Günlük hayatın koşuşturmacası içinde sıkça yaşadığımız bir durum var: geç kalmak! Hep son dakikada evden koştur koştur çıkmak veya zamanında randevulara yetişebilmek için sürekli stres yaşamak… Peki, bu durum sadece kötü bir zaman yönetimi mi, yoksa derinlerde yatan psikolojik bir sebep mi var?
Çoğu insanın hayatında geç kalmak, alışkanlık haline gelmiş olan bir davranış olarak bilinir. Ancak bu durumun köklerinde basit bir zaman yönetimi eksikliği değil, daha derin psikolojik unsurlar yer aldığını biliyor muydunuz? Uzmanlara göre, geç kalan kişilerde çoğunlukla "mükemmeliyetçilik" ve "kaygı bozukluğu" gibi özellikler ön plana çıkar. Geç kalma olayı bazı insanlarda üstünlük oluşturma isteğinin yansıma olurken bazı kişilerde titizlik ve ayrıntılara gereğinden takılmasına neden olabilir.
Geç kalmak farklı psikolojik etkenlerden kaynaklanabilir. Kişi, belirli bir yere geç kalarak aslında o anın kontrolünü ele geçirdiğini hissedebilir. Örneğin, “Nasıl olsa bekler beni” düşüncesi…” Diğer taraftan, özgüven eksikliği de önemli bir neden olabilir. Zamanında yetişememe korkusu, bireyin kendine olan güveninin düşük olmasına ve başarısız olma kaygısına yol açar. Ayrıca, mükemmeliyetçilik ve sürekli performans baskısı, geç kalma alışkanlığını tetikleyebilir.
Geç kalma alışkanlığı, sadece zaman kaybına değil, sosyal ilişkilerde sorunlara, iş hayatında verimsizliğe ve kişisel hayatta sürekli bir stres haline sürüklemeye yol açabilir. İşte geç kalma alışkanlığı ile başa çıkmanın yollarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Eğer sürekli geç kalıyorsanız, plan yapmak burada önemli bir yardımcı kaynağı olabilir. Zamanı daha verimli kullanabilmek için kendinize günlük bir yapılacaklar listesi oluşturabilirsiniz. Eğer evden çıkarken sürekli telefon, anahtar veya cüzdan gibi eşyalarınızı aramakla vakit kaybediyorsanız ya daha önceden hazırlayıp kapının yanına koyabilir veya bu eşyalar için evde belirli bir yer oluşturun. Böylece son dakika ne nerede diye aramaktan kurtulabilirsiniz.