimlik arayışına girdiği en yaygın dönemdir. İnsanlar çoğunlukla ergenlik dönemlerinde kimlik bunalımı yaşarlar. Gençler, kim olduklarını ve hayatta ne istediklerini anlamaya çalışırken toplumsal, ailesel ve kişisel beklentiler arasında sıkışarak, bu süreçte kimlik bunalımı yaşayabilirler.

Bunun yanı sıra yeni bir iş, evlilik, boşanma, anne-baba olmak gibi kişinin hayatını tümüyle değiştirecek kararlar, bireyin kendisini yeniden tanımlamasına neden olabilir. Bu geçiş dönemlerinde kişi kendini kaybolmuş ya da belirsizlik içinde hissederek kimlik bunalımı yaşayabilir.

Toplumun ve ailenin bireylere doğduklarından itibaren belirli roller yüklemiş olması veya beklentilerde bulunması, kimlik bunalımını tetikleyen etkenlerden biridir. Özellikle cinsiyet, meslek ya da sosyal statü konularında toplumsal normlar, kişide içsel bir çatışma hali yaratabilir.

Göç, sosyal çevrenin değişmesi veya hızla gelişen teknoloji gibi faktörler bireyde aidiyet duygusunu zayıflatabileceği gibi bu durum, kişiyi kimliğini sorgulamaya yöneltebilir.

Çocuklukta yaşanan travmalar, aile içi sorunlar ya da uzun süreli depresyon hali, anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklar da kişinin kendisini ve kimliğini tanımlamasını zorlaştırabilir.

Kişinin sosyal çevrede üzerine yapışan rollerle içsel benliği arasında uyumsuzluk olabilir. Kişi kendini belirli bir şekilde tanımlarken, toplumsal rolü bu kimlikle uyuşmayabilir. Bu durum da çatışma ve kimlik bunalımına yol açabilir.

KİMLİK BUNALIMIYLA NASIL BAŞA ÇIKILIR?

Peki kimlik bunalımından kurtulmanın yolları yok mudur? Biraz da bu sorunun yanıtını irdeleyelim. Sizler için kimlik bunalımı ile başa çıkmanın yollarından birkaç tanesini bir araya getirdik.

Kendini Tanıma ve Kabul Etme:

Bireyin kendi değerlerini, inançlarını ve isteklerini anlamaya çalışması, kimlik bunalımını aşması noktasında çok önemlidir. Bu süreçte, kişinin içsel duygularını ve kimlik özelliklerini kabul etmesi, kimlik bunalımını çözmede yardımcı olabilir. O nedenle her şeyden önce kim olduğunu kendi içinde biliyor olması gerekir.

Destek Almak:

Bu süreçte aile ve arkadaşlarla konuşmak veya profesyonel bir destek (psikolog, terapist) almak, bireyin yaşadığı kimlik çatışmalarını anlamasına ve aşmasına yardımcı olabilir. Tek başına bu sürecin altından kalkmak zorunda olmadığını kendisine kabul ettirmesi ve bundan çekince duymaması gerekir.

Farklı Roller ve Deneyimler:

Yeni deneyimler yaşamak ve farklı roller denemek, bireyin kendini daha iyi tanımasına ve asıl benliğini bulmasına yardımcı olabilir. Kimlik bunalımı yaşamasının sebebi, kimliğini henüz bulamamış olması olabilir.