TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakanlıktan Samsun'a müjde: 10 yeni tramvay geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin kullanımına sunulmak üzere 10 yeni tramvay alımı için sözleşme imzaladı. Törene, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün ve Bozankaya AŞ Yönetim Kurulu üyesi Emrah Dal katıldı

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 17:46
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 17:46
Kaynak: AA
Bakanlıktan Samsun'a müjde: 10 yeni tramvay geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın büyükşehirlerin raylı sistem çözümlerine destek verdiğini belirten Yalçın Eyigün, Türkiye'de 12 kentte 950 kilometreyi aşan raylı sistem bulunduğunu ve bunun 470 kilometresinden fazlasını bakanlığın gerçekleştirdiğini söyledi. Eyigün, Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla Samsun'un ulaşımıyla ilgili teknik işbirliği başlattıklarını ve bu projenin ilk örnek olduğunu ifade etti.

Yüksek Eğimli Özel Tramvaylar

Samsun'a alınacak tramvayların yüzde 10 eğimle çıkabilen, yüksek motor gücüne sahip ve yüzde 70 yerlilik oranıyla Türkiye'de bir ilk olacağını belirten Eyigün, "Bu motor gücünde ve yerlilik oranında ilk defa denenecek, ilk defa başarılacak" dedi.

Yolcu Konforu ve Yenilikler

Yeni tramvaylarda yolcu konforunu artırmak için birçok yenilik bulunacak. Engelliler için özel çözümler, Wi-Fi erişimi, şarj cihazları, yolcu bilgilenme ekranları gibi özellikler yer alacak. Ayrıca çift yönlü sürüş imkanı olan tramvayların her biri 42 metre uzunluğunda ve 466 yolcu kapasitesine sahip olacak.

Ekonomik ve Çevreci Araçlar

Eyigün, tramvayların çevreci ve elektrikle çalışan araçlar olduğunu vurguladı. 10 tramvay, 2 milyar lira artı KDV bedelle alınacak ve bu bütçe bakanlık tarafından karşılanacak. Bu araçlar filoya eklendiğinde kapasite ve yolcu konforu artacak, pik saatlerde yaşanan sıkışıklıklar azalacak.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, her gün 80 bin yolcu taşıdıklarını ve yeni tramvaylara ihtiyaç duyduklarını belirterek, "Bakanlığımız ve Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla ihale yapıldı. İhaleyi yerli bir firma olan Bozankaya aldı. 24 ay içinde yeni trenlerimizi almayı arzu ediyoruz. Hem Sayın Cumhurbaşkanımıza hem de Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Şehir Hastanesine Ulaşım

Doğan, Samsun'daki mevcut tramvay ağının yeni yapılacak şehir hastanesine ulaştırılması konusunda proje çalışmalarına başladıklarını ve hastaneye ulaşımın raylı sistemle sağlanacağını belirtti.

Yerli Üretim ve İhracat

Bozankaya AŞ Yönetim Kurulu üyesi Emrah Dal, Bozankaya'nın yurt dışına da tren ihraç ettiğini ve araçların yüzde 100 Türk mühendisliği ile yapılacağını söyledi.

Törende yapılan konuşmaların ardından sözleşme imzalandı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.