3 milyon kişiyi dolandıran iki kişi Türkiye'de yakalandı!

İstanbul Beykoz Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü operasyonla, 3 milyon kişiyi dolandıran Dubai merkezli Omega Pro şirketinin iki yöneticisi İstanbul’da yakalandı.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2024 14:10
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2024 14:28
Kaynak: HABER MERKEZİ
3 milyon kişiyi dolandıran iki kişi Türkiye'de yakalandı!

İstanbul Beykoz Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü operasyonla, 3 milyon kişiyi dolandıran Dubai merkezli Omega Pro şirketinin iki yöneticisi İstanbul’da yakalandı. 

Beykoz Cumhuriyet Savcılığı’nın başlattığı kapsamlı bir operasyonla, dünya genelinde yüksek kar vaatleriyle yatırımcıları kandıran Dubai merkezli Omega Pro şirketinin iki üst düzey yöneticisi İstanbul’da yakalandı. Şirketin CEO’su Andreas Szakacs, Türkiye’deki mağdurların şikayeti üzerine yapılan operasyonda Temmuz ayında tutuklandı. Szakacs’ın Türkiye’ye geldiği ve burada ismini Emre Avcı olarak değiştirdiği belirlendi. Şirketin Hollandalı patronu Robert Velghe ise, Szakacs’ı kurtarmak için İstanbul’a geldi ve jandarmanın takibine alındı.

4 MİLYAR DOLARLIK VURGUN

Omega Pro şirketi, yüksek kar vaatleriyle 3 milyon kişiyi sistemine dahil etti. Şirket, kripto para yatırımı üzerinden yüksek karlar sağlama iddiasında bulunarak yatırımcıları çekti. Ancak, kullanıcılar yatırımlarını artırdıklarında paralarını geri alamamaya başladı. Şirket, 2022’de ödemeleri durdurdu ve 2023’te tamamen kapandı. Şirketin bu süreçte 4 milyar dolarlık bir vurgun yaptığı belirtiliyor.

Türkiye’de de Omega Pro uygulamasına para kaptıran mağdurlar oldu. Bir mağdurun Temmuz ayında Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmasının ardından başlatılan soruşturma, şirketin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Kripto İşlem Platformu’na kayıtlı olmadığını ortaya çıkardı. Jandarma tarafından yürütülen derinlemesine soruşturma, CEO Andreas Szakacs’ın Türkiye’ye geldiğini ve ismini Emre Avcı olarak değiştirdiğini belirledi. Szakacs, tutuklandıktan sonra cezaevine gönderildi.

 TÜRKİYE'YE GELİŞ

Szakacs’ın tutuklanmasının ardından şirketin Hollandalı patronu Robert Velghe, CEO’yu kurtarmak amacıyla Türkiye’ye geldi. Velghe, Levent’te üç ayrı otelde rezervasyon yaptırarak kimliğini gizlemeye çalıştı. 29 Ağustos’ta Maltepe Cezaevi’ne bir avukatla birlikte giden Velghe, jandarma tarafından takip edildi. 3 Eylül’de İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ve MİT’in ortak operasyonuyla gözaltına alındı. Velghe’nin cep telefonunu sıfırlayarak bilgileri yok etmeye çalıştığı belirlendi.

Gözaltına alınan Velghe, Omega Pro sisteminin yöneticilerinden biri olduğunu ancak 2019’da şirketten ayrıldığını iddia etti. Ancak, bu iddialar, Velghe’nin Omega Pro’nun reklamını yapmak için kurucu üyelerle video konferans görüşmeleri yaptığı ve yatırımcıları yönlendirdiğinin ortaya çıkmasıyla çürütüldü. Velghe, sistemin yönetiminde aktif rol oynamış ve online görüşmeler yoluyla yatırımcıları teşvik etmiş.

Omega Pro, 100 ila 50 bin dolar arasında yatırım paketleri sunarak yüksek kar vaatleriyle yatırımcıları çekmişti. Şirketin 2023’te kapanmasının ardından yöneticileri kayıplara karıştı. Şirketin kapanışıyla birlikte 3 milyon kişinin mağdur olduğu belirtiliyor. Şirketin faaliyetleri, kullanıcıların yüksek kar vaatleriyle çekildiği ve sonrasında dolandırıldığı bir sistemin örneğini oluşturuyor.

PONZİ DOLANDIRICILIĞI NEDİR? 

 Ponzi dolandırıcılığı, insanları az zamanda yüksek kârlar elde edebileceklerine inandıran bir sistmdir. Tamamen her şeyin kurgusal olduğu sistemde  kısa sürede binlerce yatırımcıya ulaşılma hedefi vardır.

Türkiye'de halk tarafından saadet zinciri olarak ta bilinmektedir.

Türkiye'de gündeme 'tosuncuk'un Çiflik Bankı ile gündeme gelmiştir.

Saadet zinciri  sistemi, genellikle sahte bir yatırım fırsatı  vaadi ile insanlardan para toplamak ile başlar. Yatırımcılara yüksek karlar vaat edilir. Tamamen kurgusal bir profil oluşturulur. 3 sene önce iş bulamayan bir kişi bu ponzi sistemi sayesinde kendine ev araba ve lüks yaşam kurmuştur. Bu tanıtım videoları ile başarı hikayesi gibi insanlarda algı oluşturulur.

Sistemin getirisi mevcut yatırımcıların paralarıyla yeni yatırımcılara ödenir.

Sistem, yeni yatırımcılar gelmeye devam ettikçe işler gibi gözükür, ancak yeni gelen yatırımcılar azaldığında veya mevcut yatırımcılar paralarını geri çekmeye başladığında çöker.

Ponzi sistemi yasa dışı bir sistemdir. Kişi bu sisteme dahil olduğunda hukuki yaptırımları olabilir

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.