Uzayda unutulan tek insan Sergei Krikalev kimdir? Sergei Krikalev uzayda nasıl unutuldu?

Sovyetler Birliği'nin çöküşü sırasında, uzayda mahsur kalan bir kozmonotun, bir şekilde "unutulduğunu" biliyor muydunuz? İşte uzayda unutulan tek insan: Sergei Krikalev. Peki, Sergei Krikalev kimdir?

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2024 12:09
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2024 12:09
Kaynak: HABER MERKEZİ
Uzayda unutulan tek insan Sergei Krikalev kimdir?  Sergei Krikalev uzayda nasıl unutuldu?

Belki de tarihin en şanssız kişilerinden biri olarak kabul edilen Sergei Krikalev'in hikayesi oldukça etkileyici. Sovyet kozmonot, rutin bir uzay görevi için Mir Uzay İstasyonu'na gönderildiğinde, 311 gün boyunca uzayda tek başına kalacağını ve zorlu bir hayatta kalma mücadelesi vereceğini tahmin etmiyordu. Uzaydan geri dönüşü, beklediğinden çok daha zorlu olacaktı. Peki, uzayda unutulan tek insan Sergei Krikalev kimdir? Sergei Krikalev uzayda nasıl unutuldu?

SERGEİ KRİKALEV KİMDİR?

Sergey Krikalyov, doğum adıyla Sergey Konstantinoviç Krikalyov, 27 Ağustos 1958 tarihinde dünyaya gelmiştir ve Rus kozmonot ve makine mühendisi olarak bilinir.

Sergei Krikalev, Sovyetler Birliği'nde bulunan Leningrad'da (şimdi Sankt Peterburg) hayata gözlerini açtı. Gençlik yıllarında yüzme, kayak, akrobasi uçuşu ve bisiklet gibi sporlarla ilgilendi ve lise eğitimini 1975 yılında tamamladı. Leningrad Makine Enstitüsü'nde makine mühendisliği eğitimi alarak 1981'de derece ile mezun oldu.

Mezuniyetinin ardından, insanlı uzay uçuş faaliyetlerinden sorumlu olan Rus sanayi kuruluşu NPO Energia'ya katılan Krikalev, uzay uçuş teçhizatının test edilmesinden sorumlu oldu, uzay operasyon yöntemlerini geliştirdi ve yer kontrol operasyonlarına aktif olarak katıldı. Salyut 7 uzay istasyonu 1985 yılında arızalandığında, Krikalev kurtarma görevi ekibinde görev alarak kontrolsüz istasyona yaklaşma ve istasyonun yerleşik sistemlerini onarmak için prosedürler geliştirdi.

Roket biliminde önemli bir figür olan Krikalyov, altı uzay uçuşunu başarıyla tamamlamış ve toplamda 803 gün, 9 saat ve 39 dakika uzayda geçirmiştir. 2007 yılında emekli olan Krikalyov, günümüzde uzay şirketi Energia'nın başkan yardımcılığını üstlenmektedir. Krikalyov, SSCB'nin çöküşü sırasında uzayda bulunmasıyla dünya tarafından tanınmaktadır.

SERGEİ KRİKALEV UZAYDA NASIL UNUTULDU?

Sovyetler Birliği'nin 1991 yılında çöküşü sırasında, o dönemde Sovyet uzay istasyonu olan 'Mir'e seyahat eden bir kozmonot, uzayda mahsur kalmış ve bir şekilde unutulmuştu.

18 Mayıs 1991'de Sovyet kozmonotu Sergei Krikalev, Dünya'dan ayrılarak Sovyet uzay istasyonu Mir'e gitmişti. Ancak Krikalev, Mir'deyken, onu uzaya gönderen ülke olan Sovyetler Birliği'nin varlığı sona erdi; Sovyetler Birliği çöktü. Krikalev, en azından uzun bir süre boyunca 'son Sovyet vatandaşı' olarak uzayda yaşamak zorunda kaldı.

Kısa bir süre sonra, uzay istasyonundaki kozmonotun kaderi belirdi. Kazakistan (diğer birlik ülkeleri gibi) bağımsızlık için mücadele ederken, Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mikhail Gorbaçev, Krikalev'in yerine bir Kazak kozmonotunun geçeceğini açıkladı. Ancak o sırada Kazakistan'da hiç kimse kozmonot olarak eğitilmediği için, Krikalev uzayda biraz daha uzun süre kalmak zorunda kaldı.

O dönemde uzayda uzun süre kalmak hakkında çok az bilgi bulunmasına rağmen, Krikalev Mir'de bu kadar uzun süre kalmak zorunda olmanın bazı riskler taşıdığının farkındaydı. Ekim ayında diğer ülkelerden meslektaşları dört aylık görevlerini tamamlayarak geri döndüler. İstasyonun kontrolünü sağlayacak kadar deneyimli başka kimse olmadığı için Krikalev Mir'de kaldı ve Dünya'nın çevresinde tur atmaya devam etti.

Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından ortaya çıkan Rusya Federasyonu ile ABD arasında bir süre pazarlıklar devam etti. Yörüngeye daha fazla kozmonot ve astronot göndermeyi içeren anlaşmalar yapıldı; bu aynı zamanda uzayda mahsur kalan kozmonotun geri getirilmesini de içeriyordu. Sonunda, üç ay sonra, yani 25 Mart'ta, uzayda aralıksız 311 gün geçiren Krikalev, Dünya'ya geri döndü.

Ancak bu günler, uzayda geçireceği son günler değildi. Döndükten sonra Krikalev'in eğitimi devam etti ve daha sonra tekrar istasyona döndü. Toplamda 803 gün uzayda geçiren Krikalev, tüm zamanların rekorunu kırmış oldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.