Ulusal Süt Konseyi’ne göre 1 litre sütün maliyetinde artış oldu! Çiğ süt maliyetindeki artışlar açıklandı!

Ulusal Süt Konseyi’nin yağmış olduğu açıklamalarda Holstein ırkının günlük 20 kg süt verimine göre Aralık ayında çiğ süt üretim maliyeti 11,16 TL olarak açıklanmıştı. Ocak ayında tekrar edilen maliyet hesaplamasının ardından çiğ süt fiyatı 11,65 TL olarak belirlendi.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2024 18:14
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2024 18:14
Kaynak: HABER MERKEZİ
Ulusal Süt Konseyi’ne göre 1 litre sütün maliyetinde artış oldu! Çiğ süt maliyetindeki artışlar açıklandı!

Ulusal Süt Konseyi’nin Holstein ırkından elde edilen günlük 20 kg olan çiğ süt verimine göre alınan maliyet, aralık ayında 11,16 TL olarak açıklanmıştı. Bunun ardından genellikle her ayın başında açıklanan maliyet verilerini, USK plansız bir şekilde son dönemde açıkladı ve ocak ayı çiğ süt üretim maliyetine 49 kuruş artış ekleyerek 11,65 TL’ye çekildi.

çiğ süt zammı

Son bir aylık süreçte 49 kuruş artış yaşandı!

Ulusal Süt Konseyi, Holstein ırkı olan hayvanın, günlük 20 kg süt üretimine göre ocak ayında belirlenen çiğ süt üretim maliyetini 11,65 TL olarak açıkladı. Ulusal Süt Konseyi, aralık ayında tespit etmiş olduğu çiğ süt üretim maliyetini 11,16 TL olarak açıklamıştı. Ulusal Süt Konseyi ’nin yapmış olduğu hesaplamaya bakıldığında ise son bir ayda 1 litre sütün üretim maliyetinde 49 kuruşluk artış gözlemlendi.

Ülkemizde yaşanmakta olan yüksek enflasyon oranından dolayı girdi maliyetlerinde sürekli olarak artış yaşanırken, Ulusal Süt Konseyi ’nin son bir ayda belirlenen verilerde çiğ süt üretim maliyetinde yalnızca 49 kuruşluk bir artış hesaplaması dikkat çekti.

hayvancılık ve süt

Gerçekle örtüşmeyen maliyet hesabı hayvancılığa darbe vuruyor!

Ulusal Süt Konseyi ile TÜSEDAD’ın çiğ süt maliyetlerine ilişkin aradaki makas git gide açılırken, Ulusal Süt Konseyi ’nin piyasa normalleri ile örtüşmeyen maliyet hesabından dolayı ülke hayvancılığına büyük bir darbe vurulmuş oluyor. TÜSEDAD’ın Aralık-Ocak ayında çiğ süt üretim maliyetine ilişkin en düşük hesaplama bile 1 TL olarak artarken, Ulusal Süt Konseyi ’nin ise yalnızca 49 kuruşluk bir artış belirlemesi, Ulusal Süt Konseyi ’nin maliyet hesabının piyasa normallerinden ne kadar kopuk hazırlandığını gözler önüne seriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.