Dünyada bir ilk! Özel uzay yürüyüşü gerçekleştirildi

Uzay araştırmalarının en tehlikeli görevi olarak kabul edilen uzay yürüyüşü, dünyada ilk kez SpaceX’in Polaris Dawn görevi kapsamında başarıyla gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2024 11:19
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2024 11:21
Kaynak: HABER MERKEZİ
Dünyada bir ilk! Özel uzay yürüyüşü gerçekleştirildi

ABD'li milyarder iş insanı Jared Isaacman, özel uzay yürüyüşünü finanse eden kişi olarak, uzayda yürüyen ilk kişi oldu ve uzayda kurduğu ilk cümlenin, “Bu muhteşem!” olduğu bilgisi kaydedildi.

2002 yılında Elon Musk tarafından kurulan SpaceX şirketi tarafından düzenlenen Polaris Dawn isimli görev kapsamında iş insan milyarder Jared Isaacman’ın finansörlüğünde, Sarah Gillis, Anna Mennon ve pilot Scott Poteet ile birlikte ilk özel uzay yolculuğu gerçekleştirildi. Yolculuk, canlı olarak tüm dünyayla paylaşıldı.

İş insanı milyarder Isaacman, Polaris Dawn misyonu kapsamında gerçekleştirilen özel uçak yürüyüşünü finanse eden kişi olarak yürüyüşü gerçekleştiren ilk kişi oldu.

Isaacman’in ardından SpaceX mühendislerinden Gillis, kapsülden çıkarak uzay yürüyüşü yaptı. Uzay yürüyüşü, uzay çalışmaları içerisinde en tehlikeli görev olarak biliniyor.

SpaceX tarafından sosyal medya platformu X üzerinden yapılan paylaşımda, "Polaris Dawn uzay yürüyüşü tamamlandı." İbaresi ile, uzay yürüyüşünün başarıyla tamamlandığı kamuoyuna duyuruldu.

İnsanlık tarihindeki ilk özel uzay yürüyüşü için fırlatılacak olan Falcon 9 roketi, SpaceX tarafından Polaris Dawn misyonu kapsamında 10 Eylül'de yörüngeden çıkmıştı.

EN YÜKSEK DÜNYA YÖRÜNGESİNE ULAŞMAK AMAÇLANIYOR

"Crew Dragon" isimli kapsülün içerisinde yer alan Polaris Dawn ekibi, radyasyon kuşağı boyunca yörüngeye girmeyi ve en yüksek Dünya yörüngesine ulaşmayı misyon haline getirdi.

Polaris Dawn’ın odak noktası uzay yürüyüşüyken, öte yandan ekibin bilimsel deneyler yapması da planlar arasında.

Bunun yanı sıra, SpaceX'in Polaris Down ile birlikte, gelecekte 2 misyonunu daha hayat geçirmeyi amaçlıyor.

spacex

UZAYDA ÖZEL YÜRÜYÜŞ YAPAN İLK İNSAN JARED ISAACMAN

Jared Isaacman, uzayda yürüyen ilk sivil astronot olarak tarihe geçti. Isaacman, Amerikalı girişimci ve milyarderdir. 41 yaşındaki amatör astronotun tutkusu her zaman uçmak olmuş ve 2004 yılında pilotluk dersleri alarak hafif jetle dünyanın etrafını dolaşmış.

Uçma konusunda bununla yetinmeyen milyarder Isaacman, SpaceX’in Polaris Dawn görevinin finansörlüğünü üstlenerek onlarla birlikte uzaya çıkmış ve uzayda kurduğu ilk cümle, “Bu muhteşem!” olmuş.

Jared Isaacman’in mal varlığının 1,9 milyar dolar olduğu kaydedilirken, bu serveti 1999 yılında henüz 16 yaşındayken kurmuş olduğu ödeme işleme şirketi Shift4 Payments sayesinde kazandığı biliniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.