Profesörden manidar jest: Keşfettiği akrep türüne eşinin adını verdi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Alaşehir Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersen Aydın, keşfettiği akrep türüne eşinin adını verdi

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 15:58
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 16:00
Kaynak: İHA
Profesörden manidar jest: Keşfettiği akrep türüne eşinin adını verdi

Prof. Dr. Ersen Aydın, Konya’nın Beyşehir ilçesinde Euscorpiidae familyası ve Euscorpius cinsine ait yeni bir akrep türü keşfetti. Aydın keşfettiği türe eşi Gülhanım Yağmur'a ithafen “Euscorpius gulhanimae” adını verdi.

akrep

21 yıldır Türkiye akrepleri üzerine çalışıyor

Prof. Dr. Ersen Aydın kızılçam ormanları içerisinde yaptığı saha çalışmalarında Türkiye'ye özgü yeni bir tür keşfetti ve litaratüre kazandırdı. 21 yıldır Türkiye'deki akreplerin sistematiği ve faunası üzerinde çalışmalar yaptığını belirten Prof. Dr. Ersen Aydın, “Tanımladığım bu yeni türe yaptığım saha çalışmalarım sırasında Konya ilinin Beyşehir ilçesinde Dedegöl Dağı'nın eteklerinde bulunan bir bölgede ve Beyşehir Gölü içinde bulunan Hacıakif Adası'nda rastladım. Yaptığım incelemeler sonucunda Euscorpius cinsine dahil olduğunu fakat tanımlanmamış yeni bir tür olduğunu belirledim. Şu an için sadece bu civarda biliniyor. Bu yeni tür vücudun iki renkli olması ve atellasındaki trichobothri sayısının en yüksek olması ile cinsin bilinen bütün türlerinden ayrılıyor” dedi.

akrep

Keşfettiği akrep türüne eşinin adını verdi

Keşfettiği türe eşi Gülhanım Yağmur'a ithaf eden Prof. Dr. Aydın “Euscorpius gulhanimae” adını verdi. “Euscorpius gulhanimae” türünün zehri etkili değil ve insan sağlığı açısından bir tehlikesi yok.

Keşfedilen akrep türü Alaşehir Meslek Yüksek Okulu Müzesi'nde sergileniyor.

Euscorpius gulhanimae özellikleri

Euscorpius gulhanimae’nin vücudu açık sarı, chelası kırmızımsı ve kuyruğu da kahverengi. Patellasındaki trichobothri (kaideli uzun kıl) sayısı da cins için en yüksek sayıda olan Euscorpius gulhanimae ABD'de akrepler üzerine yayın yapan bu alanda saygın bilim dergisi "Euscorpius" adlı dergide 19 Ağustos 2024 tarihinde yayımlandı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.