Cevdet Yılmaz'dan OVP açıklaması

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili önemli açıkalamalarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2024 10:10
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2024 12:29
Kaynak: AA
Cevdet Yılmaz'dan OVP açıklaması

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, yeni Orta Vadeli Program (OVP) hakkında önemli bilgiler paylaştı. Yılmaz, ekonominin istikrarını sağlamak ve sürdürülebilir büyümeyi desteklemek amacıyla önümüzdeki üç yıl boyunca uygulanacak politikaların ve reformların Türkiye'nin ekonomik yol haritasını belirleyeceğini duyurdu.

Yılmaz, brüt uluslararası rezervlerin 26 Mayıs 2023 tarihinde 98,5 milyar dolar seviyesinden, 23 Ağustos 2024 itibarıyla 150,4 milyar dolara yükseldiğini vurguladı. OVP'nin hedeflerinin, enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek, yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı artırmak, ayrıca gelirin toplumun tüm kesimlerine adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Yeni OVP'nin Türkiye'nin ekonomik yapısını güçlendirmeyi ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmayı amaçladığını ifade eden Cevdet Yılmaz, 2024 yılı için bölgede artan gerilimlerin etkisiyle büyümenin yüzde 3,5 oranında gerçekleşmesinin öngörüldüğünü açıkladı. 2025'te büyüme oranının yüzde 4, 2026 ve 2027'de ise sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 5 seviyelerine çıkması planlanıyor. Ayrıca, OVP dönemi boyunca 2,3 milyon ilave istihdam yaratılmasının hedeflendiği belirtildi.

İhracatın 264 milyar dolar seviyelerine ulaşması bekleniyor

Yılmaz, yıl sonu itibarıyla ihracatın 264 milyar dolar seviyelerine ulaşmasını beklediklerini, dönemin sonunda ise bu rakamın 320 milyar dolara yaklaşacağını belirtti. İthalatın yıl sonu itibarıyla 345 milyar dolardan, OVP dönemi sonunda 417 milyar dolara çıkmasının öngörüldüğünü ve bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 2,5'e gerilemesini hedeflediklerini ifade etti.

2024 yılı için enflasyon oranının yüzde 41,5'e gerilemesinin beklendiğini ve 2025 yılı için hedefin 17,5 olarak revize edildiğini aktaran Yılmaz, 2026'da enflasyon oranının yüzde 9,7'ye, 2027'de ise yüzde 7 seviyelerine düşürülmesinin öngörüldüğünü belirtti.

Cari işlemler dengesinde yıl sonu itibarıyla 22 milyar dolar açık öngörüldüğünü, bu seviyelerin dönem sonunda da devam edeceğini açıklayan Yılmaz, vergi tabanının genişletilmesi ve kayıt dışılıkla mücadelenin kamu gelirlerini artırarak mali sürdürülebilirliği sağlamak için önemli katkılar sunacağını söyledi.

Son olarak, dalgalı kur rejiminde herhangi bir kur tahmini veya hedefi bulunmadığını ifade eden Yılmaz, kuru belirleyecek olan faktörün piyasadaki arz ve talep olacağını belirtti.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.