TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hamas’tan Gazze'de ateşkes açıklaması: Arabulucularla fikir alışverişinde bulunduk

İsrail Başbakanlığı, Hamas’ın Gazze’de ateşkes anlaşmasına ilişkin son teklifinin İsrail müzakere ekibi tarafından teslim alındığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 23:28
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 23:28
Kaynak: İHA/AA
Hamas’tan Gazze'de ateşkes açıklaması: Arabulucularla fikir alışverişinde bulunduk

Hamas, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması için Mısır ve Katar gibi arabulucu ülkelerle yoğun fikir alışverişinde bulunduklarını açıkladı. Hamas'ın Telegram hesabından yapılan açıklamada, "Filistin halkımıza yönelik saldırıların durdurulması amacıyla arabulucu kardeşlerimizle fikir alışverişinde bulunduk." ifadelerine yer verildi. Detaylı bilgi verilmezken, bu açıklama ateşkes umutlarını artırdı.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi ise Mossad adına yaptığı açıklamada, Hamas'tan esir takası anlaşmasına ilişkin yanıt aldıklarını belirtti. Açıklamada, "Rehine takası anlaşmasında arabulucular, Hamas'ın rehinelerin serbest bırakılması anlaşması teklifine verdiği yanıtı müzakere ekibine iletti." denildi.

ATEŞKES İÇİN DOLAYLI MÜZAKERE SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Hamas, 6 Mayıs'ta Katar ve Mısırlı yetkililere ateşkes için sundukları teklifi onayladıklarını iletmişti. Ancak İsrail, bu teklifi "şartlarını karşılamadığı" gerekçesiyle reddetmişti. ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs'ta İsrail'in 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu açıklamıştı. Biden, bu önerinin İsrail'e ait olduğunu belirtmiş, ancak İsrail Başbakanı Netanyahu, "belirlenen hedefler" gerçekleşene kadar Gazze’deki saldırılarına devam edeceklerini söylemişti.

Netanyahu, 3 Haziran'da Meclis Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi'nde yaptığı konuşmada, İsrail'in önerdiği ile Biden'ın sunduğu teklif arasında "boşluklar" olduğunu öne sürmüştü. Bu açıklamalar, bölgede devam eden çatışmaların sonlandırılması yönünde uluslararası çabaların sürdüğünü gösteriyor.

Hamas ve İsrail arasındaki dolaylı müzakere süreci ve arabulucu ülkelerin rolü, Gazze Şeridi'nde devam eden çatışmaların son bulması için kritik bir öneme sahip. Ateşkesin sağlanıp sağlanmayacağı ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

Kaynak: İHA/AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.