Metin Akdaş: Bu kış Türkiye için çetin geçecek

EBSO meclis toplantısından konuşan Metin Akdaş, “Enerji zamları, yeni vergi yükleri ve artan jeopolitik riskler de gösteriyor ki, ülkemiz özelinde kış çetin geçecek” açıklamasında bulundu

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2024 18:31
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2024 19:28
Kaynak: HABER MERKEZİ
Metin Akdaş: Bu kış Türkiye için çetin geçecek

AYSELİN UZUN/ Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Ağustos ayı meclis toplantısı Meclis Başkan Yardımcısı İzzet Şanlı’ın yönetiminde gerçekleştirildi. Şanlı’nın ardından konuşmasını yapan ve enflasyon oranına dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Akdaş, “Bu yıl Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi yüzde 38, beklentiler yüzde 42 seviyesinde. Aylık enflasyonumuz ise küresel yıllık enflasyonun da üstünde yüzde 3,2’dir. Enerji zamları, yeni vergi yükleri ve artan jeopolitik riskler de gösteriyor ki, ülkemiz özelinde kış çetin geçecek. En büyük endişemiz, enflasyonun yüksek çift hanelerde takılı kalmasıdır.” diye konuştu.

KAYIT DIŞI EKONOMİ İLE MÜCADELE EDİLMELİ

Ülkemizde kayıt dışılığın yol açtığı haksız rekabetle mücadele edilmesi gerektiğine vurgu yapan Akdaş, “Bu ay içinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu yönetiminde Sanayi Odası Başkanlığı ile önemli bir buluşma gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında öne çıkan dört maddeyi sizlerle de paylaşmak istiyorum. Birincisi uygulanan makro ekonomik programı destekliyoruz. Para politikalarında ve finansal istikrar anlamında atılan adımları destekliyor, enflasyonla mücadelede bir an önce kalıcı sonuç almayı umuyoruz. Herkesin elini taşın altına koyması gereken bir dönemden geçtiğimize inanıyoruz. İkinci olarak üretim kapasitemizi ve istihdamı korumalıyız. Bunun için de öncelikle ticari krediler üzerinde uygulanan büyüme sınırının kaldırılması ve böylelikle reel sektörde finansmana erişimin kolaylaştırılması gerekmektedir. İstihdamda yaşanan sıkıntıların çözümü için ücretler üzerindeki vergi ve prim yüklerinin OECD ortalamalarına çekilmesi,(OECD ortalaması yüzde 34.8, Türkiye yüzde 38.4) mesleki eğitim ile gençlerimizin istihdama yönlendirilmesi, mesleki eğitimde kamu-özel sektör işbirliğinin geliştirilmesi ve istihdamı zorlaştıran mevzuat katılıklarının giderilmesi gerekmektedir. Üçüncüsü, şirketlerimizi bu süreçte yıpratmamalıyız. Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında şirketlere yönelik haksız ithamlar yapıldığı görülmektedir. Söz konusu şirketler kayıt dışına kaymadan, vergi mevzuatının hükümlerine uygun şekilde faaliyet göstermektedirler. Son olarak ise vergi adaleti ve kayıt dışılıkla mücadele öncelik olmalı. Şirketlerin sadece vergi levhalarındaki rakamlara bakarak o şirketin ödemesi gereken vergiden daha az vergi ödediğini iddia etmek ve yorum yapmak hakkaniyetli bir yöntem değildir. Vergi politikalarında önceliğin kayıt dışılıkla ve kayıt dışılığın yol açtığı haksız rekabetle mücadele olması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK ENDİŞEMİZ ENFLASYON

“Enerji zamları, yeni vergi yükleri ve artan jeopolitik riskler de gösteriyor ki, ülkemiz özelinde kış çetin geçecek. En büyük endişemiz, enflasyonun yüksek çift hanelerde takılı kalmasıdır” diyerek enflasyon oranı konusunda uyarıda bulunan Akdaş, “Geçen hafta TOBB Yönetiminin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz ile OVP hazırlığı öncesi 7 saat görüşmesi güçlü lobicilik adına çok önemlidir. Başkanlarla olan ilk buluşmada vize sorunu ve mülteci meselesi açıklamada yer almamış ancak, geçen haftalarda Dışişleri Bakanımızın beyanatı ile öğrendik ki, "15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklı kardeşlerimiz için vize serbestisi uygulaması" söz konusu. Buradaki amacı anlamamakla birlikte, ülke şartlarımızın buna hiç de uygun olmadığını belirtmek isterim. Yüksek enflasyon ve durgunluğun bir arada yaşandığı bir ortama hızla girdiğimizin riskini, ne yazık ki, yavaşlayan ekonomi aktiviteleri de uzmanlar da teyit ediyor. Dünya Bankası, “Küresel çapta enflasyonla mücadelede önemli başarı kazanıldı” dedi ve bakın rakamlar da bu açıklamayı nasıl destekliyor. Küresel enflasyon 2022 yılında yüzde 8 iken, 2024 Temmuzda yüzde 2,9’a geriledi. Tabloda en yüksek enflasyona sahip 10 ülke yer alıyor. Listenin tamamında ülkelerin enflasyonunda çok büyük oranda gerileme kaydedilmiş. Türkiye’de de gerileme var ama nasıl? 2022 yılında yüzde 80 olan enflasyon 2024 Temmuz ayında yüzde 62 olarak açıklandı. Bu yıl Merkez Bankası hedefi yüzde 38 Beklentiler yüzde 42’ler seviyesinde. Aylık enflasyonumuz ise küresel yıllık enflasyonun da üstünde yüzde 3,2’dir. Enerji zamları, yeni vergi yükleri ve artan jeopolitik riskler de gösteriyor ki, ülkemiz özelinde kış çetin geçecek. En büyük endişemiz, enflasyonun yüksek çift hanelerde takılı kalmasıdır. Bununla birlikte Mayıs Meclisinde Sayın Başkanımızın da altını çizdiği, gelir sağlamayan/duran o nedenle, para politikasını destekleyen diğer adımların da atılması için zaman giderek daralıyor. Yatırımlar üzerinden vergi alınmasına ilişkin endişelerini paylaştığı enflasyon düzeltmesi yeniden gündemde. İş dünyası, haklı olarak ivedilikle kararın yeniden gözden geçirilmesini talep etti. Aksi takdirde, böylesi bir ortamda yatırım motivasyonu tamamen sıfırlanacaktır” diye konuştu.

YATIRIM İÇİN MOTİVASYON YOK

Gelir sağlamayan, duran yatırımlar üzerinden vergi alınması hakkında açıklamalarda bulunan Akdaş, üretimin yavaşladığı bir ortamda, yeni yatırımlar için ne motivasyonun ne de maddi kaynağın söz konusu olmadığını belirterek, “Gelir sağlamayan, duran yatırımlar üzerinden vergi alınması gündemi meşgul ederken,Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu toplantısı vesilesi ile yapılan çalışmalara ilişkin bir açıklama yaptı. Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik; sonbahar döneminde hem teknik düzeyde hem de Meclis düzeyindeki gündeme değindi. Bizi bekleyen konular şunlar:  4054 sayılı Rekabet Kanununda değişiklik yapılması, İklim Değişikliği Kanun Tasarısı, Yargı süreçlerini hızlandıracak e-Tebligat Taslağı, Nitelikli işgücünün ülkemize çekilmesine yönelik oluşturulan TechVisa programı için gerekli idari ve teknik altyapı konusundaki çalışmalar, Enerji sektörü yatırımlarıyla ilgili süreçleri iyileştirmeye yönelik mevzuat değişikliği, Altyapısı hazır planlı sanayi alanlarının oluşturulmasına ilişkin farklı modeller üzerinde hazırlıklar, Katma değeri yüksek yatırımı önceleyen bir anlayışla teşvik sisteminin sadeleştirilmesi çalışmaları Bu başlıklar, önümüzdeki aylarda gündemimize girecek. Dilerim, yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik gerçekçi adımlara zemin hazırlanır. Zira, üretimin yavaşladığı bir ortamda, yeni yatırımlar için ne motivasyon ne de maddi kaynak söz konusu” dedi

İSTİHDAM İÇİN MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM ŞART

Meslek okullarının istihdam sağlanmak açısından çok önemli olduğunu dile getiren Akdaş, “Mesleki eğitim alanında atılan her adımı olumlu buluyor ve destekliyoruz. Ancak, zaman ve kaynağın en etkin kullanılması gereken bir dönemden geçtiğimizin, somut hedefe ulaştıracak adımların atılması gerektiğinin de altını çizmek istiyorum. Dünya bankası bir çalışmasında; iş deneyimini içeren eğitim modellerine yer veriyor ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ni de iyi uygulama örnekleri arasında gösteriyor. Gerekçe ise, eğitim otoriteleri, üniversiteler, firmalar ve diğer kurumların koordineli çalışması ve öğrencilerin zamanlarının üçte birine kadarını iş ortamlarında geçirmelerine olanak tanımasıdır. Bu vesile ile bizim de ısrarla takibimizde olan, Bakan dosyalarında yer verdiğimiz öneriyi bir kez daha hatırlatmak da fayda görüyorum. “3. ve 4. sınıfta birer dönemi pratik olacak şekilde, toplamda 1 yıl çalışarak, öğrencilerin iş hayatına uyumunun sağlanması ve bunun, TOBB ETÜ örneğinde olduğu gibi tüm üniversitelerde ve meslek liselerinde uygulanması.” diye konuştu.

MODEL FABRİKASI’NIN LANSMANI GERÇEKLEŞTİ

Ağustos ayının başında İzmir Model Fabrika’nın Verimlilik Lansman Toplantısı’nı gerçekleştirdiklerine değinen Akdaş, “Model fabrikadan hizmet almış ve firma içindeki iletişimden, sinerjiye, maddi tasarruftan zaman kazanımına kadar birçok alanda büyük fayda sağlayan 4 firma temsilcisi detaylı olarak güzel bir paylaşımda bulundu. Bu paylaşımlar, bir kez daha model fabrikanın önemini ortaya koydu. Lütfen sizler de bu toplantının videosunu mutlaka izleyin. Ve mutlaka ihtiyaç doğrultusunda model fabrikadan hizmet alın. Toplantıya katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Uygulamaları Daire Başkanı Sayın Dr. Yücel Özkara’ya özellikle KOSGEB desteklerinin yeniden açılmasını ve Dijital dönüşümde bir yol rehberliğine ihtiyaç duyan firmalarımıza hizmet sunma talebimizi ilettim. Dilerim, en yakın zamanda buna olumlu cevap alırız” sözlerine yer verdi.

TEKNOPARK’TAN 165 MİLYON DOLAR ÜZERİ İHRACAT VE 3 MİLYAR TL ÜZERİ CİRO

Teknopark’ın ülke ekonomisine olan katkılarına dikkat çeken Akdaş, “Bilindiği gibi Teknopark İzmir, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü kampüsü içerisinde 2004 yılında faaliyetlerine başlamıştı. Ülke ekonomisine katkısını anlamamız açısından bazı rakamlar paylaşmak istiyorum. Toplam 2 bin 800’den fazla Ar-Ge, yazılım ve tasarım projesi, 200 üzerinde yerli ve yabancı Ar-Ge firması, 1500'ün üzerinde Ar-Ge ve destek personeli ve 165 milyon Dolar üzeri ihracat ve 3 milyar TL üzeri ciro kaydedildi. Bu konuya şu açıdan değindim. 2022 yılında yaklaşık 77 bin metrekarelik alan "İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Güney Yerleşkesi Ek Alanı" olarak ilan edilmişti. Güney Yerleşkesi alanında G7-G8-G9 binaları ve G14-G15 binaları için yatırımcı aranıyor. G7-G8-G9 kompleksi yaklaşık: 10.719 m²dir. G15-G15 kompleksi yaklaşık: 8.058 metrekaredir. Yap-İşlet-Devret’e benzer bir model ile binanın işletmesi gerçekleştirilmektedir. Binalar, “core-shell modeli” ile yani ofis alanları kaba inşaat yapısında tamamlanmaktadır” bilgisini aktardı.

8 İSTİHDAM HEDEFİ İLE ÇIKILAN YOLDA, 32 GENÇ ÜYE FİRMALARIMIZDA İSTİHDAM EDİLDİ

NEET, Makine Sektörünü Geleceğe Taşıyor Projesi”ne ilişkin konuşan Akdaş, “Geçen sene 1 Ağustos’ta itibarıyla başlayan 18-29 yaş aralığındaki ne eğitimde ne de istihdamda olan genç kadın ve erkek nüfusun, sosyal entegrasyonunun desteklenmesini amaçladığımız projenin kapanışını gerçekleştirdik. Proje süresince; 15 alan öğretmeni ve ilgili paydaş kurumlardan 4 temsilci Almanya’nın Stuttgart kentinde yer alan CP Factory’de 17 gün eğitim gördü. Konak Çınarlı MTAL’de Makine Teknolojileri Laboratuvarı yenilendi. 75 NEET’e eğitim verildi. Eğitim sonrası; 35 gencimiz Odamız firmalarında staj yaptı. 8 istihdam hedefi ile çıkılan yolda, 32 genç üye firmalarımızda istihdam edildi” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.