Yapay zeka ile gümrük kontrollerinde 3 milyar liralık gelir kaybı önlendi

Ticaret Bakanlığı, yapay zeka uygulamasıyla gümrük kontrollerinde etkinliğin artırıldığını ve yaklaşık 3 milyar liralık gelir kaybının önlendiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2024 10:04
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2024 10:39
Kaynak: AA
Yapay zeka ile gümrük kontrollerinde 3 milyar liralık gelir kaybı önlendi

Ticaret Bakanlığı, gümrük kontrollerinde yapay zeka kullanmaya başladı.  Bakanlıktan yapılan açıklamada risk analizinde yapay zeka uygulamasıyla gümrük kontrollerinde etkinliğin artırıldığını ve bu kapsamda yılın 9 ayında yaklaşık 3 milyar liralık gelir kaybının önlendiğini bildirdi.

Yasa dışı ticaret gümrükte engelleniyor

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Ülkenin uluslararası ticarette rekabetçiliğini artırmak, dış ticaret işlemlerinin en hızlı ve en kolay yapıldığı ülkeler arasında yer almasını sağlamak amacıyla tüm gümrük işlemleri risk analizi süzgecinden geçiriliyor. Risk analizi çalışmaları sayesinde, yasa dışı ticaretin gümrüklerde tespit edilerek engelleniyor. Yasal ticaretin de hızlı şekilde hedefine ulaşması sağlanıyor. Son dönemde hızla gelişen yapay zeka teknolojilerinden faydalanılarak risk analizi çalışmaları yeni bir boyuta taşındı”

Veri Madenciliği Projesi

Açıklamada, Veri Madenciliği Projesi’ne de değinildi. Açıklamada bu projeyle gümrük ve dış ticaret alanlarındaki yüksek ölçekli verinin, yapay zeka algoritmaları ve ileri analitik modellemelerle analiz edilerek daha riskli alanlara yoğunlaşıldığı ve kaçakçılık eylemine karışması muhtemel unsurların gerçek zamanlı tespit edildiği bildirilerek, böylece yasal ticaretin akışının daha da hızlandırıldığı kaydedildi.

Doğru bilgiye ve hedefe ulaşmak için hem diğer kamu kurumları hem de anlaşma olan ülkelerin gümrüklerinden elde edilen bilgi ve verilerin risk analizi çalışmalarında değerlendirildiğine dikkat çekildi. Açıklamada şunlar aktarıldı;

"Yürüttüğümüz risk analizi çalışmaları neticesinde gümrük kontrollerinde etkinliği artırdık, yılın 9 ayında gümrüklere gelen ithal eşyalarda yaklaşık 3 milyar liralık vergi kaybını ve teminatların eksik beyan edilmesini önledik. Yasa dışı ticareti ve gümrüklerde vergi kaçakçılığını engellemek, yasal ticareti kolaylaştırmak için yürüttüğümüz ileri veri analitiği ve yapay zeka destekli risk analizi çalışmalarımız gelişerek devam etmektir."

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.