Tanıdık yüzlerin ardındaki tehlikeli sanrı: Fregoli Sendromu

Yabancıların, tanıdık birinin sürekli olarak kılık ve rol değiştirmiş hali olarak algılandığı nadir görülen hastalıklardan biri olan Fregoli Sendromu nedir? Fregoli Sendromu belirtileri nelerdir?

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 16:06

Nadir görülen psikolojik rahatsızlıklardan biri olan Fregoli sendromu, Capgras sendromuna benzer bir yanlış tanılama bozukluğu olarak karşımıza çıkar. Bu hastalığa sahip olan kişiler, çevrelerinde gördükleri tanıdık yüzleri -ailesi veya arkadaşlarını- sürekli olarak kılık ve rol değiştirerek kendisine zarar vermek isteyen kişiler olarak görürler. Fregoli sendromunun detaylarına göz atalım…

FREGOLİ SENDROMU NEDİR?

Fregoli Sendromu, nadir görülen bir psikotik bozukluk olup, kişinin çevresindeki tanıdık yüzlerin aslında sürekli olarak kılık değiştiren ve farklı rollere bürünen kötü kişiler olduğuna inanmasına neden olur. Bu sendroma sahip kişiler, tanıdıkları kişileri yabancı biri gibi algılar ve bu kişilerin onları takip ettiğine, zarar vermeye çalıştığına inanabilirler. Bu sendrom, delüzyonel yanlış tanıma bozukluklarının bir türü olup, çoğunlukla psikiyatrik hastalıklar ya da nörolojik bozukluklarla ilişkilendirilen bir hastalık olarak açıklanır.

FREGOLİ SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Fregoli sendromunda görülen belirtiler şunlardır:

Kişi, tanıdık kişilerin yerine başkalarının geçtiğini ve bu kişilerin sürekli olarak kılık ve rol değiştirerek farklı zamanlarda, farklı yerlerde o kişiye göründüğünü düşünür.

Bu kişiler genellikle tanıdıklarının onları takip ettiğini, ona zarar vermek istediğini düşünür ve çevrelerinde ona karşı kurulmuş bir komplo olduğunu hissederler.

Fregoli Sendromu olan bireyler, çevrelerinde olup bitenleri gerçeklikten uzak bir şekilde yorumlarlar.

Kişi sürekli olarak başkalarının kendisini gözetlediği veya zarar vermeye çalıştığına dair şüphelere sahiptir.

FREGOLİ SENDROMU NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Dilimize ‘binbir yüz’ olarak geçen Fregoli sendromu, çoğunlukla psikiyatrik ve nörolojik bozuklukların bir sonucu olarak kendisini gösterir. Bu sendromun gelişiminde etkili olan faktörler:

Şizofreni, bipolar bozukluk, paranoyak bozukluklar gibi psikotik rahatsızlıklar, bu sendromun görülme olasılığını artıran faktörlerden birisidir.

Bunun yanı sıra travmatik beyin yaralanmaları, tümörler, demans veya inme gibi beyni etkileyen nörolojik durumlar da Fregoli sendromuna neden olabilir.

Beynin tanıma, hafıza ve duygusal işlevlerle ilgili olan kısımlarında meydana gelen hasarlar, bu sendromun gelişmesinde rol oynayabilir.

Bazı ilaçların kullanımı ya da madde bağımlılığı da Fregoli sendromu görülme olasılığını artırır.

FREGOLİ SENDROMU TEDAVİSİ

Fregoli sendromunun tedavisi, hastalığın altında yatan temel nedene bağlı olarak farklılık gösterir. Fregoli sendromunun tedavisinde; antipsikotik ilaçlar ve antidepresanlar gibi ilaç tedavilerinin yer aldığı psikiyatrik tedaviler, bilişsel davranışçı terapi ve destekleyici terapi türlerinin yer aldığı psikoterapi teknikleri ve çeşitli cerrahi müdahaleler, ilaçlar ya da rehabilitasyonların uygulanabileceği nörolojik tedavi yöntemleri uygulanabilir.