Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro kimdir?

Güney Amerika'nın enerji zengini ülkesi Venezuela'da, seçim sandıkları kapanmış ve sonuçlar açıklanmış durumda. Ülkenin uzun süredir tartışılan lideri Nicolas Maduro, bu seçimde de zafere ulaştı. Peki, Nicolas Maduro kimdir? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2024 17:48
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2024 18:09
Kaynak: HABER MERKEZİ
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro kimdir?

Venezuela Ulusal Seçim Konseyi (CNE), ülkenin en yüksek siyasi makamı için yapılan seçimde mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun kazandığını duyurdu. Seçim sonuçlarının ardından, Maduro başkent Caracas'taki Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores'in önünde büyük bir coşkuyla destekçileriyle buluştu. Peki, Nicolas Maduro kimdir? Detaylar haberimizin devamında...

Nicolas Maduro kimdir?

Nicolas Maduro Moros, 23 Kasım 1962 tarihinde Caracas, Venezuela'da işçi sınıfı bir ailede dünyaya geldi. Sendika lideri bir baba ve Kolombiyalı bir annenin çocuğu olan Maduro, erken yaşlardan itibaren toplumcu değerlere ve siyasetle ilgilenmeye başladı.

Nicolas Maduro Moros’un siyasi kariyeri, Venezuela’nın karmaşık ve değişken siyasi manzarasında önemli bir yer tutuyor. 1970'ler ve 1980'lerde sendikaların yasak olduğu dönemde, Karakas metro işçilerini temsil eden bir sendikacı olarak başladığı kariyeri, onu hızla Venezuela’nın önde gelen siyasi figürlerinden biri yaptı. Otobüs şoförü olarak çalışırken, Beşinci Cumhuriyet Hareketi'nin (MVR) kurucularından biri olarak tanındı ve 1992’de Hugo Chávez’in başarısız darbe girişiminden sonra, Chávez’in hapishaneden serbest kalmasına katkıda bulundu.

Chavez’in 1998’deki devlet başkanlığı seçimlerinde bölgesel koordinatörlük yaptığı dönemde, Maduro’nun siyasi kariyeri hız kazandı. 2012 yılında, Chavez’in ölümünden sonra, başkanlık seçimleri öncesinde Başkan Yardımcısı olarak atandı ve 14 Nisan 2013’te yapılan seçimlerde yüzde 50.6 oy oranıyla devlet başkanlığına seçildi.

Maduro’nun ilk başkanlık döneminde, 5 Mart 2013’te Chávez’in ölümünden sonra geçici olarak başkanlık görevini devraldı ve ardından yapılan seçimlerde resmi olarak devlet başkanı oldu. Ancak, 6 Aralık 2015’te yapılan Parlamento seçimlerinde muhalefet, Ulusal Parlamento’da büyük bir çoğunluk elde etti. Fakat, Anayasa Mahkemesi’nin müdahalesiyle muhalefetin “süper çoğunluğu” elde etmesi engellendi.

İkinci başkanlık döneminde, Maduro 20 Mayıs 2018’de yapılan seçimde yüzde 67.8 oy oranıyla yeniden seçildi. Ancak seçimler, düşük katılım oranı (%46) ve çeşitli usulsüzlük iddiaları nedeniyle uluslararası toplumda tartışmalara neden oldu. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Amerikan Devletleri Örgütü ve diğer bazı ülkeler seçim sürecini tanımadıklarını açıklarken, Rusya, Çin, Türkiye, Küba ve diğer bazı ülkeler seçim sonuçlarını onayladılar.

Nicolas Maduro kaç yaşında?

23 Kasım 1962 yılında dünyaya gelen Nicolas Maduro, 62 yaşındadır.

Nicolas Maduro nereli?

62 yaşındaki Nicolas Maduro, Venezuela'da dünyaya geldi.

Nicolas Maduro evli mi?

Nicolas Maduro, iki kez evlenmiştir. İlk evliliği, tek oğulları Nicolas Maduro Guerra'nın annesi Adriana Guerra Angulo ile olmuştur.

Maduro’nun ikinci evliliği ise, Ağustos 2006'da gerçekleşmiştir. Bu evlilik, Maduro’nun Dışişleri Bakanı olarak istifa ettiği dönemde Ulusal Meclis Başkanı olan avukat ve politikacı Cilia Flores ile olmuştur. İkili, 1990'ların başından itibaren romantik bir ilişki içindeydiler; Flores, 1992 Venezuela darbe girişiminden sonra Hugo Chávez’in avukatı olarak tanınmış ve Maduro’nun Cumhurbaşkanı olmasının ardından 2013 yılı Temmuz ayında evlenmişlerdir. Çiftin ortak çocukları olmamakla birlikte, Cilia Flores’in önceki evliliğinden Walter Jacob, Yoswel ve Yosser adında üç üvey çocuğu bulunmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.