Oyuncaklarda ÖTV Uygulanacak mı? GİB'den açıklama geldi

Üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler, pedallı arabalar gibi oyuncaklardan ÖTV alınacağı iddiaları üzerine Gelir İdaresi Başkanlığından (GİB) açıklama geldi. Oyuncaklarda ÖTV Uygulanacak mı? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2024 23:34
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2024 23:36
Kaynak: AA
 Oyuncaklarda ÖTV Uygulanacak mı? GİB'den açıklama geldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulan "Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nde yer alan vergi paketine göre oyuncaklara da yüzde 20 ÖTV uygulanacağı öne sürülmüştü. GİB konuyla ilgili çıkan haberler üzerine açıklama yaptı. Oyuncaklarda ÖTV Uygulanacak mı? Detaylar haberimizde…

Oyuncaklarda ÖTV Uygulanacak mı?

GİB'in internet sitesinden yapılan açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulan "Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nde yer alan ve kamuoyunun "drone" ismi ile bildiği eşyanın, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamına alınması hususunun anlaşılmadığı belirtildi

Oyuncaklara ÖTV uygulamasının olmadığının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi

"Bugün bazı sosyal medya iletilerinde ve basın yorumlarında, dün Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulan Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde yer alan ve kamuoyunun “drone” ismi ile bildiği eşyanın Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamına alınması hususunun anlaşılamadığı görülmektedir.

ÖTV Kanununa göre verginin konusuna, Kanuna ekli listelerde yer alan ve Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) tanımlı eşyalar girmektedir. Ürünün GTİP adı da uluslararası tanımlamaya göre Ticaret Bakanlığınca yapılmaktadır.

Dün Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edilen Kanun Teklifinin 10 uncu maddesi ile kamuoyunun “drone” diye bildiği ancak Kanun yazım tekniği açısından uluslararası tanımlamada yer aldığı GTİP numarası ile (9503.00) yazılması gereken ibare, eşyanın üst başlığını tanımlayan adı olup aşağıdaki gibidir:

“Üç tekerlekli bisikletler, skuterler, pedallı arabalar ve benzeri tekerlekli oyuncaklar; oyuncak bebekler için arabalar; oyuncak bebekler; diğer oyuncaklar; küçültülmüş (scale) modeller ve benzeri eğlencelik modeller (hareketli olsun olmasın);her türlü bilmeceler (puzzle)”

Buraya kadar eşyanın adı olup, esas verginin kapsamına alınan kısım bundan sonra parantez içinde yazılan “(Yalnız 9503.00.75.00.00; 9503.00.79.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyon numaralarında yer alan yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış uçan oyuncaklar)” kısmıdır.

Basın yorumlarında ve iletilerinde Kanun yanlış okunduğundan, eşyanın adından hareketle; üç tekerlekli bisikletlere, skuterlere, pedallı arabalara, oyuncak bebekler gibi çocuk oyuncaklarına vergi getirildiği şeklinde yorumlar yapılmış, iletiler paylaşılmıştır.

ÖTV Kanunu GTİP tanımlı eşyaları vergi kapsamına aldığından, mevcut mevzuatın ekindeki listede yer alan eşyanın tamamen vergi kapsamına alınmak istenilmediği durumlarda, eşyanın adı ile esas vergilenen kısmın daraltıldığı ve bu daraltmanın “sadece” veya “yalnız” ibareleri ile belirlendiği görülmektedir.

Özetle, Kanun yazım tekniği olarak eşya adı şeklinde yazılması gereken ibarelerin, içeriğine girmeden sadece adından o eşyaya vergi getirildiği şeklinde yorumlanması doğru değildir.

Dolayısıyla üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler, pedallı arabalar gibi oyuncaklardan ÖTV alınacağı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.

Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunulur”

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.