Derebucak Barajı içler acısı halde: Kuraklığın pençesinden kurtulamadı

Konya’da yıllar önce inşa edilen Derebucak Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı da bu yıl kuraklığın pençesinden kurtulamadı

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2024 04:00
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2024 12:06
Kaynak: İHA
Derebucak Barajı içler acısı halde: Kuraklığın pençesinden kurtulamadı

Beyşehir Gölünü beslemek ve ekili alanların istifade edebilmesi için yıllar önce inşa edilen Derebucak Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı  dip yaptı. Neredeyse su kalmayan barajdan sosyal medyada paylaşılan son görüntüler yaşanan durumu gözler önüne serdi.

Çiftçi yağmur duasına çıktı

Kış yağışları yetersiz kaldı, Gembos Derivasyonu aracılığıyla su takviyesi yapılamadı. Beyşehir Gölü güzergahındaki ekili alanlara su akışı sağlanamadı. Çiftçiler ektikleri arazileri sulayamadı, bazıları ise ekim yapmaktan vazgeçti. Ekim yapan çiftçilerin ürünleri tarlada yandı. Çiftçiler yağmur duasına çıktı.

Derebucak ilçesinde yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçiler Temmuz ve Ağustos ayında iki kez yağmur duasına çıktı. Yapılan yağmur dualarının ardından yüzler yaz döneminin son günlerinde bir nebze de olsa güldü. Yağmurların devamına ilişkin beklenti bölgede halen devam ediyor. Konya ve ilçelerinde bir haftadır aralıklarla etkili olan yağışlardan Derebucak ilçesi de nasibini aldı. Yağış düşen alanlarda yüzler güldü. Meteoroloji verilerine göre, Derebucak'ta son 5 günde metrekareye düşen yağış miktarı toplam 10,4 kilogram olarak ölçüldü.

Derecek Barajı

Beyşehir Gölüme su takviye edilmesini için yapılan Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı'ndan her yıl 130 milyon metreküp takviye edilmesi hedefleniyor. Bu hedef kış mevsimindeki yağış durumuna göre değişiyor. Duruma göre az ya da daha çok olabiliyor. Eriyen kar sularının doldurduğu Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajından Gembos Derivasyon Kanalı vasıtasıyla kilometrelerce uzaklıktaki Beyşehir ilçesine aktarılan sular, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölüne takviye edilyor. Gembos Havzası'ndan Akdeniz'e boşalan sular ile Çamlık bölgesinden gelen suların barajda toplanmasının ardından buradan derivasyon kanalı vasıtasıyla biriken sular Beyşehir Gölüne ulaştırılıyor. Tamamen dolu olmasına bakılmadan kış ve bahar dönemlerinde biriken sular derivasyon kanalına aktarılıyor. Kanala akan sular ilkbahar döneminin sonlarında ve yaz dönemlerinde Gembos Ovası ile güzergahındaki ekili alanları suluyor. Baraj, suyla dolu olduğu dönemlerde bölgenin adeta talihini değiştirirken, Beyşehir Gölüne de hayat veriyor.

DSİ yetkilileri barajın durumunu gördü

DSİ 4. Bölge Müdürü Mehmet Alp ve beraberindeki heyet  geçtiğimiz haftalarda bölgeyi ziyaret ederek kuraklık yaşanan barajda ve su kaynaklarında incelemelerde bulundu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.