Şizoaffektif bozukluk nedir? Şizoaffektif bozukluk belirtileri

Şizofreni ve duygudurum bozuklukluğu hastalıklarının bir arada görülmesiyle ortaya çıkan bir hastalık olan şizoaffektif bozukluk nedir? Şizoaffektif bozukluk belirtileri nelerdir?

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2024 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2024 15:51

Kişinin günlük yaşantısını ve hem kendisinin hem de ailesinin psikolojisini olumsuz yönde etkileyen psikiyatrik bir bozukluk türü olan şizoaffektif bozukluk hastalığının detaylarına bu yazımızda değineceğiz. Kişide, şizofreni ve duygudurum bozuklukluğu hastalığının semptomlarının bir arada görülmesiyle ortaya çıkan şizoaffektif bozukluk hastalığının nedenleri nelerdir, şizoaffektif bozukluk tedavisinde hangi yöntemler uygulanır? İşte detaylar…

ŞİZOAFFEKTİF BOZUKLUK NEDİR?

Şizoaffektif bozukluk, hem şizofreninin hem de duygudurum bozukluklarının özelliklerini taşıyan karmaşık bir zihinsel sağlık durumu olarak açıklanabilir. Kişi hem şizofreniye özgü semptomlar gösterir -sanrılar, halüsinasyonlar görmek gibi- hem de duygudurum bozuklukları -depresyon, mani- yaşar. Bu durum, kişinin düşünme, duyguları kontrol etme ve sosyal ilişkileri sürdürme noktasında zorluk yaşamasına neden olur.

ŞİZOAFFEKTİF BOZUKLUK BELİRTİLERİ

Şizoaffektif bozukluk, şizofreni ve duygudurum bozuklukluğunun bir arada görülmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğu için hastalık esnasında ortaya çıkan belirtiler de psikotik ve duygudurum belirtileri olarak iki temel kategoriye ayrılır.

Psikotik Belirtiler:

Sanrılar: Gerçek dışı ve sabit inançlar. Örneğin, kişinin kendini önemli biri olarak görmesi ya da dış güçlerin onu kontrol ettiğine inanması.

Halüsinasyonlar: Gerçek olmayan sesler duymak veya görüntüler görmek.

Düşünce bozuklukları: Kişinin mantıklı bir şekilde düşünememesi veya konuşmalarının karışık olması.

Duygudurum Belirtileri:

Depresyon: Aşırı üzüntü, enerji kaybı, ilgisizlik, suçluluk duyguları, umutsuzluk.

Mani: Aşırı enerjik, coşkulu ya da aşırı sinirli hissetmek. Kişi riskli davranışlarda bulunabilir.

ŞİZOAFFEKTİF BOZUKLUK NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Şizoaffektif bozukluğun nedeni kesin olarak bilinmemekte olup, genetik yatkınlık, beyin kimyasındaki dengesizlikler ve stresli yaşam olaylarının bu hastalığın oluşumunda etkin rol oynadığı tespit edilmiştir. Bozukluk genellikle genç erişkinlik döneminde ortaya çıkar ve hastalığın başlaması yavaş ya da ani olabilir.

ŞİZOAFFEKTİF BOZUKLUK TEDAVİSİ

Şizoaffektif bozukluğun tedavisinde genellikle ilaç tedavisi ve psikoterapi uygulanır.

İlaç tedavisi, bu hastalığın neden olduğu psikotik belirtilerin kontrol edilmesine yardımcı olurken, aynı zamanda mani veya depresyon dönemlerini stabilize eder ve depresyonun neden olduğu belirtileri hafifletir.

Psikoterapi yönteminde ise, bilişsel davranışçı terapi veya aile terapisi yöntemlerine başvurulabilir. Bu yöntemde kişinin düşünce ve davranışlarını düzenleyerek daha sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirmesi ve aile üyelerinin hastalığı daha iyi anlamalarına ve destekleyici olmalarına yardımcı olmak amaçlanır.