[title]|İlkses Gazetesi

Dört dörtlük veli… Güvenlik de, temizlik de onların sırtında!

MEB tarafından kaynak ayrılmadığı için ebeveynlerden zorunlu bağış alındığı iddiaları sıcaklığını koruyorken, öğrencilerin güvenlik ve temizlik ihtiyacı da velilere yüklendi

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2023 08:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Dört dörtlük veli… Güvenlik de, temizlik de onların sırtında!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından okullara yeteri kadar ödenek verilmediği için velilerden alınan zorunlu bağışlar toplum nezdinde tepkilere yol açarken, yeni eğitim-öğretim döneminde karşılaşılan güvenlik ve temizlik personeli sıkıntısı da diğer bir gündem konusu haline geldi. Öğrencilerin güvenliğini ve temizlik ihtiyacını okul aile birliğinin yani velilerin sağladığı kaydedilenler arasında…

Kısacası eğitim-öğretimin neredeyse tüm yükü velilerin ve eğitimcilerin sırtında! Güvenlik probleminin devam etmesi okullardaki emniyetin aksamasına, temizlik ihtiyacının karşılanmaması ise pandemi ile mücadele ettiğimiz bu günlerde sağlık sorunlarına yol açarken, sendika temsilcileri ise eğitimin geleceğinden endişeli.

Okulları velilerin ve öğretmenlerin temizlediğine tanıklık ettiklerini kaydeden EĞİTİM SEN Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım’ın konuya dair görüşlerine yer verdik. Yoksul semtlerde 2 bin TL ile başlayan bağış taleplerinin, gelir düzeyi yüksek olan kimi semtlerde 100 bin liraya çıkabildiğini söyleyen Yardım, “Okullara temizlik personeli, güvenlik, kırtasiye malzemelerinin temini için yeterli ödenek aktarılmadığı için idare ve okul aile birlikleri ‘bağış’ almaya mecbur bırakılmakta, bu durum da öğrenci velilerini ciddi anlamda zorlamaktadır” dedi.

VELİLERİN SIRTINA BİR YÜK DAHA…

Simge Yardım, konuşmasına şöyle başladı: “Son yıllarda özellikle bütçe görüşmeleri dönemlerinde iktidar cephesinden en sık duyulan söz ‘Eğitime en çok payı biz ayırdık’ olmuştur. Eğitim bütçesini sadece sayısal verilerden ibaret görüp, bütçeden eğitim yatırımlarına ayrılan payı göz ardı ettiğimizde bütçeden eğitime ayrılan payın rakamsal olarak arttığını söylemek mümkündür. Ancak bu durum eğitim bütçesinin nereye harcandığı gerçeğinin üzerini örtmemektedir. Geçtiğimiz yıllar içinde devlet okullarına ihtiyaç kadar ödenek ayrılmaması, kaçınılmaz olarak öğrenci velilerinin eğitimin finansmanına doğrudan katılımını beraberinde getirmiştir. Başta ‘gönüllü bağış’ adı altında toplanan kayıt parası olmak üzere, hemen her okulda çok sayıda kalemde para toplanarak eğitim harcamaları büyük ölçüde velilerin sırtına yıkılmaktadır.”

EĞİTİM HARCAMASI KATLANARAK ARTTI

Ülkemizde halkın büyük bölümünün asgari ücret ya da asgari ücrete yakın bir ücretle çalıştığı dikkate alındığında velilerin öğrencilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını, özellikle birden fazla çocuğu okula gidecek olan dar gelirli velilerin zorunlu ihtiyaçları dahi karşılamasının mümkün olmadığını kaydeden Yardım, “Geçtiğimiz yirmi yıl içinde bir velinin çocuğu için yaptığı eğitim harcaması katlanarak artmıştır.  Eğitime ayrılan bütçenin yetersizliği nedeniyle uzun zamandır kendi ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalan devlet okulları çözümü velilerin cebinde aramaktadır. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin kendisiyle yapılan bir röportajda ‘Okullarda ne kayıt parası ne de bağış zorunluluğu var’ ifadelerini kullansa da 2023 / 2024 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte okullarda kayıt parası ve zorunlu bağış uygulamaları yeniden gündeme gelmiştir” dedi.

OKULLARI VELİLER VE ÖĞRETMENLER TEMİZLİYOR

“Her kayıt döneminde velilerden istenen ‘kayıt parası’ ve ‘bağış parası’ bu yıl velileri geçmiş yıllara göre daha fazla zorlamıştır” diyen Simge Yardım, “Yoksul semtlerde 2 bin TL ile başlayan bağış talepleri, gelir düzeyi yüksek olan kimi semtlerde 100 bin liraya çıkabilmektedir. Kayıt parası dışında velilerden ‘ihtiyaç maddeleri’ listesi adı altında ‘A4 kâğıdı, kâğıt havlu, sıvı sabun, tuvalet kâğıdı’ vb. gibi ürünler talep edilmektedir. Okullara temizlik personeli, güvenlik, kırtasiye malzemelerinin temini için yeterli ödenek aktarılmadığı için idare ve okul aile birlikleri ‘bağış’ almaya mecbur bırakılmakta, bu durum da öğrenci velilerini ciddi anlamda zorlamaktadır. Okullara ödenek ayrılmaması, okulların temizlik ve güvenlik sorununu da beraberinde getirmektedir. Okulların neredeyse tamamında güvenlik ve temizlik personeli mevcut değil. Okulları velilerin, öğretmenlerin temizlediğine tanıklık ettik. Öğrenci mevcutlarının çok kalabalık olması ve düzenli temizlik yapılmaması nedeniyle çocuklar için ciddi bir sağlık sorunu oluşuyor” eleştirisinde bulundu.

EĞİTİM SİSTEMİ ÇÖKMÜŞ DURUMDA!

Bir bütün olarak değerlendirildiğinde, eğitim politikalarının açıkça anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırı bir biçimde sürdürüldüğünü söyleyen Yardım son olarak, “Bu haliyle devam edemeyeceği çok açık. Eğitim sistemi çökmüş durumda diyebiliriz. Yakın zamanda bütçe görüşmeleri başlayacak. Mili eğitim Bakanlığına okulların ihtiyaçlarını karşılayabilecek bütçe ayrılması gerekmektedir. Ayrıca kadrolu temizlik, güvenlik personeli alınmalıdır. Milli eğitim Bakanlığı çocukların güvenli, sağlıklı koşullarda eğitim almasından sorumludur. Sorunun kalıcı olarak çözülebilmesi eğitime yeterli bütçe, her okula ihtiyacı kadar ödenek ayrılmasıyla mümkündür. Bunun için atılması gereken ilk adın eğitim bütçesinin en az iki kat artırılması ve milli gelirin yüzde 6’ı alan OECD ortalamasına ulaşmanın hedeflenmesidir” bilgisini paylaştı.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.