TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hafta sonu depoyu doldurun! Ertelenen akaryakıt zammı artarak geliyor!

Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmaya paralel olarak, benzin ve motorin fiyatları da sürekli değişiyor. Geçtiğimiz günlerde yapılacak olan zam, pazartesi ya da salı gününe ertelendi ve ertelemeyle birlikte zammın oranı da arttı. İşte akaryakıta gelecek zam oranı…

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2024 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2024 11:37
Kaynak: HABER MERKEZİ
Hafta sonu depoyu doldurun! Ertelenen akaryakıt zammı artarak geliyor!

Brent petrol fiyatları ve döviz kurlarındaki dalgalanmalarla birlikte, güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları sürekli olarak tartışma konusu olmaya devam ediyor. Önceki gün planlanan 21 Haziran Cuma günü itibarıyla benzine 1 lira 81 kuruş, motorin için ise 1 lira 79 kuruşluk bir fiyat artışı bekleniyordu; ancak bu zam ertelendi. Yeni plana göre pazartesi günü uygulanacak zamın, ertelenen zammın üzerinde olması bekleniyor.

akaryakıt zammı

AKARYAKITA ZAM YOLDA!

Benzin ve motorin fiyatlarıyla ilgili olarak iki gün önce beklenen ancak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından müdahale edilerek ertelenen zam, 24 Haziran Pazartesi gecesi yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

Sektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre, başka bir erteleme olmazsa, 24 Haziran Pazartesi gecesi benzinde litre başına 2 lira 1 kuruş, motorinde ise 1 lira 69 kuruşluk bir fiyat artışı bekleniyor.

Sektör kaynakları, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) resmi formüle rağmen iki gün önce keyfi bir şekilde erteleme kararı almasının ardından zammın arttığını belirterek, "Vatandaşlar benzinde 36 kuruş, motorinde ise 6 kuruş fazladan ödeme yapacak. Günde ortalama 12 milyon litre benzin ve 62 milyon litre motorin satıldığı düşünüldüğünde, bu durum benzinde günlük 4,3 milyon TL, motorinde ise 720 bin TL fazladan ödeme anlamına geliyor" dedi.

Akaryakıt fiyatları, dolar kuru ve uluslararası benzin fiyatlarının ortalaması dikkate alınarak otomatik olarak belirleniyor; ancak bazı durumlarda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), fiili müdahaleyle zamları erteleyebiliyor.

akaryakıt zammı

ZAMIN ARDINDAN GÜNCEL FİYATLAR NE OLACAK?

Zamla birlikte, İzmir'de ise 43,55 TL'ye, İstanbul'da benzinin litre fiyatı yaklaşık 42,31 TL'ye, Ankara'da ise 43,29 TL'ye, yükselecek. Motorinin litre fiyatı da İstanbul'da yaklaşık 42,36 TL'ye, Ankara'da 43,37 TL'ye, İzmir'de ise 43,76 TL'ye çıkacak. Fiyatlar, iller, ilçeler ve bayiler arasında değişiklik gösterebilir.

3 TEMMUZ'DA ÖTV ZAMMI GELECEK

Son yıllarda döviz kuru ve vergi artışlarıyla birlikte sürekli yükselen akaryakıt fiyatlarına, temmuz ayının başında bir zam daha yapılacak. 16 Temmuz 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı'nın kararıyla akaryakıtta maktu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarı 5 TL artırıldı ve bu tutarlar 6 ayda bir Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artış oranında güncellenmeye başlandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.