Kadınların iş gücüne katılım oranı arttı

Kadınların iş gücüne katılım oranı, bu yıl geçen senenin ilk 6 ayına göre yüzde 2,5 arttı

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 12:17
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 12:19
Kaynak: AA
Kadınların iş gücüne katılım oranı arttı

Kadınların çalışma hayatına aktif katılımını, aileyi ve toplumu güçlendiren temel değer olarak gören Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, projelerle 2028'in sonuna kadar kadınların iş gücüne katılım oranını yüzde 40,1'e, kadın istihdam oranını da yüzde 36,2'ye yükseltmeyi hedefliyor.

Yılın ilk 6 ayında kadın istihdamı yüzde 32,6'ya yükseldi

Bu hedef doğrultusunda hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile de protokol imzalandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle "Kadın Girişimcilerimizle Güçlü Yarınlara"  programı kapsamında iki önemli işbirliği protokolü imza altına alındı. Bakanlık, bu protokollerle gelir getirici faaliyetlere katılımlarını kolaylaştırmayı ve istihdam olanaklarını artırarak kadınları güçlendirmeyi hedefliyor.

Bakanlığın, kadınların iş gücüne katılımlarının artırılması ve çalışma hayatlarının kolaylaştırması amacıyla verdiği destek sonucu 2002'de yüzde 27,9 olan kadınların iş gücüne katılım oranı, 2023'te yüzde 35,8'e yükseldi.

2024'ün ilk 6 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 artarak yüzde 36,6'ya ulaştı. Kadın istihdamı ise geçen yılın ilk 6 ayında yüzde 31,3 iken bu yılın yarısında yüzde 32,6'ya çıktı.

2028 sonuna kadar yüzde 40,1 artması hedefleniyor

Bakanlık, destekleriyle 2028 sonuna kadar kadınların iş gücüne katılım oranını yüzde 40,1'e, kadın istihdam oranını da yüzde 36,2'ye yükseltmeyi hedefliyor.

Bu hedef doğrultusunda kadınlara yeni iş olanakları sağlamayı ve özellikle kadın girişimciliğini desteklemeyi sürdüren Bakanlık, yeni girişimler oluşturmanın yanı sıra mevcut sektörlerde inovasyonu da teşvik ederek Türkiye'de sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için kadın girişimcilerin sayısının artırılması, kadınların ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmaları amacıyla çalışmalarına devam ediyor.

Bu projeler kapsamında  "Finansal Okuryazarlık ve Kadının Ekonomik Güçlenmesi Seminerleri" ile 2018'den bugüne yaklaşık 750 bin kadına destek olundu. Kadınların ekonomik yardım, teşvik ve destek mekanizmalarına erişimleri kolaylaştırıldı.

1190 yeni kadın kooperatifi

Kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha etkin katılımını teşvik etmek için "ooperatifler Yoluyla Kadının Güçlendirilmesi Projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında 1190 yeni kadın kooperatifi kuruldu.

Türkiye'de eğitim almayan ve istihdam edilmeyen 18 ile 29 yaş arası genç kadınların iş, staj ve eğitime erişimlerine destek sağlamak için Bakanlık tarafından Genç Kadınlar Geleceğini İnşa Ediyor Projesi hayata geçirildi.

Öte yandan mühendis olmak isteyen kız öğrencileri desteklemek ve mesleklerinde öne çıkmalarına yardımcı olmak amacıyla Türkiye'nin Mühendis Kızları Projesi yürütülüyor. Bu proje kapsamında şu ana kadar 931 mühendis kız öğrenci fayda sağladı.

Kadınların iş ve ev arasında tercih yapmak zorunda kalmasının önüne geçişmesi için esnek ve uzaktan çalışma modelleri geliştirildi. Mahalle tipi kreş modelini yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.