Fitch tahmin yükseltti: Büyüme beklentisi yüzde 2,7

Fitch, bu yıla ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminini yükseltti. Küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentisini bu yıl için yüzde 2,6'dan yüzde 2,7'ye çıkardı

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2024 20:23
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2024 20:25
Kaynak: AA
Fitch tahmin yükseltti: Büyüme beklentisi yüzde 2,7

Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun eylül sayısını yayınladı. Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’na göre Fed'in gevşeme döngüsü başlamak üzere. Ancak faiz indirimlerinin büyüme üzerindeki etkisinin küçük olacak.

Rapora göre, dünya ekonomisinin bu yıl tarihi eğilime uygun olarak yüzde 2,7 büyümesi bekleniyor. Haziran ayında öngörülen tahminden 0,1 puan daha yüksek olduğunun belirtildiği raporda ABD, İngiltere, Brezilya ve Rusya için büyüme tahminlerinin yukarı yönlü revize edildiği vurgulandı.

Faiz indirimlerinin büyüme üzerindeki etkisi

ABD büyümesindeki yavaşlama nedeniyle 2025'te küresel ekonomik büyümenin yüzde 2,5'e, 2026'da da yüzde 2,4'e gerilemesinin beklendiğinin belirtildiği raporda"Fed'in gevşeme döngüsü nihayet başlamak üzere ancak faiz oranları önümüzdeki yıl kısıtlayıcı olmaya devam edecek ve faiz indirimlerinin büyüme üzerindeki etkisi küçük olacak." İfadelerine yer verildi.

Çin’in büyümesi yavaşlayacak

Çin'e dair beklentilerin de yer aldığı raporda Çin’in büyümesinin ihracattaki ivme kaybı nedeniyle gelecek yıl yavaşlamasının beklendiği belirtilirken Avro Bölgesi’ninde büyümenin gelecek yıl toparlanmasının öngörüldüğü bildirildi.

Fed’in para politikasında gevşeme

Raporda aynı zamanda ABD'deki hizmet enflasyonun, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedefe dönmesiyle tutarlı olmak için hala çok yüksek olduğu vurgulandı.  Fed'in para politikası gevşetme döngüsünün önceki faiz indirimi dönemlerine kıyasla ılımlı ve yavaş olacağı ifade edildi.

Raporda ABD ve diğer bazı gelişmiş ekonomilerde işsizliğin giderek arttığına dikkat çekildi. bunun düşen iş gücü talebinden ziyade iş gücü arzındaki artışı yansıttığı kaydedildi.

Türkiye'ye dair beklentilerin yer aldığı raporda yıllık enflasyonun ağustosta yavaşladığı kayddedild. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 43 seviyesinde olacağı belirtildi.

Türkiye’de enflasyon yıl sonunda yüzde 43 olacak

Türkiye'ye dair beklentilerin yer aldığı raporda yıllık enflasyonun ağustosta yavaşladığı kayddedild. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 43 seviyesinde olacağı belirtildi.

Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5, 2025'te yüzde 2,8 ve 2026'da yüzde 3,7 büyümesinin beklendiği belirtildi.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.