Venezuela muhalefet lideri Maria Corina Machado kimdir?

Venezuela’da muhalefet lideri Machado hakkında tutuklama emri çıkarıldı. Peki, Maria Corina Machado kimdir? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2024 00:03
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2024 00:03
Kaynak: HABER MERKEZİ
Venezuela muhalefet lideri Maria Corina Machado kimdir?

Venezuela'daki devlet başkanlığı seçimlerinin ardından, muhalefet lideri Maria Corina Machado hakkında tutuklama emri çıkarıldı. Seçimlerde Nicolas Maduro'nun yeniden başkan seçilmesinin ardından, Maduro ve Venezuela Parlamento Başkanı Jorge Luis Rodriguez, Machado ile birlikte muhalefet adayı Edmundo Gonzalez'in de tutuklanmasını talep etmişti. Bu çağrının ardından, Karakas Ceza Mahkemesi Başkanı Elsa Janeth Gomez Moreno, Machado hakkında tutuklama kararını imzaladı. Rodriguez, Gonzalez’i Machado ile birlikte "faşist bir komplonun parçası olmakla" ve "Venezuela'da bir iç savaş çıkarmayı hedeflemekle" suçlayarak, muhalefeti sık sık Nazilerle karşılaştırdı. Peki, Maria Corina Machado kimdir? Detaylar haberimizin devamında...

Maria Corina Machado kimdir?

7 Ekim 1967 yılında dünyaya gelen María Corina Machado, Venezuela'nın önde gelen muhalif siyasetçilerinden ve endüstri mühendisidir. 2011-2014 yılları arasında Venezuela Ulusal Meclisi'nde milletvekili olarak görev yapmıştır. Siyasete 2002 yılında, Alejandro Plaz ile birlikte kurduğu ve liderliğini üstlendiği oy izleme grubu Súmate ile adım atmıştır. 2018'de BBC'nin "100 Kadın" listesine dahil edilmiştir. Şu anda Venezuela muhalefetinin önemli isimlerinden biri olarak kabul edilmektedir; ancak, Venezuela'daki otoriter Nicolás Maduro hükümeti, Machado’nun ülkeyi terk etmesini yasaklamıştır.

Machado, 2012 Venezuela başkanlık seçimlerinde aday olmuş, ancak muhalefetin ön seçimlerinde Henrique Capriles'e yenilmiştir. 2014 Venezuela protestolarında, Nicolás Maduro hükümetine karşı düzenlenen protestoların önde gelen organizatörlerinden biri olmuştur. 2019'da, Venezuela başkanlık krizi sırasında, geçici Başkan Juan Guaidó'nun seçim çağrısına yanıt vererek ikinci bir başkanlık yarışına gireceğini açıklamıştır; ancak, Guaidó'nun çabaları başarısız olmuştur.

2023 Birleşik Platformu'nun ön seçimlerinde Vente Venezuela partisi adına aday adayı olmuş, ancak 30 Haziran 2023'te Venezuela Sayıştay Başkanı tarafından on beş yıllığına diskalifiye edilmiştir. Bu diskalifikasyon, Ocak 2024'te Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi tarafından da onaylanmıştır. Ön seçimleri kazandıktan sonra 2024 başkanlık seçimleri için muhalefet adayı olarak ilan edilmiştir; ancak, 22 Mart 2024'te adaylık süreci Corina Yoris ile değiştirilmiş ve Yoris'in aday olarak kaydolması engellendiği için geçici olarak Edmundo González Urrutia ile devam edilmiştir.

Maria Corina Machado kaç yaşında?

7 Ekim 1967 yılında dünyaya gelen María Corina Machado,57 yaşındadır.

Maria Corina Machado evli mi?

Maria Corina Machado boşanmış ve üç çocuk annesidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.