İhracatta kullanım kısıtlaması: Yabancı ülke damgası yasaklandı

Türkiye, yabancı damgalı ahşap ambalajların tekrar ihracatını yasakladı. Yeni yönetmelik, 1 Temmuz 2025'te yürürlüğe girecek ve ısıl işlem, karekod gibi yenilikler getirecek

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2024 09:45
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2024 09:45
Kaynak: AA
İhracatta kullanım kısıtlaması: Yabancı ülke damgası yasaklandı

Türkiye, zararlı organizmalardan korunmak amacıyla önemli bir düzenlemeye gidiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, ahşap ambalaj malzemeleriyle ilgili yeni tedbirleri duyurdu. İşte detaylar:

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı “Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik” Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu yönetmelik, zararlı organizmaların yayılmasını engellemeye yönelik önemli kurallar getiriyor.

Yabancı Ülke Damgalı Ahşap Ambalajlar İhracatta Yasaklandı!

Yönetmelik uyarınca, faturası olmayan, belgelendirilemeyen veya yabancı ülke damgası taşıyan ahşap ambalaj malzemelerinin tekrar ihracatta kullanımı yasaklandı. Bu düzenleme ile, ülkenin diğer ülkelerden gelecek zararlı organizmalardan korunması amaçlanıyor.

Ahşap ambalaj malzemesi işaretleme izin belgesi başvurusu belgeleri sadeleştirildi. Ayrıca, izin belgesi olan işletmeler dışında tedarikçiler ve işaretleme aparatı imal ve satışı yapan firmalar da kayıt altına alınacak.

Isıl işlem uygulaması sonrası alınan raporlar ve ahşap ambalaj malzemelerine karekod uygulanması kararlaştırıldı. Ayrıca, işlemlerin geriye dönük takibi için ısıl işlem fırınlarına kamera sistemi konulacak.

Yeni düzenleme, kapsam dışı ve kapsam içindeki ahşap ambalaj malzemelerinin birlikte kullanılmasına da izin veriyor.

Yönetmelik Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Yeni yönetmelik, bazı hükümleri 1 Ocak 2025’te olmak üzere 1 Temmuz 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.