Yürüyen ceset sendromu nedir? Cotard sendromu belirtileri

Kişinin öldüğü, çürüdüğü, aslında varolmadığı ya da uzuvlarını kaybettiği düşüncesi… Ciddi ve nadir görülen bir zihinsel bozukluk olan Cotard, diğer adıyla yürüyen ceset sendromu nedir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2024 16:14
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2024 16:14

Doktorların hayretle karşıladığı, eşi benzerine az rastlanan bir hastalık olan yürüyen ceset sendromu, gerçek olamayacak kadar tuhaf belirtileri içeriyor. Kişinin kendisini ölü zannettiği, aslında varolmadığını düşündüğü, uzuvlarının çürüdüğüne kendilerini inandırdıkları bir nöropsikiyatrik hastalık olan yürüyen ceset sendromu, Cotard sendromu olarak da biliniyor. Bu ilginç hastalığın detaylarını sizler için derledik.

YÜRÜYEN CESET SENDROMU NEDİR?

Yürüyen ceset sendromu (Cotard Sendromu), bireylerin ölü olduklarına, organlarının çalışmadığına, hatta vücutlarının bir kısmının çürüdüğüne ya da var olmadıklarına inandıkları nadir ve ağır bir psikiyatrik bozukluk olarak açıklanabilir. Bu sendromu ilk kez 1880 yılında Fransız nörolog Jules Cotard ortaya attığından, hastalığa onun adı verildi.

Bu bozukluğa sahip olan kişiler, kendilerinin ölmüş olduklarına, dünyada var olmadıklarına ya da organlarının işlevsiz hale geldiğine dair gerçek dışı ve mantıksız inançlara sahip olurlar. Bu inançlar kişide derin bir depresyona, izolasyona ve yaşam kalitesinde ciddi düşüşlere yol açacağından psikolojisini son derece olumsuz etkiler.

YÜRÜYEN CESET SENDROMUNUN BELİRTİLERİ

Az rastlanan ve bir o kadar eşi benzeri olmayan bu hastalığın belirtilerinin ne olduğuna göz atacak olursak:

En belirgin belirtisi, kişinin kendisinin ölü olduğuna veya yeryüzünde var olmadığına dair kuvvetli bir inanç geliştirmesidir. Bu kişiler, kimi zaman fiziksel olarak var olmadıklarını düşünürken, kimi zaman da bir hayalet ya da ruh olduklarını düşünebilirler.

Kişinin, bazı organlarının çalışmadığını veya kaybolduğunu iddia ettiği görülebilir. Örneğin, kişi kendisini kalbinin atmadığına, bağırsaklarının olmadığına inandırabilir.

Bazı hastalar, vücutlarının çürüdüğünü, kokuştuğunu veya vücudundan kanlar aktığını hissettiklerini söylerler. Bazen de bu çürüme hissine dayanarak sosyal ilişkilerden tamamen kendilerini soyutlarlar.

Kişiler, öldüklerine veya organlarının işlevsiz olduğuna inandıkları için yemek yemek ya da su içmek gibi insan olmanın gerektirdiği eylemleri anlamsız bularak bunları yapmayı reddederler. Bu durum aşırı kilo kaybına, dehidrasyona ve beslenme yetersizliğine yol açabilir.

Bu hastalar, ölü olduklarına inandıklarından çevrelerindeki insanlardan ve toplumsal yaşamdan tamamen kendilerini soyutlarlar.

COTARD SENDROMU NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Yürüyen Ceset Sendromu genellikle başka ruhsal ya da nörolojik hastalığın belirtisi olarak kendisini gösterir. Sendromun tam nedeni bilinmemekle birlikte, bazı durumlar nedeniyle tetiklendiği düşünülür. Yürüyen Ceset Sendromunu tetikleyen durumlara bakacak olursak:

Depresyon: Şiddetli depresyon, Cotard sendromunun gelişmesine neden olabilir. Özellikle ciddi depresyon yaşayan kişilerde, varoluşsal krizler ve kendini ölü hissetme durumu görülebilir.

Bipolar bozukluk: Bu hastalığa sahip kişilerin depresif olduğu dönemlerde, Cotard sendromu belirtileri görülmesi olasıdır.

Şizofreni: Gerçeklik algısında bozulmaların sık görüldüğü şizofreni hastalarında, Cotard sendromuna benzer belirtiler görüldüğü kaydedilmiştir.

Nörolojik hastalıklar: Bazı beyin travmaları, nörolojik bozukluklar veya beyin hasarları Cotard sendromuna neden olabilir.

İlaçlar ve uyuşturucular: Bazı ilaçlar ya da ilaçların içerdiği maddeler, Cotard sendromuna benzer semptomların tetiklenmesine neden olabilir.

Demans ve Alzheimer: Hafıza ve bilişsel yeteneklerin azalmasına sebebiyet veren bu tür hastalıkların da Cotard sendromuna sebep olabileceği düşünülür.

COTARD SENDROMU TEDAVİSİ

Cotard sendromu tedavi edilebilir bir bozukluk olup, tedavi süreci bireyin durumunun şiddetine ve sendromun altta yatan sebebine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Tedavide çoğunlukla psikiyatri uzmanları ve nörologlar birlikte çalışır. Tedavi yöntemlerine baktığımızda…

Yürüyen ceset sendromunun tedavisinde uygulanan yöntemler arasında ilaç tedavisi ve psikoterapi beraber yürütülür. Durumu ciddi olan hastaların, hastaneye yatarak tedavi olması gerekebilir.