[title]|İlkses Gazetesi

Terör örgütünden arınan Gabar ve Cudi Dağları Türkiye'nin enerji kaynağı oldu

Şırnak'ta terör örgütünden arındırılan Gabar ve Cudi Dağları, Türkiye'nin yeni bir enerji kaynağına dönüşüyor. Bölgede 2019 ve 2020 yıllarında gerçekleştirilen sismik ve sondaj çalışmalarının ardından açılan kuyular sayesinde günlük 37 bin varil petrol üretim kapasitesine ulaşıldı.

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2024 13:23
Haber Güncellenme Tarihi: 10.03.2024 13:23
Kaynak: İHA
Terör örgütünden arınan Gabar ve Cudi Dağları Türkiye'nin enerji kaynağı oldu

Gabar Dağı'nda bulunan Şehit Esma Çevik ve Şehit Aybüke Yalçın sahalarında toplam 28 kuyu açıldı ve günlük 30,000 ile 35,000 varil arası petrol üretimi gerçekleştiriliyor. Bu sayede günlük 37,000 varil petrol üretim kapasitesine ulaşıldı. 2024 yılının sonuna kadar günlük üretimin 100,000 varile çıkarılması hedefleniyor. Bölge halkı, gerçekleştirilen çalışmalardan ve alınan olumlu haberlerden umutlu. Gabar Dağı'nın eteklerinde bulunan Kayaboyun köyü muhtarı Hakan Vural, bölgede eskiden yaşanan olayları ve insanların çektiği sıkıntıları hatırlatarak, şu anda petrol sayesinde yaşanan olumlu gelişmelere dikkat çekti. Muhtar Vural, "Mutlu ve huzurlu bir ortamdayız. Bu durum gençlerimize de yansıyor. Gelecekte daha da artmasını umuyoruz. Yetkililerden beklentimiz, gençlerimizin artık dışarıya gitmeyip kendi memleketlerinde çalışmalarını sağlamalarıdır. Bu rezervlerin artmasıyla birlikte bölgeye büyük katkılar sağlanacaktır. Eskiden yüzlerce askerin giremediği Gabar Dağı'nda şimdi TPAO çalışanları rahatlıkla dolaşıyor. Bu durum bizi mutlu ediyor. Her gün yeni bir rezerv keşfedilmesi, milli takımımızın gol atmış gibi sevindiriyor bizi. Umudumuz var; bu petrol ileride ülkemizin ekonomisine büyük katkı sağlayacak, Şırnak'ımız da gelişecek. Yöre halkı mutlu, umarım onlara da yeni iş imkanları açılacaktır" şeklinde konuştu.

Akçay Köyü Muhtarı Ramazan Yılmaz, 2019 ve 2020 yıllarında gerçekleştirilen sismik çalışmalar sonucunda ilk olarak Gabar Dağı'nda petrol rezervlerinin keşfedildiğini hatırlattı. Yılmaz, son 4 yıl boyunca 35-40 kuyuda devam eden çalışmalara işaret ederek, günlük üretimin 35,000 varilin üzerine çıktığını belirtti.

"Eskiden bölge barut kokuyordu, şu an petrol kokuyor"

Köylüler olarak çok mutlu olduklarını dile getiren Yılmaz, "Bu petrolün ülke ekonomisine vereceği katkı ile birlikte köy gençlerinin de umutları artıyor. Gençlere de iş sahaları açılmasını bekliyorlar. Mevsimlik işçi olarak batı illerine gideceklerine bugün kendi kapılarının önünde Türkiye Petrolleri büyük sahalar açtılar. Gençler kendi evlerinin önünde, kendi dağlarında çalışmak istiyor. Eskiden bölge barut kokuyordu, şu an petrol kokuyor. Bu huzur konusunda da çok mutluyuz. Eskiden gidemediğimiz yerlere şu an rahatlıkla gidebiliyoruz. Petrol sayesinde aşamadığımız dağlara yol açtılar. Hayvancılık açısından da ulaşamadığımız yerlere şimdi daha rahat ulaşabiliyoruz. Bu gidişle de varil sayıları artıyor. Her kuyu daha sevinçli ve müjdeli haberle geliyor” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.