Birbirine komşu iki ülke olan Türkiye ve Yunanistan, bulundukları konum itibariyle yüzyıllardır birbirlerini etkilemiş ve birbirlerinden etkilenmişlerdir. Zaman içerisinde bu komşuluk ilişkileri sayesinde içli dışlı hale gelen bu iki ülkenin kültürleri de birbirlerinden etkilenmiş ve birtakım benzerlikler ortaya çıkmıştır. Bu benzerliklerin içerisinde büyük çoğunlukla yemek kültürleri yer alıyor. Sizler için o yemek senin, bu yemek benim kavgasına düşeceğiniz kültürlerin benzer yemeklerini derledik…
CACIK – CACİKİ
Sıcak yaz akşamlarında severek tükettiğimiz, yemeklerimizin yancısı cacık, Yunan kültüründe caciki adıyla kendisine yer buluyor. Türk kültüründe cacık, yoğurt sulandırılıp içerisine salatalık doğranarak, en son tuz, zeytinyağı ve nane eklenmesiyle yapılan bir yiyecek olup Yunan kültüründe caciki, süzme yoğurt ile daha yoğun bir şekilde tüketiliyor ve sarımsak, limon, sirke ile tatlandırılıyor. Kaşık ile tükettiğimiz cacık, Yunan kültüründe genellikle ekmeğe sürülerek tercih ediliyor.
BAKLAVA – BAKLAVAS
İki kültür arasında ‘bizim’ tartışması yaratan bu tatlı, hem Türk kültüründe hem de Yunan kültüründe senelerdir tüketilen bir yiyecek. Türk kültüründe geleneksel bayramlarımızın sembolü olan baklava, ‘baklavas’ adıyla Yunan kültüründe de yer alıyor. Türkiye’de daha yoğun ve çoğunlukla antep fıstıklı ve cevizli şekilde yapılan baklava, Yunanistan’da içerisine karanfil eklenerek yapılıyor.
YAPRAK SARMA - DOLMADAKİA
Bizim kültürümüzde bazı yerlerde dolma olarak da bilinen yaprak sarma Yunan kültüründe kendisine dolmadakia olarak yer edinmiş. Dolma kelimesinin sonuna eklenmiş olan kia eki küçük anlamına gelmekte olup iç harcı farklılık gösterse de, ‘bizim’ diyerek kavga edeceğimiz lezzetler arasında yer alıyor.
MUSAKKA – MOUSSAKA
İsim olarak neredeyse birbirinin aynı olan bu yemek yapılış olarak birbirlerinden bir hayli farklı. Türk kültüründe ortası yarılan patlıcanın içerisine kıymalı harç doldurulması ile yapılan bu yemek, Yunan kültüründe adeta lazanyayı andırıyor. En üstünde beşamel sosu bulunan bu yemek onlarda kat kat ve kuzu eti kullanılarak yapılıyor.
KURABİYE – KOURABİEDES
Özellikle Yunanistan’ın Kavala şehrine özgü olarak yapılan Kavala kurabiyeleri bizim kültürümüzdeki un kurabiyesi ile neredeyse aynı. Kendine özgü bir lezzete sahip olduğunu inkar edilemez ancak Türk kültürü ile benzerliklerine şaşırmamak elde değil.
BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: ÇEŞME'DEN TEKNE TURUYLA ADALARA YOLCULUK!