Çiftçilere mazot, gübre ve prim desteği kaldırıldı

Cumhurbaşkanı kararına göre, 2025 yılından itibaren gübre ve mazot desteği ile 17 üründe verilen fark ödemesi desteği kaldırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2024 10:59
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2024 11:10
Kaynak: HABER MERKEZİ
Çiftçilere mazot, gübre ve prim desteği kaldırıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, 2025- 2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararın Resmi Gazete’de yayımlandığını duyurdu.

Kararla birlikte çiftçilerin üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bileceğine değinen Yumaklı, "Böylece çiftçilerimizi planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği bir takım olumsuzlukların da önüne geçmiş olacağız" dedi.

Yeni modelde, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayğlık ayçiçeği, buğday, kolza (kanola), kuru fasulye, mercimek, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates, kuru soğan, soya ve yem bitkileri planlama kapsamına alındı.

Yeni modelde destek katsayı değeri ve destekleme tutarının hesaplanmasında 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak belirlendi. Ancak planlı 'planlı üretim' kapsamında ürünlerin destek katsayısı değişiklik gösterecek.

Artık gübre, mazot ve prim desteği yok

Karara göre, 2025 yılından itibaren gübre ve mazot desteği ile 17 üründe verilen fark ödemesi (prim) desteği tamamen kaldırıldı. Çiftçi son kez 2024 üretim yılı için gübre, mazot ve prim desteği alacak.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ekonomi gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, çiftçilere verilen mazot, gübre ve prim desteğinin kaldırılmasına ilişkin şöyle paylaşım yaptı:

2024 yılı mazot ve gübre desteği fiyatları artmıştı

2024 yılı mazot ve gübre desteği fiyatları Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile artmıştı.

Kararnameye göre arpa, aspir, buğday, çavdar, tritikale, kuru fasulye ve yulaf için çiftçilere dekar başına 123 lira mazot, 62 lira gübre olmak üzere 185 lira destek ödemesi yapılacak.

Çeltikte dekar başına 300 lira mazot ve 62 lira gübre desteği olmak üzere toplam dekara 362 lira ödenecek.

 Kütlü pamukta ise dekar başına 410 lira mazot, 62 lira da gübre desteği ödenecek.

Gübre de en az destek ödemesi dekara 35 lira ile dane mısır, fındık, kuru soğan, patates, yaş çay, zeytin, mercimek, nohut ve “diğer ürünler” kategorisinde yer alan ürünlere verilecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.