Ege, TEKNOFEST Akdeniz'den ödüllerle döndü

Ege Üniversitesi, Türkiye ve dünya genelinden havacılık, uzay ve teknoloji tutkunlarının katıldığı TEKNOFEST Akdeniz'den ödüllerle döndü

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 13:47
Kaynak: İHA
Ege, TEKNOFEST Akdeniz'den ödüllerle döndü

TEKNOFEST 2024 İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması'nda, Ege Üniversitesi’nin EGESAM-BİYOİZLEM Takımı, akciğer kanserinin erken tanısını sağlayacak “Kanser biyobelirteç profillerinin belirlenmesinde kullanılmak üzere polimer tabanlı 96’lık ince film mikroözütleme kitlerinin geliştirilmesi” başlıklı projesiyle "Sağlık ve İlk Yardım" kategorisinde birincilik ödülünü kazandı.

Tam bağımsız Türkiye vizyonu çerçevesinde gerçekleştirilen TEKNOFEST 2024 İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması'nda, Ege Üniversitesi'nin EGESAM-BİYOİZLEM Takımı, “Kanser biyobelirteç profillerinin belirlenmesinde kullanılmak üzere polimer tabanlı 96’lık ince film mikroözütleme kitlerinin geliştirilmesi” başlıklı yenilikçi projesiyle "Sağlık ve İlk Yardım" kategorisinde birincilik ödülünü kazandı. Ekip, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan aldı.

EGESAM-BİYOİZLEM takımına tebrik

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EGESAM-BİYOİZLEM Takımını makamında ağırlayarak tebrik etti. Rektör Budak, “Tam bağımsız bir Türkiye hedefi ve Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu ile milyonları bir araya getiren TEKNOFEST Adana'da, tam akredite üniversitemizin rüzgârı bir kez daha esti. EGESAM-BİYOİZLEM Takımınız, İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması'nda birincilik ödülünü aldı. Yenilikçi yöntemlerle geliştirdikleri projeleri, ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuna nitelikli katkı sundu. Bu ödül, bizleri gururlandırdı. Kesinlikle bu tür başarılar, geleceğimiz olan gençlere ilham verecek, genç mucitlerimizi cesaretlendirecek ve motive edecektir. Genç araştırmacılarımızın bilimsel çalışmaları, ülkemizin kalkınma sürecine önemli katkılar sağlayacaktır. EGESAM-BİYOİZLEM Takımını elde ettikleri başarıdan dolayı tebrik ediyorum” dedi.

Metabolomik analizini sadece 2 saat içinde gerçekleştirebiliyor

Proje hakkında bilgi veren Takım Kaptanı ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Analitik Kimya Doktora Öğrencisi İlknur Erbaş, “Akciğer kanseri, hem dünya genelinde hem de ülkemizde en yaygın ölüm nedenlerinden biridir. Tedavideki önemli gelişmelere rağmen, sağ kalım oranları hala oldukça düşüktür. Kanserin erken teşhisi için kullanılan mevcut yöntemler, doku kan alımı ya da radyoaktif madde maruziyeti gibi uygulamalar içerdiğinden, bu yöntemlerin insan sağlığına zarar verme riski bulunmaktadır. Bu nedenle, kanser hastalarına daha etkin tanı yöntemleri geliştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışma kapsamında, akciğer kanserinin erken tanısını sağlayacak pratik, ucuz ve kolay bir örnekleme yöntemi geliştirdik. Hastaların tükürük örneklerine uyguladığımız test kitimiz, 96 kişinin metabolomik analizini sadece 2 saat içinde gerçekleştirebilmemizi sağlıyor. Patentli olan bu akciğer kanseri erken tanı kiti, tamamen yerli ve milli bir üründür. Aynı zamanda, bu çalışmada metabolik yolak analizleri de gerçekleştirilmiştir ve bu analizler sonucunda üç farklı yolak önem taşımaktadır. Böylece, her hastada oluşan tümör yolaklarına göre uygun tedavi yaklaşımları geliştirilebilecektir. Bu sistem yalnızca akciğer kanseri için değil, diğer hastalıkların biyobelirteçlerinin araştırılmasında da kullanılabilecek bir üründür” dedi.

EGESAM-BİYOİZLEM Takımı, Ege Üniversitesi Solunum Araştırmaları Merkezi (EGESAM) çatısı altında, akciğer kanseri ve diğer hava yolu hastalıkları için kişiye özel tanı kitleri geliştirme çalışmalarında aktif rol oynamaktadır. EGESAM, temel bilimlerdeki laboratuvar araştırmalarının, tanı ve tedavi amaçlı klinik uygulamalara dönüşümünü sağlamayı hedeflemektedir. EGESAM-BİYOİZLEM Takımı, bu çerçevede biyoanalitik kimya alanında translasyonel çalışmalar yürütmektedir.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Analitik Kimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Füsun Pelit'in danışmanlığını üstlendiği EGESAM-BİYOİZLEM Takımı, Ege Üniversitesi Analitik Kimya Anabilim Dalı Doktora Öğrencileri İlknur Erbaş, Tuğberk Nail Dizdaş ve Ebru Çalkan Yıldırım'dan oluşmaktadır.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.