Muğla’da Akdeniz meyve sineği alarmı: Feromon tuzaklama ile mücadele edilyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz meyve sineği zararlısına karşı üreticilere destek olmak amacıyla tuzaklama çalışması yaparak ürünleri korudu

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2024 08:30
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2024 16:16
Kaynak: İHA
Muğla’da Akdeniz meyve sineği alarmı: Feromon tuzaklama ile mücadele edilyor

Muğla’da belediye üreticelere destek olmak reticilere destek olmak için bugüne kadar 10 bin 370 feromon tuzaklama çalışması yaparak ürünleri Akdeniz meyve sineği zararlarından korudu.

Bu yıl 3 bin feromon tuzaklama yapıldı

Akdeniz meyve sineği zararlısı narenciye, şeftali, hünnap, incir gibi ağaçlardaki ürünlere veriyor.  Muğla’da il genelinde yapılan çalışmada bugüne kadar 10 bin 370, 2024 yılında da 3 bin feromon tuzaklama yapıldı.

Çalışmalar kapsamında son olarak Köyceğiz ilçesindeki meyve ağaçlarına 2 bin 620 adet, Bodrum’daki meyve ağaçlarına 300 adet, Datça’daki meyve ağaçlarına 80 adet feromon tuzağı yerleştirildi. Proje kapsamında il genelinde ara konukçu meyve ağaçlarına 2024 yılında toplam 3 bin adet feromon tuzağı desteklemesi yapıldı.

Narenciyenin baş düşmanı

Üretci Selçuk Bozkurt tuzaklama çalışmalarını kendi yöntemlerilye yapmaya çalıştıklarını ancak feromon tuzaklama kadar etkili olmadığını belirtti. Akdeniz Meyve sineğinin narenciyenin baş düşmanı olduğunu belirten Bozkurt, “İlaç kullanmak istemiyoruz, organik olarak 25 senedir bu bahçedeyim ben. Akdeniz meyve sineği kapanının daha önce kendi paramla alıp kullanıyordum. Fiyatlar inanılmaz yükseldiği için alamaz olduk. Muğla Büyükşehir Belediyesinin böyle bir katkı sunması bizim çok önemli. Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Zehirli ilaç kullanmıyoruz

Doğal ürünler yetiştirmek istediğini blirten üretici Sezer Çetin ise feromon tuzaklama ile bunu başardıkalrını dile getirdi.  Akdeniz meyve sineği sorunun her sene olduğu ve sıkıntı çektiklerini dile Çetin, feromon tuzaklama zehirli ilaç kullanılmadığını söyledi.Her sene yaşadığımız bu Akdeniz Meyve Sineği ile ilgili çok büyük sıkıntılarımız var. Muğla Büyükşehir Belediyesi bizlere bunu getirdi. Bunlar çok iyi en azından zehirli ilaçlar kullanmıyoruz” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.