Mahmut Özgener: Yangın cezaları caydırıcı değil

Ülke genelinde orman yangınlarının arttığını belirten Başkan Mahmut Özgener, yangına sebep olan davranışlara verilen cezaların yeterince caydırıcı olmadığını vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2024 18:18
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2024 18:20
Kaynak: HABER MERKEZİ
Mahmut Özgener: Yangın cezaları caydırıcı değil

KEMAL ÖZKURT/ İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ağustos ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Selami Özpoyraz idaresinde, İZTO Yönetim Kurulu Başkan Mahmut Özgener ve meclis üyelerinin katılımıyla İZTO çok amaçlı salonda gerçekleşti. Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Özgener, son günlerde İzmir’de çıkan orman yangınları ve körfez kirliliği konusunda da açıklamalarda bulundu.

YANGINA CEZALARI YETERSİZ

Yangına sebep olan davranışlara verilen cezaların yetersiz olduğunu söyleyen Özgener, “Ülkemiz genelinde yangınların öncelikli çıkış nedeninin ihmal olduğunu görüyoruz. 2023 yılında çıkan 2 bin 579 yangının 1133’ünün, İzmir’de çıkan 314 yangının 238’inin ise insan hatasından kaynaklandığı kayıtlara yansımış. Ülkemizde orman yangınına sebebiyet vermek, ormanda izin verilen yerlerin dışında ateş yakmak, ormanda yaktığı ateşi söndürmeden terk etmek, ormanlara sönmemiş sigara ve yangına yol açabilecek madde atmak gibi suçlara hapis cezası verildiğini görüyoruz ama artan rakamlara paralel olarak cezaların yeterince caydırıcı olmadığını düşünüyoruz. Bununla birlikte, kamuoyunun bilinçlendirilmesine yönelik tüm iletişim kanallarının aktif bir biçimde kullanılması 7’den 70’e, istisnasız her ilimiz özelinde çalışmalar gerçekleştirilmesi gerekiyor” dedi.

KOBİ’LER TEHLİKEDE

Geçici vergi dönemlerinde yapılmayan enflasyon düzeltmesini özelliklere KOBİ’lere ciddi zararlar verdiğine dikkat çeken Özgener, “2024 yılının 2. ve 3. geçici vergi dönemleri için enflasyon düzeltmesi uygulamasına devam edileceği belirtildi. Bugün ise bu uygulamanın reel sektörümüzü oldukça zor bir duruma düşürdüğünü görüyoruz. Enflasyon ve vergi artışları nedeniyle sıkıntılar yaşayan, öz sermayesi yetersiz olduğu için yüksek maliyetlerle borçlanmak durumunda kalan KOBİ’lerimizden sabit yatırımlar veya stoklar üzerinden vergi almanın doğru olmadığı düşüncesindeyim. Bu konunun; ülkemiz ekonomisine istihdam, üretim, yatırım ve ihracat gibi alanlarda büyük destek veren KOBİ’lerin rekabet gücünü zedeleyeceğini, işletmeler açısından çalışan çıkarma, hatta iflasa varacak etkileri olabileceğini düşünüyor, kararın en kısa sürede gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

EKONOMİDE KRİTİK VİRAJ

Ekonomide Eylül ayı ile birlikte kritik bir sürece girildiğini belirten Özgener, “Merkez Bankası Ağustos ayında faizleri beşince kez sabit tuttu. Temmuz ayında aylık enflasyonun ana eğilimi bir miktar yükselmesine rağmen,  enflasyonist etkinin azalmasıyla birlikte iç talebin de yavaşlayacağını öngördüğünü tekrarladı. Fakat bütün bu açıklamalardan aklımızda kalması gereken; enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının Merkez Bankası öngörüleriyle uyumlu hale getirilmesinin kritik öneme sahip olduğu. Bir diğeri ise, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulmanın gözlemlenmesi durumunda, sıkılaşma eğiliminin ortaya çıkacak olması. İşte tam bu noktada enflasyonla mücadelede önümüzdeki birkaç ay kritik olacak” diye konuştu.

Kıymetli Meclis Üyeleri,

Her organizasyonda fuarcılığa dair etki alanımızı daha da genişleterek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Geçtiğimiz ay sonunda, Güney Kore’nin başkenti Seul’de gerçekleştirilen Kore Yapı Malzemeleri Fuarı'nı 22 üyemiz ile birlikte ziyaret ettik. Odamız organizasyonu ve destekleriyle Güney Kore’de ilk kez bir fuarı ziyaret etme imkanı bulduk.

Kentimizin turizm sektöründe öne çıkmasına katkı sağlayacak bir başka projeyi daha hayata geçirmek üzereyiz. Şehrimizin sağlık turizmi alanında rekabetçi ve öne çıkan destinasyonlardan biri olması hedefiyle, dünyanın farklı kentlerinden şehrimize daha fazla ziyaretçi gelmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda, İzmir’e kesintisiz uçuş alternatifi bulunan Roma ile Milano kentlerinden 12 seyahat acentesi ve bu acentelerden 18 sektör temsilcisini 16-20 Eylül tarihleri arasında şehrimizde ağırlayacağız. Program kapsamında seyahat acentelerine kentimizin turizm ve kültürel mirasını tanıtacak, aynı zamanda kendilerini sağlık turizmi paydaşları ile bir araya getireceğiz. İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası ile gerçekleştirdiğimiz bu proje ile İtalya’dan İzmir’e sağlık amacıyla seyahat edecek turist sayısının artacağını öngörüyoruz.

2024 yılı, üniversite giriş sınavlarında uygulanan barajların kalktığı yıldan bu yana, yerleşme oranlarının en düşük gerçekleştiği yıl oldu. Vakıf üniversitelerinde ortalama doluluk oranı %89.35’e geriledi.

Üniversitemiz ise son 5 yıldaki seviyesini koruyarak %99.5 doluluk oranını elde etti. 2024 yılı da YKS sonuçlarına göre üniversitemizin önemli başarılara imza attığı bir yıl oldu. Sağlık temalı üniversiteler hariç tutulduğunda en çok tercih edilen vakıf üniversiteleri arasında üçüncü sırada yer aldı.

Bizim için bir diğer başarı göstergesi de üniversitemize yerleşen öğrencilerin tercih hakkında ilk sırada yer alabilmek.

Üniversitemize birinci tercihinde yerleşen öğrencilerin oranı 2018 yılında iken, bu oran her geçen yıl artarak 2024 yılında %25’e yükseldi.

Üniversiteli olma hayaliyle YKS sınavına giren öğrenciler, 21 binin üzerinde seçenek içinden tercih yapıyorlar. İndirimli kontenjanlarımıza yerleşerek İzmir Ekonomili olmayı seçen başarılı öğrencilerimizin puanlarını incelediğimizde, birçok bölüm için bu öğrencilerin isteseler bölgedeki devlet üniversitelerini birinci sırada kazanabileceklerini görüyoruz.

Üniversitemizde ücret ödeyerek eğitim görmeyi tercih eden öğrencilerin puanlarının birçok vakıf üniversitesinin tam burslu puanlarından daha yüksek olduğunu da belirtmek isterim. Diğer bir deyişle; devlet veya vakıf üniversitelerinde ücretsiz eğitim alma hakkı kazanabilen bu öğrenciler, ücret ödeyerek üniversitemizde eğitim almayı tercih ettiler.

YKS sınavında sözel alanda ilk 2,500’e, eşit ağırlık ve sayısal alanlarda ise ilk on bin sıralamaya giren başarılı öğrencilerin üniversitemizi tercih etmesinden mutluyuz. Bu öğrencilerin sayısı, göreve geldiğimiz 2018 yılına oranla 0 arttı.

İzmir Ekonomiyi ülkemizin her yerinden öğrencilerin tercih ettiği bir üniversite yapma yolundaki hedefimiz doğrultusunda 65 farklı ilden gençlerimiz 2024 yılında da üniversitemizi tercih etti.

Üniversitemiz bölümlerine yerleşen öğrencilerin başarı puanlarının ortalaması geçtiğimiz yıllara göre önemli bir artış gösterdi. Bu yıl tüm vakıf üniversiteleri arasında 33 lisans bölümümüzün 11’inde Türkiye birincisi, dördünde Türkiye ikincisi, üçünde Türkiye üçüncüsü olduğunu paylaşmak isterim.

Bu başarıda büyük emeği olan Rektör Hocamız Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu başta olmak üzere tüm dekan, akademisyen ve çalışanlarımıza teşekkür ediyor, nice başarıları sizlerle paylaşmayı diliyorum.

Değerli Meclis Üyeleri,

Odamız öncülüğünde geliştirilen bir proje ile kentin ticari, kültürel ve sosyal hayatına katkı sağlayan İzQ İnovasyon Merkezi, modern mimarisi ve gelişimci ruhunun karşılığını aldı.

Dünya çapında mimarlık alanında en prestijli etkinliklerden biri olarak kabul edilen Uluslararası Mimarlık Festivali'nde (WAF) finalist olarak seçildi.

Projenin mimarları, Vesaire Mimarlık (ofisvesaire) kurucu ortakları Melis Varkal ve Gökhan Çelikağ, 6-8 Kasım tarihlerinde Singapur’da düzenlenecek etkinlikte projeyi uluslararası bir jüriye sunarak kentimize bu alandaki ilk ödülü kazandırmayı hedefliyor.

İzQ İnovasyon Merkezi’nin bu prestijli yarışmada finale kalmasından memnuniyet duyuyor, ülkemize ödül alarak dönmelerini diliyorum.

Kıymetli Meclis Üyeleri,

Bundan tam 102 yıl önce bugün Kocatepe’de Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile başlayan ve  30 Ağustos’ta zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesiyle milletimizin kurtuluş mücadelesi kalıcı bir zaferle taçlandı. Büyük bir fedakârlık ve inancın sonucu olarak 30 Ağustos’ta kazanılan bu büyük zaferin ardından, Türk ordusu 9 Eylül’de İzmir’e ulaştı.

Bağımsızlığımızın sembolü olan 30 Ağustos Zafer Bayramımız ve 9 Eylül İzmirimizin kurtuluş günü kutlu olsun.

Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında ve milletimizin varını yoğunu ortaya koyarak verdiği büyük mücadelenin sonucunda kazanılan büyük zaferlerin yıl dönümü vesilesiyle başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor ve saygılarımı sunuyorum.

Bizler de aynı inanç, azim ve fedakârlık duygularıyla vatanımıza hizmet etmeyi sürdüreceğiz. Hepinizi saygılarımla selamlıyorum.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.