Bankalardan faiz indirimi

Merkez Bankası’nın yüzde 50 politika faizini en geç 2025 ilk çeyreğinde indirmeye başlayacağı beklentisi bankacılık sektörünün uzun vadeli standart TL mevduat faizlerine yansıdı.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 10:13
Kaynak: HABER MERKEZİ
Bankalardan faiz indirimi

Piyasalar bugün açıklanacak Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını bekliyor. Uzmanlar Merkez'in bu ay sıkı duruşu faiz indirimini pas geçmesini bekliyor.

PPK'nın önümüzdeki dönemde olası bir faiz indirimine kapı aralayıp aralamayacağı ise merak konusu.

AAFinans anketine göre, ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyan değeri, faizin yüzde 50'de sabit bırakılması yönünde.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 50'de sabit bırakılacağını öngörüyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 46,65 olarak hesaplandı.

Uzmanlar  yılın son ayında veya en geç 2025 ilk çeyreğinde faiz indirimi sürecinin başlamasını bekliyor. Bankacılık sektörü ise bu beklentiyi standart TL mevduat faizleriyle fiyatlıyor.

Yılın ilk yarısında mevduatlara yüzde 50’nin üzerinde faiz veren bankacılık sektöründe artık bu faizleri vermiyor.

Bankalar faizleri indirdi

Bankalarca Açılan Mevduatlara Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları'na (Haftalık-Akım) bakıldığında ise TL üzerinden 1,3,6 ve 12 aylık mevduat faizlerinin 6 şubat haftasında gerilediği görüldü.

Bankaların yılın ilk yarısında yüzde 50'yi aşan faiz oranları ise yaz aylarından sonra geriledi. Haziran sonunda 6 aya kadar vadede standart TL mevduatı yüzde 47, 6 ay-1 yıl arası ise yüzde 43,5’e indi.

6 aya kadar vadeli standart TL mevduat faizi, 8 Temmuz’da haziran enflasyon verisinin açıklanmasından sonra yüzde 40’a indi. 6 aydan daha uzun vadeli mevduat faizleri ise yüzde 38-34 aralığına geriledi.

Anketler ne söylüyor?

 Reuters’in anketine göre eylülde de politika faizinin yüzde 50’de sabit kalması bekleniyor. Reuters anketine katılan 16 ekonomistin tamamı politika faizinin bu ay sabit tutulacağı tahmininde bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.