AB, 7 üye ülkeye aşırı bütçe açığı nedeniyle disiplin süreci başlattı

AB, yüksek bütçe açıkları nedeniyle Fransa, İtalya, Belçika, Macaristan, Malta, Polonya ve Slovakya'ya disiplin süreci başlattı

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2024 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2024 17:18
Kaynak: AA
AB, 7 üye ülkeye aşırı bütçe açığı nedeniyle disiplin süreci başlattı

Avrupa Birliği (AB), yüksek bütçe açıkları nedeniyle Fransa, İtalya, Belçika, Macaristan, Malta, Polonya ve Slovakya'nın aralarında bulunduğu 7 üye ülkeye karşı disiplin süreci başlattı. AB Konseyi, İstikrar ve Büyüme Paktı çerçevesinde, bu ülkelerdeki aşırı bütçe açıklarının "aşırı açık prosedürü" kapsamında değerlendirileceğini duyurdu.

AşırıBütçe Açığı Tespit Edildi

Konsey açıklamasında, söz konusu ülkelerdeki bütçe açıklarının, Avrupa'nın belirlediği sınırları aştığı belirtildi. Kamu bütçelerinde disiplin uygulaması ve yüksek borçların sürdürülebilir seviyelere çekilmesi gerektiği vurgulandı. AB antlaşmalarına göre, bütçe açıklarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 3'ünü ve borçların da yüzde 60'ını aşmaması gerektiği ifade ediliyor.

AB Kurallarının Önemi

AB mali kuralları, üye ülkelerin kamu açık ve borçlarını sınırlandırmayı amaçlıyor. Ancak, birçok ülke bu kurallara uymuyor ve bu nedenle disiplin sürecinin sonunda para cezasına çarptırılabiliyor. AB, 2020 yılında COVID-19 salgını nedeniyle bu kuralları askıya almıştı. Ancak Rusya-Ukrayna Savaşı, enerji ve enflasyon krizlerinin ardından kuralları yeniden uygulamaya koydu.

Geçmiş Veriler ve Güncel Durum

Geçtiğimiz yıl itibarıyla, İtalya yüzde 7,4, Macaristan yüzde 6,7, Romanya yüzde 6,6, Fransa yüzde 5,5, Polonya yüzde 5,1, Malta ve Slovakya yüzde 4,9, Belçika ise yüzde 4,4 bütçe açığı vermişti. Disiplin süreciyle, aşırı açık veren ülkelerin maliye politikalarını sıkılaştırması ve bütçe disiplinine uyması hedefleniyor.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.