Ters psikoloji nedir? Ters psikoloji nasıl yapılır?

Bir kişiye dilediğiniz bir şeyi yaptırmanın yolunun, ona tam tersini yapmasını söylemekten geçtiğini biliyor muydunuz? Ters psikoloji adı verilen bu manipülasyon tekniğinin detaylarına göz atalım.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 15:13

Psikolojide yaygın bir şekilde kullanılan manipülasyon yöntemlerinden ters psikoloji, çoğunlukla bir kişiye istediğiniz bir şeyi yaptırmak istediğinizde kullanabileceğiniz bir manipülasyon tekniği olarak karşımıza çıkıyor. Karşınızdaki kişiye, yapmasını istediğiniz şeyin tam tersini yapmasını söyleyerek o kişiye ters psikoloji uygulamış oluyorsunuz. Çoğunlukla işe yarayan bu yöntemin temelinde, zihnin diretilen bir şeyin zıttını yapmaya elverişli olması yatıyor. Ters psikoloji yöntemi, beynin hırs ve kendini kanıtlama dürtülerinin harekete geçirilmesini sağlıyor. Hayatın hemen her alanında uygulanan bu tekniğin detaylarına göz atalım…

TERS PSİKOLOJİ NEDİR?

Ters psikoloji, bir kişiye istediğiniz bir şeyi yaptırmak için, tam tersini istemiş gibi davranma stratejisi olarak açıklanabilir. Bu yaklaşımın temeli, insanların doğal yollarla, hiçbir etki altında kalmadan kendi kararlarını verme ve kontrol sahibi olma arzularına dayanır. Çoğunlukla çocuklar, gençler veya otoriteye karşı gelme eğilimi gösteren kişiler üzerinde etkili olan bu strateji, doğru kullanıldığı takdirde güçlü bir manipülasyon aracı olabilir.

TERS PSİKOLOJİ NASIL ÇALIŞIR?

Ters psikolojinin temel çalışma prensibi, bireylerin karşılarındaki kişinin beklentisini reddederek tam tersini yapmaya yönelmeleri olarak ifade edilebilir. İnsanlar çoğunlukla özgür iradeleriyle seçim yapma güdüsüne sahip varlıklardır. Bu durum sonucunda, otoriter ya da baskıcı bir tavırla onlara bir şey empoze edildiği takdirde, karşı koyma ve aksi yönde hareket etme eğilimi göstermeye başlarlar. Ters psikoloji bu eğilimden faydalanarak, bir kişiyi bir eyleme ya da karara zorlamadan o eylemi seçmeye teşvik eden bir manipülasyondur.

Örneğin bir çocuğun yemek yemekte zorlandığı bir durumda, ebeveynlerinin ona "Bu yemeği yiyemeyeceğine eminiz" demesi, çocuğu ters yönde motive ederek yemeği yemesini sağlayabilir. Çünkü çocuk o dakikadan sonra, kendisini ailesine kanıtlama çabası içerisine girer ve aslında yapabildiğini kanıtlamaya çalışır.

TERS PSİKOLOJİYİ KULLANARAK NELER YAPILABİLİR?

Ters psikoloji, hayatın farklı alanlarında kullanılabilen bir manipülasyon tekniğidir. Ters psikolojinin uygulandığı bazı alanlara örnek verecek olursak:

Çocuk Yetiştirmede Kullanımı: Çocuklar, yaygın olarak otorite figürlerine karşı koyma eğilimi gösterirler. Ebeveynler bu eğilimi kullanarak, ters psikoloji ile çocuklarını yapmalarını istedikleri bir davranışa yönlendirebilirler.

Pazarlama ve Satış: Satış ve pazarlama stratejilerinde de ters psikoloji etkili olabilir. Örneğin ürünlerin sınırlı süreyle satışta olduğunu söylemek tüketicilerin ürüne olan ilgisini artırmaya yönelik bir hamle olarak uygulanabilir. Bu yaklaşım, ürünü daha cazip hale getirir çünkü insanlar genellikle nadir ve sınırlı kaynaklara daha fazla ilgi gösterir.

İlişkilerde ve İletişimde: İkili ilişkilerde ters psikoloji, insanların karşısındaki kişinin kendi kararlarını verdiklerine inandırır ancak yapılan manipülasyon sayesinde kişi aslında karşı tarafın yaptırmak istediği şeyi yapmış bulunur. Örneğin, bir arkadaşınıza bir teklifi kabul etmeyeceğini düşündüğünüzü söylemek, onun size karşı çıkarak teklifi kabul etmesine yol açabilir.

TERS PSİKOLOJİYLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?

Ters psikolojinin kullanıldığı durumlardan kaçınmak ve bu durumu fark edip karşı koymak son derece önemlidir. Ters psikoloji ile baş etmenin ilk ve en önemli yolu uygulanan manipülasyonun farkında olmaktır. Ters psikolojiyle başa çıkmanın bazı yollarını sizle için bir araya getirdik:

Birinin size ters psikoloji uyguladığını fark etmeniz, onun etkisini azaltmanın için ilk adımıdır. Karşınızdaki kişinin size yönelttiği talimatın ya da yönlendirmenin neden ters olduğuna dikkat edin. Bu farkındalık, kendi kararlarınızı bilinçli olarak vermenize yardımcı olur.

Karşınızdaki kişi size ters psikoloji uyguladığında, kararınızı alırken kendi mantığınızı ve tercihlerinizi dikkate alın. Ters psikolojinin etkisine kapılmadan, kendi isteklerinize uygun bir karar vermeye çalışın.

Ters psikoloji genellikle insanların aceleci veya tepkisel bir şekilde karar vermeleri sonucunda işler. Karşınızdakinin sizi yönlendirmeye çalıştığını hissettiğinizde, derin nefes alarak sakin kalın ve kararınızı acele etmeden, düşünerek verin.

Biri size ters psikoloji uyguladığında, bunun arkasında yatan nedenleri anlamaya çalışmanızda fayda var. Bu durum, onların elde etmek istediklerini anlamanızı sağlar ve sizin bu yönlendirmeye nasıl cevap vereceğinize karar vermenizi sağlar.