Eğitim Sen Şubesi’nden Bakan’a uyarı: Kadrolu hizmetli alımı yapılmalı

Okullarda tasarruf tedbirleri nedeniyle yeterli temizlik ve hijyenin sağlanamadığını söyleyen Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube, yetersiz temizliğin sağlık sorunlara neden olacağını söyleyerek; Bakan Tekin’e kadrolu istihdam çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 14:48
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 14:55
Muhabir: BERKAY ERDEN
Eğitim Sen Şubesi’nden Bakan’a uyarı: Kadrolu hizmetli alımı yapılmalı

Yeni eğitim döneminin açılmasıyla birlikte toplumun bir çok kesiminden eğitim alanında eleştiriler gelmeye devam ediyor. Tasarruf tedbirleri kapsamında okullarda yeterli temizlik yapılmadığına dikkat çeken Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şubesi, okullardaki temizlik personellerinin kadrolu olarak işe alınmaları gerektiğini belirtti. Şube adına açıklama yapan Şube Başkanı Savaş Candemir, iki haftadır eğitim faaliyetini sürdüren okullarda temizliği sağlamak için yeterli personel olmadığını belirterek, “2 hafta içinde okullar temizlik ve hijyen konusunda sorunlar yaşamaya başlamıştır” dedi. 

İhtiyaç olmasına rağmen kadrolu görevlendirme yapılmıyor

Türkiye’de okullarda ihtiyaç duyulan temizlik personeli ihtiyacının karşılanma şekli hakkında bilgiler veren Şube Başkanı Candemir, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) sorunu kalıcı olarak çözmek yerine daha geri bir uygulamaya geçtiğini söyleyerek; “2024 yılı itibariyle Türkiye’de devlet okulu sayısı 60 bin 734‘tür. Yıllardır okullarda ihtiyaç olmasına rağmen kadrolu yardımcı hizmetli görevlendirmesi yapılmamaktadır. Bugüne kadar bu ihtiyacın büyük kısmı, İŞKUR bünyesinde bulunan Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında geçici olarak çalıştırılan işçilerle karşılanmaya çalışılmış, 2024-2025 eğitim öğretim yılı başından itibaren bu uygulamaya da son verilmiştir. MEB sorunu kalıcı olarak çözmek yerine daha geri bir adım atmış ve yine İŞKUR bünyesinde İşgücü Uyum Programı (İUP) oluşturulmuştur. İUP okullardaki personel ihtiyaçlarını karşılamak üzere temizlik, bakım ve onarım gibi destek hizmetleri için geçici süreli personel görevlendirilmesini kapsadığı ve sadece haftada 3 gün olduğu için TYP’nin de gerisine düşen bir uygulamadır. Program kapsamında katılımcılara günlük 566,73 Türk Lirası(TL) cep harçlığı ödenecek ve kısa vadeli sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanacaktır. Sigorta ödemesi sadece sağlık ile ilgili olacak çalışma süreleri emekliliğe yansıtılmayacaktır. Eğitimlerin ardından, ilk 4 hafta boyunca 37,5 saatlik çalışma yapılırken, sonraki dönemlerde haftada 3 gün çalışılacak şekilde yani 22,5 saatlik bir düzenleme yapılmıştır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Tasarruf tedbirleri hijyeni etkiliyor

Uygulanan tasarruf tedbirleri nedeniyle temizlik günlerinde meydana gelen kısalmanın okullardaki hijyeni ve öğrencilerin sağlığını etkilediğini belirten Şube Başkanı Candemir; “Hükümetin tasarruf politikaları kapsamında, temizlik personelinin çalışma günlerinin azaltılması, okullardaki hijyen koşullarını ciddi şekilde tehlikeye atmakta ve öğrencilerin sağlığını riske sokmaktadır. Eğitimin niteliğini korumak ve öğrencilerimizin sağlığını güvence altına almak için okullarda hijyenin tam anlamıyla sağlanması zorunludur. Okullar, sadece bilgi aktarılan yerler değil, aynı zamanda çocukların sağlıklı bir ortamda bulunmaları gereken yaşam alanlarıdır. Temizlik hizmetlerinin yetersizliği, öğrencilerin sağlığını olumsuz etkilerken, eğitim emekçilerinin de iş motivasyonunu düşürmektedir. Temizlik, eğitimin niteliği açısından vazgeçilmez bir ihtiyaçtır ve bu alan tasarruf yapılacak bir yer değildir” dedi.

Kadrolu hizmetli alımı yapılmalı

Tasarruf uygulamalarının azalttığı hijyen nedeniyle okullarda salgın hastalıkların görülmesine enden olabileceğine işaret eden Şube Başkanı Candemir, sorunun kalıcı çözümü için kadrolu hizmetli alınması gerektiğini savunarak; “Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu uygulaması okulların kısa zamanda salgın hastalık merkezlerine dönüşmesine davetiyedir. Bu uygulama dolaylı olarak öğrencilerin eğitim hakkının engellenmesidir. Bu uygulama öğrencileri eğitimin dışına itme, özel okullara yönlendirmedir. Bu uygulama öğretmenleri ve öğrencileri sağlıksız koşullarda eğitim faaliyeti yürütmeye zorlamadır ve bu uygulama kölelik koşullarında temizlik personeli çalıştırmadır. Öğrencilerimizin sağlığını ve eğitimin niteliğini korumak adına, temizlik hizmetlerinin eksiksiz sağlanması gerekmektedir. İUP kapsamında işçi alma kararı geri alınmalı ve okullarımızda hijyen koşullarının iyileştirilmesi için acilen adımlar atılmalıdır. Gerçek ve kalıcı çözüm kadrolu hizmetli alımıyla sağlanacağı için her okula yeteri kadar kadrolu hizmetli ataması yapılmalıdır” ifadelerinde bulundu.

Bakan Tekin’e uyarı: sorumlusu siz olacaksınız

Eğitim Sen Şube Başkanı Savaş Candemir açıklamalarının sonunda Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e uyarılarda bulundu. Sorunların çözülmemesi halinde oluşacak sağlık sorunlarının sorumlusunun Bakan Tekin olacağını söyleyen Savaş Candemir, açıklamasını şu sözler ile noktaladı; “Okullarda en basit temizlik sorununu bile çözemediği halde ‘Türkiye eğitim alanında sessiz bir devrim gerçekleştirdi’ diyen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i buradan uyarıyoruz. Okullarımızda, öğrenci ve çalışanların, sağlıklarını tehlikeye düşürecek, hijyen ve temizlik sorunlarını, biran önce çözecek tedbirler alın. Okullarımıza kadrolu, güvenceli hizmetli ataması yapın. Aksi durumda öğrencilerimizin okullarda temizlik ve hijyen konusunda yaşayacakları sağlık sorunlarının sorumlusu siz olacaksınız. Eğitim Sen, bu konunun yakın takipçisi olacak ve öğrencilerimizin güvenli ve sağlıklı bir ortamda eğitim alması için mücadele etmeye devam edecektir.”

Kaynak: BERKAY ERDEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.